Hopsi so se domov vrnili pretepeni

Košarkarji Uniona Olimpije s pomočjo Rogaške ostali v igri za uvrstitev v končnico lige Nova KBM.

Objavljeno
24. april 2017 02.41
Gregor Hrovat in Aljaž Bratec,Ljubljana Slovenija 14.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Le trije dnevi so bili dovolj, da se je stanje na lestvici lige Nova KBM za prvaka precej spremenilo. Lanski prvak Helios po osmem zaporednem porazu nima več niti teoretičnih možnosti za uvrstitev v končnico, troboj Zlatoroga, Uniona Olimpije in Hopsov za dve mesti pa lahko v sredinem predzadnjem kolu dobi še bolj dramatično podobo.

Če bodo Ljubljančani v Tivoliju prekosili Laščane, Polzelani pa podaljšali črni niz Domžalčanov, bo trojica zasledovalcev Krke in Rogaške naenkrat izenačena z identičnim izkupičkom štirih zmag i petih porazov. Odločalo bi torej zadnje kolo z derbijema Zlatorog – Hopsi in Krka – Union Olimpija. Če se bo stožiški ali polzelski zasedbi zalomilo v sredo, pa lahko do odločitve pride že prej.

Olimpiijinim košarkarjem je slabo kazalo že v soboto, čeprav so brez Nikole Jankovića in brez večjih težav ugnali Helios. Hopsi so namreč vodili v Rogaški Slatini s 53:41 in kazalo je, da bodo ohranili zmago naskoka pred Ljubljančani, ki bi bila za njih zelo dragocena, saj imajo v medsebojnih soočenjih slabšo bero. Polzelani so zadnjič vodili z 62:61 sredi zadnje četrtine, zaključne minute pa so znova ponudile veliko vznemirjenja. Slatinčani so pobegnili na 71:62, gostje so se jim dobro minuto pred koncem približali na 71:70, a sta Eldin Čamdžić in Leon Šantelj s petimi prostimi meti prinesla Rogaški še sedmo zmago v osmih nastopih v ligi za prvaka.

»Domov se vračamo pretepeni in poraženi. Upam, da bomo tudi mi na prihodnjih tekmah zmogli igrati tako agresivno,« se je po porazu pridušal trener Hopsov Boštjan Kuhar, potem ko so njegovi košarkarji prekosili tekmece pri natančnosti (pri metih iz igre s 44:38 %), a zaostali pri drugih ključnih prvinah. Predvsem pa niso našli obrambe za razpoloženega branilca Darwina Davisa, ki je zbral 19 točk in 8 asistenc. Kljub vsemu strateg Rogaške Damjan Novaković ni bil povsem zadovoljen: »Predvsem v drugi četrtini se nam je poznala odsotnost kapetana Tadeja Fermeta, zato je napad deloval slabo. Toda z maksimalno borbenostjo in zbranostjo smo zasukali potek tekme in jo tudi dobili. Vzdušje v dvorani je bilo fenomenalno.«

Tudi Krka je ostala pri enem porazu, do petega zaporednega uspeha pa je prišla lažje, kot so si obetali njeni privrženci. Lepo prednost si je priigrala že v uvodni četrtini, v drugi pa je vodila že s 43:24, saj je njena obramba povsem omrtvila glavna orožja Zlatoroga, še posebej branilca Jana Špana (met 3:15) in Nejca Bariča (4:13). Po najvišjem naskoku na tekmi (57:37) so Novomeščani dovolili tekmecem, da so prepolovili zaostanek, a njihova zmaga ni bila niti za hip ogrožena. Dominique Elliott (met za dve 6:7, za tri 2:3, 5 skokov in 3 dobljene žoge) si je prislužil naziv košarkarja kola, njegovo moštvo pa je zasenčilo Laščane pri metih (iz igre 56:40 %) in asistencah (21:13) ter zapravilo manj žog in tako nadomestilo slabši skok (31:37).

»Tekma se je končala po naših željah. V določenih trenutkih bi morali biti bolj zbrani v obrambi in bolje zapirati prostor pred skokom, toda pomembno je, da smo prišli do zmage brez poškodb,« je poudaril Krkin trener Simon Petrov. Aleš Pipan je priznal, da je bil Zlatorog daleč od uspeha: »Novomeščani so bili preprosto boljši od mojih fantov. Mi nismo bili tako razpoloženi, kot bi morali biti. Nekoliko smo morali spremeniti način igre, veliko priložnosti so dobili tudi igralci iz klopi, a tega niso izkoristili. Delali smo preveč začetniških napak, premalo pa je bilo odločnosti, predvsem pri skokih v obrambi in napadu.«

Lahko delo je imela tudi Union Olimpija, ki ji Helios nadvse ustreza. Premagala ga je še šestič v sezoni, pred dvema mesecema pa je v Domžalah proslavila osvojitev pokalnega naslova. Tokrat je za oslabljenimi gostitelji, med katerimi ni bilo Jureta Močnika in Urbana Gorjanca, zadnjič zaostala z 9:11, pod vodstvom Devina Oliverja (23 točk in 7 skokov) pa hitro ušla na 28:16 in v 23. minuti na 49:30.