Evroliga: žal bo treba top 16 loviti proti močnejšim

Sašo Filipovski po novem porazu: »Ne želim verjeti, da je za nas v evroligi bolj ali manj že vse izgubljeno.«

Objavljeno
10. november 2011 07.54
Posodobljeno
10. november 2011 08.14
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Da je tekma z Galatasarayem nosila oznako nujne zmage, je bilo očitno tudi po dvoboju, skupni imenovalec izjav vseh košarkarjev pa obžalovanje, da so si dokončno otežili želeni preboj med najboljših 16 moštev Evrope.

»Čestitam Galatasarayu, njegova zmaga je zaslužena. Tokrat je imel na parketu precej več razpoloženih igralcev kot mi, zlasti očitno je bilo to v napadu. Naši strelci niso bili niti na želeni niti na pričakovani ravni, da bi lahko dobili ta dvoboj. Del tekme smo dobro igrali in nekajkrat tudi prišli v položaj, da bi tekmo prelomili v našo korist, a smo bili v zadnji četrtini premalo zbrani. V zadnji četrtini so imeli Turki na položaju krilnega centra Prestona Shumperta, ki razvleče igro, mi pa nismo imeli moža, ki bi ga lahko ustavil,« je pogled na dvoboj velikega pomena vrgel trener Sašo Filipovski.

V zadnjem delu je poskušal z dvema organizatorjema igre sočasno na parketu, kar je bil, kot pravi, odgovor na igro gostov, a brez želenega izplena. »Ker je Oktay Mahmuti na parket poslal nizko postavo, sem na to odgovoril z dvema dirigentoma. Potem ko je Ratko Varda dobil peto osebno napako in na njegovo pomoč, ki je bila dotlej zelo dragocena, nismo mogli več računati, sem dodatno poskušal z Davisom Bertansom v vlogi krilnega centra, upal pa, da bo Markota lahko presenetil. To so bili poskusi, na katere sem se naslonil, vendar nam ni uspelo, obramba tekmecev je bila predobra,« je dodal Filipovski.

Danny Green, prvi strelec ekipe proti Barceloni in Prokomu ter najboljši Olimpijin strelec v ligi ABA (povprečje 11 točk), je bil tokrat neviden, a vendarle odigral 30 minut. »Če bi namesto njega na parket poslal Dina Muriča in ravno tako izgubil, bi me spraševali, zakaj nisem v igri pustil Greena. Slednji je bil po statistiki doslej najbolj učinkovit strelec ekipe, odločil je nekaj dvobojev, predvsem pa smo ga v Ljubljano pripeljali, da bi dosegal koše. Murič na drugi strani ni strelec, njegove odlike so drugje, in v takšni tekmi sem iskal nekoga, ki bi prispeval točke. Iskal sem pravega Dannyja Greena,« je pojasnil ljubljanski trener, potem ko Unionu Olimpiji niso pomagali niti poskusi za tri točke, pri katerih je sicer blestel Aleksandar Ćapin z metom 5:6 z večje razdalje.

»Zelo nam je manjkala igra po globini. Tu smo imeli Vardo, ki je bil zelo razigran, dokler je bil na parketu, ko pa smo zaradi osebnih napak ostali brez njega, smo poskušali vleči na zunanjih položajih, a ni šlo. Ko se namreč zanašaš le na met in ta ne gre, kot si si zamislil, se ustavi marsikaj. Tekmec pa je to izkoristil in držal raven svoje igre. Točke je Galatasaray dosegal od zunaj, lahke koše pa tudi preko svojih krilnih centrov. Pokazali smo sicer, da lahko igramo s takšnimi ekipami, se nekajkrat približali in če bi bili v normalnem strelskem ritmu, bi tekmo zagotovo dobili! Je pa psihološko takšno tekmo najtežje igrati, saj si ves čas v lovu. Ne želim verjeti, da je za nas v evroligi bolj ali manj že vse izgubljeno, zdaj se bomo osredotočili na derbi s Krko in nato poskusili dobiti Unics v gosteh,« je razočarano analiziral Ćapin, še bolj pa Varda.

Z njim na parketu je bila namreč Olimpijina igra povsem drugačna kot v trenutkih, ko je moral dvoboj najprej zaradi zgodaj dobljene četrte osebne napake in po vrnitvi v zadnji četrtini tudi hitre pete spremljati s klopi. »Če upoštevamo, da smo mlada ekipa, ki je bila pod pritiskom nujne zmage, lahko le rečem, da nismo zdržali. Galatasaray ni igral nič posebnega, medtem ko so se pri nas ponovile napake s tekme superpokala proti Krki, ves čas smo bili blizu, prelomiti pa dvoboja nismo znali v svojo korist. Ne rečem, da nam je kdo nalagal ta pritisk, ampak nehote smo ga imeli v glavah, tega se ne rešiš. Zdaj bomo morali, žal, priložnost za popravne izpite iskati proti težjim tekmecem,« je dodal Varda.