FIBA dodatno otežila Sloveniji pot v London

Slovenska košarkarska reprezentanca pod vodstvom Božidarja Maljkovića se bo morala zelo potruditi, v kolikor bo želela nastopiti prihodnje letona olimpijskih igrah v Londonu, saj bo tam nastopilo le 12 izbranih vrst, kar je dvakrat manj kot na EP ali SP. Da bi si neposredno zagotovili krst pod olimpijskimi obroči, se bi morali uvrstiti v veliki finale letošnjega EP v Litvi.

Objavljeno
15. marec 2011 12.47
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Potem ko je slovenska košarkarska reprezentanca sodelovala na devetih zaporednih evropskih prvenstvih in zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, je logično, da je njena velika želja prvi nastop na olimpijskih igrah. Naloga nikakor ne bo preprosta, saj bo tudi prihodnje leto v Londonu nastopilo le 12 izbranih vrst, dvakrat manj kot na EP ali SP. Da bi si izbranci Božidarja Maljkovića neposredno zagotovili krst pod olimpijskimi obroči, se bodo torej morali uvrstiti v veliki finale letošnjega celinskega prvenstva v Litvi. Izvršni odbor FIBA pa je zdaj tudi uradno naznanil, kakšna bo pot do zadnjih prostih vozovnic za OI prek dodatnih kvalifikacij leta 2012. Že pred zasedanjem v Lyonu je bilo jasno, da so si nastop na olimpijskih igrah zagotovile ZDA z osvojitvijo zlate kolajne na lanskem SP v Turčiji ter da bodo v London potovali tudi najuspešnejši z letošnjih celinskih prvenstev: po dve moštvi iz Evrope (Litva, od 31. avgusta do 18. septembra) in Amerik (Argentina, od 30. avgusta do 11. septembra) ter prvaki Azije (Kitajska, od 15. do 25. septembra), Afrike (gostitelj še ni določen, od 10. do 31. avgusta) in Oceanije (dvoboja med Avstralijo in Novo Zelandijo 7. in 11. septembra).

Glavni dvom, ki je vplival na porazdelitev preostalih štirih prostih mest, se je nanašal na združeno reprezentanco Velike Britanije. Pa ne le zato, ker ni članica FIBA, saj so se v mednarodno košarkarsko zvezo vključile posamezne otoške države. Gostitelji OI lahko po tradiciji prijavijo svoja moštva v vsa olimpijska tekmovanja, toda tokrat je pristojne načenjal črv dvoma, če so Britanci dosegli ustrezno kakovostno raven, da bi si zaslužili vabilo med elitno dvanajsterico. Zadnji njihovi dosežki pa so vendarle razblinili negotovost. Otočani so se namreč prebili na EP 2009, na katerem so zapustili soliden vtis v zelo močni skupini s Slovenijo, Španijo in Srbijo (proti našim so po treh četrtinah zaostajali le s 47:51) in si tudi sami – še pred širitvijo EP na 24 reprezentanc – priigrali pot v Litvo s prvim mestom v kvalifikacijski skupini pred Makedonijo, Ukrajino, BiH in Madžarsko. Za nameček pa na domačih OI računajo na skupino svojih asov iz lige NBA, denimo Luola Denga (Chicago) in Bena Gordona (Detroit), ki pred dvema letoma ni igrala na Poljskem.

Ker se je Velika Britanija s 17 glasovi za in le tremi proti pridružila ZDA na seznamu že znanih udeležencev OI 2012, so izvršnemu odboru FIBA ostala na voljo le tri mesta. Zanje se bo prihodnje poletje potegovalo 12 reprezentanc, ki ne bodo uresničile svojih načrtov na celinskih prvenstvih. Evropo bodo na dodatnem kvalifikacijskem turnirju zastopale štiri izbrane vrste, ki se bodo najbolj približale finalistoma. Zadoščala bo torej uvrstitev od tretjega do šestega mesta ali celo sedmega, če bi se Velika Britanija letos v Litvi prebila med najboljšo šesterico.

Prireditelja dodatnih kvalifikacij, na katerih bodo moštva razporedili v štiri tričlanske skupine, bodo izbrali do konca leta, pri čemer bodo vnovič igrale ključno vlogo finančne ponudbe kandidatov. Pred štirimi leti so Atene odstopile FIBA tri milijone evrov marketinškega deleža in poravnale vse stroške organizacije, da so prekosile San Juan. Tedaj je Slovenija uspešno prebrodila prvi krog z zmagama nad Kanado in Južno Korejo, v četrtfinalu pa jo je izločil Portoriko. Še bližje OI je bila leta 1992, ko bi morala v kvalifikacijah v Bilbau in Zaragozi osvojiti vsaj četrto mesto, vendar je bila peta. V Barcelono so potovale Litva, Hrvaška, Skupnost neodvisnih držav (članice nekdanje Sovjetske zveze) in Nemčija.