Filipovski brez komentarja o Nachbarju

Union Olimpija se bodo jutri proti Galatasarayu pomerila tudi z Radkom Vardo, toda morda vnovič brez Markote.

Objavljeno
08. november 2011 08.52
Posodobljeno
08. november 2011 09.24
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana - Sašo Filipovski si kot vsak trener želi imeti čim več kakovostnih košarkarjev v moštvu, toda z zmagami pritrjuje njegovim nadrejenim, ki bi razumljivo radi čim več prihranili. Čeprav ima vsak teden na voljo manj igralcev, Union Olimpija vodi v ligi ABA, jutri pa z velikimi načrti pričakuje Galatasaray.

Pred dvobojem s turškim podprvakom, ki bo zaradi zahtev vodstva evrolige in mednarodnega televizijskega prenosa že ob 19. uri, so bile vendarle glava tema pogovorov poškodbe Gorana Jagodnika, Damirja Markote in Ratka Varde. Olimpijin kapetan je namreč včeraj prvič po operaciji tankega črevesa obiskal obiskal soigralce ter navzlic oslabelosti in devetim izgubljenim kilogramov dodatno dvignil moralo v moštvu s svojo značilno vedrino. Hkrati pa je tudi spodbudil svoja naslednika na seznamu ponesrečencev, ki sta jo skupila s precej blažjimi posledicami.

»Jagoda nas je po rednem pregledu prišel pozdravit in fantje so ga bili zelo veseli. Toliko bolj, ker se mu rana po operaciji lepo celi. Rekel sem mu, naj se takoj sleče in se nam pridruži na treningu, vendar me ni ubogal,« je včeraj v šali pojasnil Filipovski, ki se zaveda, da bo do Jagodnikove prave vrnitve pod obroče verjetno minilo več časa, kot si je obetal po prvih optimističnih ocenah. Popoln počitek je namreč smrt na mišičevje poklicnega športnika, še posebej pri 37 letih, zato bo realno potreboval okoli štiri mesece rehabilitacije.

Rama Markote se celi počasi

»Z njegovo izgubo smo se sprijaznili, zato pa nas muči negotovost okoli Damirja Markote. Tudi danes ni vadil, temveč je moral na dodatne preiskave, saj se poškodba rame ne celi tako, kot smo pričakovali. Zato je po izgubljenih tekmah s Prokomom in Radničkim vprašljiv tudi za merjenje moči z Galatasarayem. Ratko Varda še vedno čuti bolečine zaradi načete prepone, ki mu je preprečila igro v sobotnem drugem polčasu, vendar je danes že vadil s soigralci. Njegova poškodba ni huda,« je ocenil Olimpijin strateg, ki se še ni odrekel upanju na kakšno okrepitev. Zaradi občutljivosti večnega »ustvarjalnega konflikta« z delodajalci in tudi pogovorov z možnimi kandidati pa je ostal zelo diskreten. Domala s kleščami mu je bilo treba iz ust izpuliti sleherno besedo o dodatnih košarkarjih. Tudi o Boštjanu Nachbarju, ki v ZDA čaka na konec »lockouta« v ligi NBA in je bil v stiku z vodilnimi možmi Uniona Olimpije, kar so potrdili tudi v klubu.

Želeli tudi Lakoviča

»Res je, to ni skrivnost. Toda nenehno smo v stikih tudi s številnimi drugimi kakovostnimi igralci. Spomnite se, da smo se pred začetkom sezone pogovarjali tudi z Rašem Nesterovićem in Jako Lakovičem, ki se je slednjič odločil za Galatasaray in bo v sredo ena od glavnih ovir za nas. Težko je komentirati možnosti, da bi Nachbar prišel k nam. Zadeve v ligi NBA so pač odprte in tudi od našega klubskega vodstva sem dobil sporočilo, da se moramo do nadaljnjega zadovoljiti s košarkarji, ki jih imamo na voljo,« je poudaril Sašo Filipovski, ki ga po domačem dvoboju z Galatasarayem čaka niz petih zaporednih zahtevnih gostovanj.

V soboto bo najprej v Novem mestu na sporedu slovenski derbi 7. kola lige ABA s Krko, nato pa se bo Union Olimpija zapored preizkusila še na parketih Unicsa Kazana, Maccabija, Barcelone in Cibone. V Stožicah se bo vnovič predstavila šele 1. decembra ob revanši s Sieno. »Serija ne bo le zahtevna, temveč tudi naporna zaradi izjemno neugodnih potovalnih povezav,« se je včeraj pridušal Filipovski.

Misli je kajpada povsem osredotočil na prvega tekmeca, ki si zasluži vse spoštovanje. Galatasaray se je resda vrnil med evropsko elito po dolgih dveh desetletjih, toda njegovi košarkarji imajo zelo bogate mednarodne izkušnje. Po prvih treh kolih evrolige ima enak izkupiček kot Union Olimpija, saj je v gosteh ugnal Prokom (76:72) in izgubil s Sieno (77:103), v domači dvorani pa klonil proti Unicsu Kazanu (64:68). O njegovi kakovosti še toliko bolj priča podatek, da je v tej sezoni neporažen na turški sceni. Potem ko je osvojil domači predsednikov pokal (v finalu je ugnal Fenerbahče), je v DP nanizal štiri zmage.

V soboto je premagal Hacettepe s 68:86, njegovi najboljši strelci pa so bili Preston Shumpert (16), Furkan Aldemir (15), Jaka Lakovič, Tutku Acik (po 11), Haluk Yildirim (10), Ender Arslan (8), Lukša Andrić in Jamon Gordon (po 6). Glavno delo je Galatasaray seveda opravil v kvalifikacijah za evroligo v Vilniusu, v katerih je po vrsti izločil PAOK, Asvel in domači Lietuvos rytas. Istanbulsko moštvo hkrati čaka na popolno okrevanje velike centrske okrepitve, gruzinskega reprezentanta Zaze Pačulie, ki je zaradi zdravstvenih težav doslej igral v evroligi pičle štiri minute proti Prokomu.