Gorana moramo spet pustiti pri miru, da se dobro spočije

Direktor reprezentance Matej Avanzo ocenjuje, da ima Slovenija zelo dobre temelje za prihodnost.

Objavljeno
10. september 2014 21.29
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Barcelona – Pri vrednotenju dosežkov Slovenije na SP je treba uporabiti zelo prožen vatel: olajševalni okoliščini sta pomladitev moštva in odsotnost kar treh odličnih centrov, apetite pa je krepil zelo ugoden žreb. Direktor reprezentance Matej Avanzo je po upoštevanju vseh dejavnikov ocenil, da je bil nastop uspešen.

»Glede na težave s poškodbami in pri privajanju na selektorja, kakršne smo doživeli tudi v prvem letu dela Božidarja Maljkovića, smo lahko zelo zadovoljni. Ostali smo del svetovne elite, kar je velik uspeh. Jure Zdovc si je za cilj sicer zastavil polfinale, toda za KZS so bili rezultati letos drugotnega pomena. Pomembnejše je bilo, da smo pomladili reprezentanco in storili prvi korak k EP 2015, ki bo odskočna deska za OI 2016. Menim, da imamo zelo dobre temelje za prihodnost,« je poudaril Avanzo, ki je bil priča evoluciji izbrane vrste. Sprva so namreč Zdovc in košarkarji imeli povsem različne poglede, kako bi morali igrati.

»Res smo začeli z nekakšnim dvobojem med selektorjem in igralci o taktičnem ustroju. Tudi Maljković je vzpostavil nov sistem, ki sprva ni naletel na navdušeno odobravanje. Lani, ko se je stvar že ustalila, pa so fantje že razumeli, kaj od njih pričakuje, nekaj je uvidel tudi trener in prepričan sem, da bo proces podoben tudi tokrat. Tako kot rečem vsako leto, 30 moških na more zdržati dva meseca na kupu povsem brez konflikta. Med SP pa so se stvari odvijale odlično in se že veselimo naslednje reprezentančne akcije,« je potrdil direktor, ki dobro pozna tudi Zdovčeve očitke na račun prevelikega števila ogrevalnih tekem. Program priprav so namreč v veliki meri zasnovali pred njegovim izborom, vanj pa je bila že vključena naporna pot na Kitajsko.

»Zdaj bo vse skupaj lažje, saj že imamo selektorja, zato se bomo uskladili. Nastop na Stankovićevem pokalu je res pomenil tveganje, toda za odhod na Kitajsko se vedno odločamo le pred SP. To pomeni, da se v naslednjih petih letih zagotovo ne bo ponovil, saj bo naslednje SP na vrsti šele leta 2019,« je zagotovil Avanzo in prikimal, da so bile ključne hibe moštva vendarle pod obročema. Na prejšnjih tekmovanjih so centrske vrzeli zapolnili naturalizirani Hasan Rizvić, Jurica Golemac in Mirza Begić, letos Alen Omić, kriza pa se zdaj poglablja. Kako naprej? Košarka je pač igra za visoke fante.

»To je vprašanje za vodstvo KZS, o katerem bomo morali nujno spregovoriti. Vemo pa, da imamo trenutno poškodovana Gašperja Vidmarja in Erazma Lorbka ter da med kandidati za naslednja tekmovanja ostaja Mirza Begić, ki nas je že v Litvi 2011 prosil, da bi si po dveh reprezentančnih akcijah vzel prosto. Skupaj z Juretom Zdovcem bomo našli ustrezno rešitev, za katero imamo več kot dovolj časa,« je odvrnil Avanzo, ki dobro ve, da je slovenska reprezentanca nekoč imela naturalizirana organizatorja igre Arriela McDonalda in Aleksandra Ćapina. Zdaj se v njej vse vrti okoli Gorana Dragića, tudi načrti za prihodnost. Sam pravi, da je prezgodaj za pogovore o EP 2015, kako na njegov položaj gleda direktor?

»Vem le, da se je včeraj sestal s Phoenixovim glavnim menedžerjem Ryanom McDonoughom. Toda ker se mu izteka pogodba s Sonci in obstaja verjetnost, da bo zamenjal klub, je res preuranjeno govoriti o naslednjem poletju. Bistveno je, da je bil s srcem z reprezentanco, zato sem se mu zahvalil, saj je omogočil nadaljevanje zgodbe. Pomembni so seveda tudi drugi košarkarji, toda vemo, kaj pomeni Goran za reprezentanco, KZS in priljubljenost košarke pri nas. Eden od ključnih momentov, da se je odločil igrati na SP, je bil, da smo ga pustili na miru. Naj se najprej odpočije, posveti družini in nato klubskim obveznostim,« je odločen Matej Avanzo.