Filipovski še ni pozabil, kdo mu je pokvaril ognjeni krst

Lepo jih je spet videti pri nas, si bržkone mislijo košarkarji Uniona Olimpije pred drevišnjo revanšo z Romo v Stožicah. Ljubljančani so namreč v prejšnjih dveh travmatičnih sezonah skupaj zbrali le tri zmage, vendar dve od teh proti Rimljanom.

Objavljeno
23. februar 2011 09.16
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Nasploh so jim Italijani sila ugodni tekmeci tudi v tej sezoni, saj so dobili vse tri dvoboje z Milanom in Romo ter z njima prišli do edinih zmag na gostovanjih. Potem ko je četa Jureta Zdovca pred dobrim mesecem pokvarila ognjeni krst Saša Filipovskega na rimski klopi, imata obe moštvi svoje motive. Ljubljančani bi se želeli oddolžiti svojim privržencem za poloma proti Maccabiju, gostje pa čutijo, da imajo neporavnane račune, ker naj bi jih ob porazu s 63:64 na prvi tekmi oškodovali sodniki; zavrnjena pritožba jih ni povsem prepričala.

Zadnji domači nastop Uniona Olimpije v evroligi bi lahko označili tudi kot soočenje med zdajšnjim trenerjem moštva z nekdanjim in prihodnjim strategom. Sašo Filipovski, ki je samostojno vodil tivolsko zasedbo v sezonah 2003/04 in 2004/05, bo namreč verjetno prvi na seznamu želja klubskega vodstva, ko bo nekoč prišel dan za iskanje zamenjave za Jureta Zdovca, ki je ob zamenjavi Aleksandra Džikića decembra 2008 podpisal pogodbo do konca te sezone. V prvem merjenju moči je bil uspešnejši osem let starejši Zdovc, pa čeprav so njegovi košarkarji manj kot dve minuti pred koncem tekme zaostajali s petimi točkami razlike. In tudi tokratni dvoboj pričakuje v vlogi favorita.

»Vsaka tekma je zgodba zase in čeprav nimamo možnosti za napredovanje v četrtfinale evrolige, ne bosta tekmovalni naboj in občutek odgovornosti do gledalcev nič manjša. Roma se dviga, igra vedno bolje, ob tem pa se je po poškodbi vrnil v njene vrste reprezentančni krilni center Angelo Gigli,« opozarja Jure Zdovc, ki se zaveda, so Rimljani sicer izgubili vse štiri tekme v drugem delu evrolige, da pa so denimo pred tednom vodili proti Barceloni s 43:30 in ostali praznih rok šele, ko so jim pošle moči v zadnji četrtini. V italijanski ligi pa so po prihodu Filipovskega dobili tri od petih tekem (v nedeljo so ugnali Avellino z 80:70) in se z 12. mesta povzpeli na sedmo. Imajo le zmago zaostanka za četrtouvrščeno Bologno, a tudi prav tako skromno prednost pred skupino moštev med 11. in 14. mestom, v kateri sta Biella z Goranom Jurakom ter Cremona s Tomom Mahoričem in Markom Miličem.

Roma tako kot na prvi tekmi ne bo mogla računati na dirigenta Jacopa Giachettija, ki okreva po poškodbi kolena. Visokega branilca Luco Vitalija so ustavile težave s pljuči, zaradi gripe pa ne bo nastopil niti krilo Allessandro Tonolli, tako se bo morala zanesti predvsem na tuje okrepitve na čelu s črnogorskim krilnem centrom Vladimirjem Dašićem, ki je na prvi tekmi natresel Unionu Olimpiji 18 točk in metal trojke 4:5. Njen trener se vendarle veseli obiska nove ljubljanske dvorane. »Končno bom dočakal priložnost. Union Olimpijo sem vodil v mali tivolski dvorani in tudi v ledni, še nikoli pa nisem bil v stožiški lepotici, o kateri slišim same lepe reči. Tudi Barcelona je težko igrala v njej, prav tako Maccabi v prvem polčasu. Olimpija ima čudovite navijače, ki bodo nedvomno pripravili odlično razpoloženje tudi ob našem obisku. Na žalost niti mi niti Ljubljančani nimamo možnosti za preboj v četrtfinale, toda mi bomo poskusili izkoristiti priložnost za nabiranje izkušenj pred odločilnimi tekmami za uvrstitev v končnico italijanskega DP,«

Strelci za Romo v evroligi: Washington 12,6, Traore (igral na 13 tekmah) 9,3, Đedović 8,6, Gordić (4) 8,5, Datome (11) 8,3, Dašić 8,1, Smith (11) 6,5, Crosariol 6,4, Vitali (10) 6, Giachetti (6) 5,7, Heytvelt (10, zapustil klub) 5,3, Toure (2, zapustil klub) 3,5, in Gigli (2) 2, Iannilli (2) 0,5. Najboljši skakalci moštva so Crosariol (4,8), Dašić (4,5) in Datome (3,8), glavna podajalca Đedović in Gordić (po 2).

Srce ustavilo Smodiša

Matjaž Smodiš je v tej sezoni odigral vseh deset evroligaških tekem za CSKA, nenadejanemu zgodnjemu slovesu od Evrope pa so sledile nove zdravstvene težave. Zadnji medicinski pregledi so pri njem razkrili nepravilen utrip srca, zato so mu predpisali teden dni strogega mirovanja, po katerem bodo opravili podrobne preiskave. Podobne težave je imel pred začetkom sezone John Holden, vendar so mu zdravniki le prižgali zeleno luč. Moskovčanom ne cvetijo rožice niti 
v ruski ligi, v kateri so tretji za Unicsom Kazanom in Himkijem. 
Konec tedna so prepričljivo klonili v St. Peterburgu proti domačemu Spartaku z 71:89 (Smodiš 7 točk in 4 skoki).