Goran Dragić kot v Igrah lakote, za preživetje

Ameriški analitiki namenjajo prednost košarkarjem Miamija pred začetkom dvoboja uvodnega kroga končnice lige NBA z Indiano.

Objavljeno
18. avgust 2020 09.00
Posodobljeno
18. avgust 2020 09.00
Goran Dragić se zaveda, da bodo tekme končnice z Indiano bistveno drugačne od dosedanjih nastopov. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports
Minulo noč si bo Luka Dončić nedvomno zapomnil, saj je dočakal prvi nastop v končnici ligi NBA od mnogih, ki ga čakajo v prihodnosti. Drevi (ob 22. uri po slovenskem času) bo na sceno stopil še Goran Dragić, ki je vznemirljivost izločilnih dvobojev okusil že pred okroglim desetletjem. Merjenje moči Miamija z Indiano do štirih zmag bo zanj vendarle nekaj novega, saj višje uvrščena moštva iz rednega dela sezone prvič ne bodo imela prednosti tekme več v domači dvorani. Pred praznimi tribunami v Orlandu bodo morala unovčiti golo kakovost.

Čeprav je Indiana v osmih kolih v Disneyjevem »mehurčku« dosegla tri zmage več kot Miami in osvojila četrto mesto v vzhodni konferenci, si ni priigrala omembe vredne prednosti. Še več: pred začetkom dvoboja so ameriški analitiki soglasno namenili vlogo favorita Dragićevi zasedbi, s 4:2 v zmagah naj bi izločila tekmeca, ki ne more računati na povprečje 18,5 točke in 9,4 skoka poškodovanega krilnega centra Domantasa Sabonisa. Jasno jim je, da kaže zadnje izide vzeti z veliko rezerve, saj si je lahko večina moštev privoščila taktiziranje in postopoma ogrevala motorje glavnih zvezdnikov. Pri Miamiju se tako nihče ne vznemirja zaradi štirih porazov v zadnjih petih tekmah, po svoje so zadovoljni, da bo njihova uvodna ovira Indiana, s katero so se v tej sezoni spopadli že štirikrat in trikrat zmagali.
V letošnji končnici NBA ne bo nihče imel prednosti domačega igrišča.




Miami je bil v rednem delu prvenstva uspešnejši od Indiane s 3:1.




T. J. Warren je v Orlandu nasul Philadelphii 53 točk, LA Lakers 39 ...


 

Deset let pozneje, mrzlica podobna


Edini poraz so doživeli prav ob slovesu od rednega dela prvenstva (92:109), ko poleg prvega strelca floridskega moštva Jimmyja Butlerja, Jaeja Crowderja in superizkušenega Andreja Iguodale ni igral niti Dragić zaradi načetega gležnja. Ko bodo vnovič združili moči, pa se bodo hitro poskusili vrniti na staro tirnico. Konec decembra so Indiano resda ugnali le s 113:112, a že dva tedna pozneje zanesljivo opravili svoje delo v Indianapolisu, kjer so zmagali s 122:108, še bolj prepričljivi pa so bili pred tednom dni ob prvem soočenju v Orlandu (114:92). Dragićevo povprečje v treh tekmah z Indiano je 13,3 točke ob 6,3 asistence in 3,3 skoka, kar je vse prej kot slabo, toda v tej sezoni je dosegel manj točk le proti petim od skupno 29 tekmecev. Iz niza njegovih dobro uravnoteženih predstav izstopata dvoboja s Portlandom (povp. 28 točk), na drugem mestu je Phoenix s 25, manj kot 11 točk pa je natresel zgolj Charlottu (4,5).

 

Čeprav Goran Dragić praznuje okroglo obletnico ognjenega krsta v končnici lige NBA, bi težko rekli, da jo doživlja bistveno drugače kot prvič. Leta 2010, ko je bil star 24 let, je v Phoenixovem dresu dosegel največji uspeh doslej, saj je s Stevom Nashem, Amarejem Stoudemirom, Jasonom Richardsonom in Grantom Hillom izločil Portland s 4:2 in San Antonio s 4:0, preden so z 2:4 družno priznali premoč poznejšim prvakom LA Lakers. Naslednjo priložnost je slovenski as dočakal leta 2016, ko je z Miamijem prekosil Charlotte s 4:3 in s 3:4 klonil proti Torontu, pred dvema letoma pa se je avantura hitro končala, saj je bila Philadelphia odločno premočna, čeprav se je Dragić v petih tekmah izkazal s povprečjem 18,6 točke. Njegova skupna bera v končnici je 35 tekem, 18 zmag in 17 porazov.
35
tekem je doslej odigral Goran Dragić v končnicah lige NBA in se veselil 18 zmag.

image
Glavna ovira za Miami bi najverjetneje krilo T. J. Warren (desno). FOTO: Kim Klement/USA Today Sports

 

Želijo zmagovati, ne sodelovati


»Komaj čakam na prvo tekmo v letošnji končnici. Serija z Indiano bo zanimiva, ne nazadnje naša kluba veže staro rivalstvo, tudi iz let 2012-14, ko se je Miami trikrat zapored srečal z Indiano v končnici, dvakrat v konferenčnem finalu, in vsakič zmagal,« meni Goran Dragić, ki se zaveda, da bo ob Sabonisovi odsotnosti in težavah rekonvalescenta Victorja Oladipa glavno ovira krilo T. J. Warren, ki je v Orlandu resno opozoril nase. Philadelphii je nasul 53 točk, LA Lakers 39 ...

»Zaupam našemu moštvu. Tudi v 'mehurčku' je vzdušje med vsemi odlično, očitno je, da za igralce in člane strokovnega štaba Miami Heat ni le vir zaslužka, ime in logotip, temveč veliko več. V tem duhu živimo in se obnašamo, kar je morda ena od naših prednosti. Želimo zmagovati, ne sodelovati. Naš vodja Jimmy Butler je nenehno v svoji sobi in pravi: ne želim videti nikogar od tekmecev, da se ne bi ostrina otopila, prišel sem delat. Tudi zato se v Orlandu se počutim kot v filmu Igre lakote. Pod skupno kupolo se bomo borili za preživetje,« ocenjuje Goran Dragić.