Filipovski: Proti Splitu mora biti manj nihanj

Union Olimpija bo danes v ligi ABA gostila Split, Partizan se bo jutri brez kaznovanega trenerja Vujoševića zoperstavil Krki.

Objavljeno
02. oktober 2012 13.21
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Po odmevnem začetku nove sezone košarkarske lige ABA se bo tekmovanje za Union Olimpijo že danes nadaljevalo z dvobojem s Splitom. Kakšno težo je z neposredno prehodnostjo v evroligo dobila liga, pa kaže včerajšnja kazen za petkovo dogajanje v Beogradu.

Potem ko se je v petek Partizanov trener Duško Vujošević med domačim dvobojem z Zadrom zaletel celo na sredino parketa in v svojem značilnem teatralnem slogu žugal sodnikom, so ga ti po dveh tehničnih sicer izključili, ne pa tudi odstranili iz dvorane, kot velevajo pravila.

Kazen je zato včeraj doletela vse vpletene z delegatom tekme vred. Vujošević, ki se je poleti po dveh letih vrnil na Partizanovo klop, tako ne bo smel voditi treh naslednjih tekem in ga zagotovo ne bo ob parketu že jutri, ko pri Partizanu gostuje prav slovenski prvak Krka. Zaradi administrativnih napak bo moral tri tekme preskočiti tudi delegat Tihomir Bubalo, dve sodnik Radomir Vojinović, po eno pa druga dva delilca pravice, Igor Dragojević in Sašo Petek. Ob tem bo moral Partizan za vse kršitve, tudi za prekinitev tekme ob navijaškem metanju predmetov na parket, odšteti kar 6.600 evrov.

Ali bo kazen zalegla in omejila Vujoševićevo preizkušanje, do kod sežejo meje dovoljenega zlasti v dvorani Pionir (v evroligi je bil po tej plati vedno domala neviden, v petek pa je s tem precej pomagal k dvigu svojega moštva in preobratu), bo sicer jasno v prihodnjih tednih. Zagotovo pa je s tem vodstvo lige vsem klubom poslalo jasno sporočilo, da bodo v novi sezoni veljala ostra merila. Korak k temu je sicer naredilo že sredi poletja, ko je z Alešem Kamnikarjem določilo novega komisarja za delegiranje sodnikov, ki jih je pred tem dolga leta določal Danko Radić, nekoč tudi sam sodnik.

Medtem ko bo Vujošević počival, bo njegov nekdanji pomočnik pri CSKA in zdajšnji trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski domačo sezono odprl z bržkone kar največjim presenečenjem prvega kola, Splitom. Moštvo, ki je že leta v hudih denarnih težavah in pri katerem odlični hrvaški košarkar Nikola Vujčić opravlja dve vlogi, direktorsko in igralsko, je namreč v soboto doma na kolena spravilo enega od favoritov za preboj na finalni turnir – Crveno zvezdo. Branilec Ivica Mimić je postal z 32 točkami tudi najbolj koristen igralec uvodnega kola.

»V Kragujevcu smo pokazali dva obraza, proti Splitu pa želimo igrati z manj nihanji. Izboljšati moramo predvsem zapiranje pod obročema in skok ter igrati bolj disciplinirano v napadu. Naša obramba v tej sezoni deluje dobro, saj se fantje držijo dogovorov, ob tem pa so še dovolj bojeviti in željni prestreči vsako žogo. Split, ki se je letos vrnil v ligo, ima nevarno ekipo, sestavljeno iz mladih ambicioznih igralcev in izkušenih nosilcev, ki jih vodi Vujčič. Vsi ga še kako dobro poznamo, slovi kot eden od boljših centrov v Evropi. Že v pripravljalnem obdobju, pa tudi na prvi tekmi je bil strelsko izjemen tudi Mimica, ki ga bo potrebno zaustaviti za vsako ceno. Upam, da nas bo prišlo podpret čim večje število gledalcev,« si je zaželel Filipovski, čigar varovance čez dober teden čaka tudi začetek evrolige.