Hrvatom bodo z velikim veseljem rekli da

EP 2015: po vrsti napovedanih sprememb na vidiku še ukinitev tekem za peto in sedmo mesto.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.29
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Že dolgo je jasno, da se bo slovenska reprezentanca pred žrebanjem za EP 2015 znašla v drugem bobnu in da jo želijo Hrvati videti v Zagrebu. Zdaj so na potezi vodilni možje KZS, ki morajo – podobno kot preostali trije izbranci prirediteljev – do 15. t. m. sprejeti predlog sosedov.

»Uradnega vabila hrvaške zveze še nismo dobili. Toda odkar je v javnosti zaokrožila ta možnost, smo se do nje opredelili pozitivno. Če že sami ne moremo vnovič pripraviti EP, se bodo naši košarkarji tako še najbolj približali domačemu vzdušju zaradi bližine Zagreba. Podobno velja za navijače, vsaj v prvem delu prvenstva, saj bodo izločilne tekme v Franciji. Pomembno pa je tudi, da si lahko korist obetajo tudi naša podjetja, saj je Hrvaška zanje pomemben poslovni partner. Že pred časom smo Hrvatom obljubili, da jim bomo z izkušnjami pomagali na logističnem področju, ko bo prišel čas, pa bomo zagotovo potrdili pot v Zagreb,« je včeraj zagotovil predsednik KZS Matej Erjavec.

O izbiri Francozov, Nemcev, Latvijcev in Hrvatov bo FIBA Europe razpravljala 16. in 17. t. m., njen prvi mož Turgay Demirel pa že zdaj poudarja, da si bodo gostitelji tokrat izjemoma omislili po eno reprezentanco po svojem okusu zaradi povečanja marketinškega uspeha tekmovanja, ki bi ga morala pripraviti Ukrajina. Žrebanje bo na sporedu v prvi polovici decembra, predvidoma v Parizu, takrat pa bodo bržkone dokončno jasne tudi zadnje podrobnosti tekmovalnega ustroja EP.

Po prvotnih napovedih bi se ta moral spremeniti šele leta 2017, pred prehodom na štiriletne cikluse celinskih prvenstev. Toda ker bo prihodnje leto eurobasket v štirih državah, so prisluhnili tarnanju številnih strokovnjakov in košarkarjev, da so bila zadnja EP preveč razvlečena, in s sporeda črtali tri tekme drugega dela prvenstva. Po petih nastopih v uvodnem delu bodo najboljši nemudoma prešli k izločilnim dvobojem, ki pa se bodo začeli z osmino finala in ne s četrtfinalom kot doslej.

Na sestanku tekmovalne komisije FIBA v Istanbulu, ki se ga je konec tedna udeležil tudi direktor slovenske izbrane vrste Matej Avanzo, so pripravili še en predlog, ki predvideva ukinitev tekem za 5. in 7. mesto na EP. Četrtfinalni poraženci naj bi stopili na parket le še po enkrat, da bi dobili dve moštvi, ki se bosta skupaj s tretje- in četrtouvrščenim udeležili dodatnih olimpijskih kvalifikacij. Te bodo na sporedu od 11. do 17. julija 2016, torej se bodo končale le dobre tri tedne pred začetkom OI, na njih pa bo sodelovalo 12 moštev: štiri iz Evrope, tri iz Amerike, po dve iz Azije in Afrike in ena iz Oceanije. V Rio de Janeiro bodo potovale tri najuspešnejše zasedbe in zaokrožile seznam 12 udeležencev olimpijskega turnirja, na katerem bodo poleg gostiteljice Brazilije in svetovnih prvakov iz ZDA igrali še finalista celinskih prvenstev v Evropi in Ameriki ter šampioni Afrike, Azije in Oceanije. Skupaj torej 12 reprezentanc ali dvakrat manj, kot jih sodeluje na EP ali SP.