Hedo Türkoglu zapečatil kariero

Po petnajstih sezonah v ligi NBA se je eden najboljših turških košarkarjev vseh časov odločil za upokojitev.

Objavljeno
13. november 2015 18.54
Magic Turkoglu Suspended Basketball
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Istanbul - Eden najboljših turških košarkarjev vseh časov Hidayet Türkoglu, ki je večji del svoje kariere prebil onstran luže v ligi NBA, se je pri 36 letih odločil, da ima dovolj tekmovalnih izzivov, in končal dolgo in plodno športno pot. Napovedal je že, kaj bo počel v prihodnje: ostal bo povezan s špotom, opravljal bo namreč funkcijo svetovalca v Turški košarkarski zvezi.

»Hedovi« starši sicer izhajajo iz bosanske Sjenice, od koder pa so se preselili v Turčijo, kjer je kariero začel pri Efes Pilsnu iz Istanbula. Pri njem je 208 centimetrov visoki krilni igralec ostal štiri sezone, nato pa v ligi NBA zamenjal šest delodajalcev: prva postaja so bili Kralji iz Sacramenta, največ sezon (kat devet) je preživel v majici Orlanda, kruh si je služil še pri San Antoniu, Torontu in Phoenixu, nazadnje pa je v minuli sezoni nastopal za moštvo Los Angeles Clippers.

Nepogrešljiv je bil tudi v majici z državnim grbom, v kateri je najprej leta 2001 osvojil srebro na evropskem prvenstvu, leta 2010 pa je bil enako uspešen še na svetovnem prvenstvu - obe tekmovanji sta bili sicer v Turčiji. Pred SP leta 2006 na Japonskem je vabilo selektorja Bogdana Tanjevića zavrnil. Reprezentančni dres je dokončno slekel že marca lani.