Golobradec edini dirigent

Po štirih zaporednih porazih v drugem delu evrolige in dveh tednih izgubljenega upanja na napredovanje v četrtfinale sta pred košarkarji Uniona Olimpije le še zadnje dejanje evropske sezone in priložnost za dostojno slovo.

Objavljeno
02. marec 2011 21.54
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Spored jim resda ne bi mogel nameniti močnejšega tekmeca: drevi ob 20.45 bodo gostovali pri prvaku stare celine, ki je zapored dobil šest tekem v evroligi, zadnjih 12 v španskem prvenstvu in vse tri na poti do domačega pokalnega naslova. Čeprav si je Barcelona že z uspehom v Tel Avivu zagotovila prvo mesto v skupini F in zdaj čaka le še na razplet v skupini E, je težko verjeti, da bi pred domačim občinstvom zaigrala ležerno.

Nalogo Ljubljančanov dodatno otežuje odsotnost Vlada Ilievskega, ki je zaradi poškodbe hrbta ostal doma. Prvega Olimpijinega dirigenta, ki s povprečjem 34 odigranih minut in 48 sekund na tekmo vodi na lestvici najbolj obremenjenih evroligaških košarkarjev (drugi je Kenny Gregory s 34:21, peti Sašo Ožbolt z 32:12), je zagrabilo v ledvenem delu hrbta na dopoldanskem treningu, pri dviganju uteži iz polpočepa. Bolečine so sicer neprijetne, vendar niso plod hujše poškodbe, zato bi lahko Ilievski drevi celo igral s pomočjo blokade ali protibolečinskih tablet, če bi imel dvoboj v dvorani Blaugrana večji tekmovalni pomen. Ker pa gre predvsem za »estetski« vtis ob slovesu od evropske scene, bo raje v miru okreval pred nedeljskim soočenjem z Zagrebom v ligi NLB. Mlademu Janu Španu, ki je po odhodu Marqueja Perryja edini »šolani« organizator igre, bosta tako morala izdatno pomagati Samo Udrih in rekonvalescent Ožbolt, podobno pa se bodo po prekinitvi pogodbe s Kevinnom Pinkneyjem prerazporedile naloge in obremenitve centrov.

Na prvi tekmi v Stožicah (67:68) se je Jure Zdovc prepričal, da se lahko njegovi košarkarji dobro merijo z evropskim prvakom iz let 2003 in 2010. Učinkovita je bila predvsem Olimpijina obramba, saj je slavna Barcelona v tej evropski sezoni dosegla manj točk le ob porazih s Fenerbahčejem (61) in Sieno (67). Nerešljiva uganka je bil le četrti najboljši strelec evrolige Juan Carlos Navarro, ki je dosegel kar 27 točk, drugi najučinkovitejši mož Xavierja Pascuala pa je bil Erazem Lorbek (12), ki je pred revanšo zbolel in preživlja zadnje dneve v postelji z vročino. Ker bo napadalni razpon Ljubljančanov zelo omejen, je jasno, da se bodo morali še toliko bolj potruditi v obrambi, da jim ne bo trda predla. Pa čeprav Barcelona za razliko od Maccabija ne vztraja pri poniževanju tekmecev.

»Večkrat ko gledam Barcelono, bolj me navdušuje, saj ima kopico vrhunskih košarkarjev. Če se jim želiš postaviti po robu, moraš biti čvrst, agresivna in gibljiva mora biti celotna peterka. Tako lahko njihovo ustvarjalnost omejiš na minimum. Priložnost lahko izkoristimo za začetek novega vzpona po krizi, ki se je začela prav po prvi tekmi z Barcelono. Sezona bo namreč še dolga in 'mrtve' bomo preštevali na koncu. Dejstvo pa je, da je kakovostna razlika med našimi košarkarji in tistimi v dobrih evroligaških klubih ogromna. Na začetku smo še lahko presenečali s taktičnimi različicami, nato pa so se tekmeci privadili na nas. Vendar nihče z izjemo Maccabija ni bil za razred boljši,« meni Zdovc pred soočenjem z Barcelono, ki bo poskušala prvič v zgodovini kluba doseči vseh šest zmag v drugem delu evrolige. V domači dvorani pa je dobila že 14 tekem »top 16«, zadnji poraz sega v leto 2006.

Strelci Barcelone v evroligi: Navarro (igral na 11 tekmah) povp. 14,8, Anderson (5) 13,2, Mickeal (4) 14, Lorbek 9,3, Vazquez 7,8, Grimau 7, Morris 6,9, N'dong 6,6, Rubio 6,4, Perović (13) 6,2, Ingles (11) 5,5, Lakovič (14) 5,3, Sada 2,3, Garcia (1) 2. Najboljši skakalci moštva: Vazquez (4,3), Morris (4,1) in Lorbek (3,7), prva podajalca Rubio (3,9) in Navarro (2,6).