Fiba dovolila turbane in hidžabe

Svetovna košarkarska organizacija (Fiba) je sporočila, da bo igralcem in igralkam dovolila nositi verske simbole na glavah.

Objavljeno
17. september 2014 13.56
BASKET-WC2014-ESP
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ženeva - Svetovna košarkarska organizacija (Fiba) je sporočila, da bo košarkarjem in košarkaricam odslej dovolila nositi verske simbole na glavah, kot sta na primer turban in hidžab.

Pri Fibi so se odločili za začasno dovoljenje, poskusno obdobje pa bo trajalo dve leti. Prejšnje pravilo je košarkarjem dovoljevalo, da nosijo na glavi trak, ki je širok največ pet centimetrov, kar je odpiralo marsikatera religijska vprašanja.

»Pozdravljamo to odločitev Fibe, saj ta sedaj dovoljuje muslimanom in predstavnikom drugih ver, ki nosijo pokrivala, da se udejstvujejo v športu, ki ga imajo radi ter hkrati sledijo svojim verskim prepričanjem,« je dejal direktor sveta za ameriško-islamske odnose Ibrahim Hooper.

Po dveh preizkusnih letih bodo pr Fibi leta 2016 ocenili, ali je novost smiselno vpeljati v popolnosti in na vseh nivojih, če bo odločitev pozitivna pa bodo turbani, hidžabi in ostala verska pokrivala postali stalnica v svetovni košarki.