Grška pošast prekaša tudi Westbrooka

Giannis Antetokounmpo: Od uličnega prodajalca ponaredkov do zvezdnika NBA.

Objavljeno
17. april 2017 22.29
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Minulih šest mesecev so strokovnjaki in laični ljubitelji košarke tekmovali v iskanju udarnih presežnikov za Russella Westbrooka, saj se je šele kot drugi v ligi NBA – po Oscarju Robertsonu leta 1962 – izkazal s sezonskim trojnim dvojčkom; v povprečju je dosegal 31,6 točke, 10,7 skoka in 10,4 asistence. Toda po raznovrstnosti ga je vendarle prekašal Evropejec z zanimivim priimkom in poreklom – Giannis Antetokounmpo.

Adut Milwaukeeja in grške reprezentance, tekmice Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu, je pri pičlih 22 letih postal prvi košarkar v zgodovini elitne ameriške lige, ki se je uvrstil med 20 najboljših posameznikov rednega dela sezone v vseh petih glavnih statističnih prvinah. Po številu skupno doseženih točk (1832, povprečje 22,9) je bil 14. in je kot edini Neameričan prehitel Gorana Dragića, pri skokih 15., pri podajah 18., pri blokadah peti in osmi pri ukradenih žogah, zato ne preseneča, da se ga je oprijel vzdevek »Greek Freak« (Grška pošast). Celo vsega vajeni Američani namreč občudujejo njegovo spretnost in izjemne atletske sposobnosti, ki mu omogočajo, da z 211 cm višine uspešno prevzema najrazličnejše vloge.

Lep čas so mu bile najbolj pisane na kožo naloge krila in visokega branilca, toda v tej sezoni se je postopoma prelevil tudi v najvišjega organizatorja igre v ligi NBA. Kdor misli, da gre za tvegano avanturo, mora vendarle upoštevati, da je Milwaukeejev trener Jason Kidd eden najboljših dirigentov v zgodovini košarke, ki ima zagotovo zelo stroga merila. In da ne gre za golo naključje, priča dodatek, da je Antetokounmpov vzornik legendarni Magic Johnson. V nasprotju s predstavami vzhajajoče zvezde je le njegov zaslužek – v tej sezoni malo manj kot tri milijone dolarjev –, s katerim je šele osmi najbolje plačani košarkar Jelenov. Toda ko bo poleti odslužil obvezno štiriletno pogodbo za novince, ki strogo omejuje višino mezd, se bo tudi zanj začela popolnoma drugačna zgodba. V prihodnji sezoni mu bo pripadlo 22,47 milijona, v prvenstvu 2020/21 pa 27,5 milijona dolarjev.

Ni slabo za enega od petih otrok Nigerijcev Charlesa in Veronice, nekdanjega nogometaša in skakalke v višino, ki sta tri leta pred Giannisovim rojstvom prebegnila iz Lagosa v atensko predmestje Sepolio. Čeprav je luč sveta ugledal v Grčiji, ni izpolnjeval pogojev za pridobitev državljanstva, zato vse do 18. leta ni imel ustreznih dokumentov, tako kot številni siromašni priseljenci pa se je preživljal na ulicah s prodajo ponaredkov dragocenih ur, torbic, sončnih očal in parfumov. Pri 13 letih je prvič dobil v roke košarkarsko žogo, dve leti pozneje začel vaditi v mladinskem pogonu drugoligaša Filathlitikosa, po treh sezonah pa se je uvrstil v njegovo prvo zasedbo in začel vrtoglav vzpon. Pri 19 letih ga je namreč Milwaukee že izbral kot 15. po vrsti na naboru NBA 2013, še preden so se zanj začeli puliti grški in evropski velikani ter še preden je prvič zaigral za člansko državno reprezentanco. V njej je debitiral na svetovnem prvenstvu 2014, v lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre pa se mu je v selekciji pridružil poltretje leto starejši brat Thanasis, ki se je lani preizkusil v ligi NBA pri New Yorku, zdaj pa igra v Španiji za Andorro.

»Otroštva ne bom nikoli pozabil. Vedno ga bom nosil v sebi, v stiski sem se naučil spoštovati življenje in trdo delo. Razlika je vendarle očitna. Nekoč sem lahko prodajal šaro od zore do mraka, a neredko nisem zaslužil niti za večerjo. Zdaj dobivam povračilo za trud in to je največje zadovoljstvo. Kot otrok sem občudoval Magica, Michaela Jordana, Kobeja Bryanta in LeBrona Jamesa, toda ubrati sem moral drugačno pot kot oni,« pravi Giannis Antetokounmpo, ki je v ZDA zaslovel tudi po izjemnem razponu rok (skoraj 230 cm), s katerim ustrahuje tekmece pri igri v obrambi.

V svojo krstno sezono (2013/14) v ligi NBA je vstopil kot otrok v prodajalno z igračami, zato bržkone ni niti opazil, kako skromno zasedbo je imel Milwaukee. S 15 zmagami in 67 porazi je bil prepričljivo zadnji med vsemi 30 moštvi, letos je bil njegov izkupiček 42:40 predvsem po zaslugi »Grške pošasti«, ki je v 57 tekmah dosegel več kot 20 točk in niz nadaljeval z 28 točkami ob zmagi v Torontu v premieri končnice. V spomin se mu je posebej zarezal februar, saj je najprej nasul LA Lakers zanj rekordnih 41 točk, devet dni pozneje pa kot prvi Grk nastopil na tekmi All-Star NBA in kot član začetne peterke Vzhoda dosegel 30 točk. Še več mu je pomenila Kiddova pohvala. Na vprašanje, ali lahko njegov grški učenec postane najboljši košarkar v ligi NBA, je odgovoril: »Ne vem. Zagotovo pa vem, da ima vse potrebne odlike, da bi mu lahko uspelo.«