Ilievski ostaja v Stožicah, Udrih na poti v Ljubljano

Dirigenta Uniona Olimpije Vlada Ilievskega je v svoje vrste vabil veliki Panathinaikos, a brez uspeha. Kot vse kaže, pa bo ljubljanske vrste v prihodnjih dneh okrepil Samo Udrih, ki je potrdil stike s klubom v zadnjih dneh in dejal, da so ostale odprte le še podrobnosti pred podpisom pogodbe.

Objavljeno
15. februar 2011 09.54
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Po izpolnitvi drugega tekmovalnega cilja (prvi je bil drugi krog evrolige) in osvojitvi prve lovorike v sezoni košarkarji Uniona Olimpije lažje dihajo. Potem ko so še tretjič zapored ugnali Krko po neverjetnem scenariju, zdaj računajo na čudež tudi v revanši z Maccabijem. Velik uspeh bi bila že minimalna zmaga, da bi lahko Izraelce ugnali z več kot 37 točkami razlike, za kolikor so klonili v Tel Avivu, pa je bržkone nesmiselno razmišljati. Do četrtka bi se lahko razpletel tudi kadrovski klobčič, ki je še včeraj kazal tako težko rešljive vozle kot obetavne rešitve.

Olimpijinega direktorja Janeza Rajglja je najprej presenetil klic Mire Poljo, zastopnice Vlada Ilievskega. V preteklih letih je to pomenilo vprašanje, kdaj misli klub poravnati dolg njeni stranki, tokrat pa je šlo za zanimivo poslovno ponudbo. Ilievskega si je namreč zaželel v svojih vrstah veliki Panathinaikos, zato mu je ponudil pogodbo do konca sezone in še za naslednje leto, Ljubljančanom pa bi bil pripravljen odšteti nekaj odškodnine. Ob tem bi morali upoštevati, da je Ilievski najbolje plačani Olimpijin košarkar in da bi lahko njegov odhod pomenil olajšanje za klubski proračun, toda po nekajurnem premisleku so prevladali športni motivi. Ker Jure Zdovc nima niti približno enakovredne zamenjave za svojega prvega dirigenta, ta ostaja v Stožicah.

Vrzeli v Olimpijini zunanji vrsti so bile že doslej pereče, zaradi utrujenosti nosilcev igre pa je Zdovc že nekaj tednov prepričeval svoje nadrejene, da bi nujno potreboval še enega košarkarja. Prve tri tekme v drugem delu evrolige so že šle mimo, zdaj se bliža drugi mejnik, saj bo 1. marca potekel zadnji rok za dopolnitev moštva za tekme lige NLB. Upoštevati pa kaže tudi nacionalni dejavnik, saj bo v DP vsako moštvo potrebovalo vsaj sedem košarkarjev s slovenskim potnim listom, zato bi se bilo nerazumno ozirati po okrepitvah na tuje.

Ker sta bila Škofji Loki odvečna že Marque Perry in Aloysius Anagonye, je zdrav razum potisnil v ospredje Sama Udriha, ki se je »po naključju« prav minuli konec tedna razšel s Panellioniosom. Reprezentančni branilec-krilo je bil na Zdovčevem seznamu želja že poleti in vnovič pred tedni, ko se mu Grki niso želeli odreči brez izdatne odškodnine. Po sporazumni prekinitvi sodelovanja s Panellionosom, pri katerem ga bo nadomestil Črnogorec Vlado Šćepanović, finančne ovire verjetno ni več. Da se ni kar na pamet odločil za korenito potezo, je potrdil tudi Udrih, ko smo ga včeraj priklicali na dunajskem letališču. Na kratko je odgovoril, da je bil v zadnjih dneh v stikih z Olimpijinim trenerjem in da so ostale odprte le še podrobnosti pred podpisom pogodbe.

»Toda dokler je ne bomo uradno potrdili, je seveda možno prav vse,« je dejal Samo Udrih, ki bi na uradnem seznamu Uniona Olimpije za ligo NLB zapolnil zadnje prosto mesto. Moštva lahko namreč v eni sezoni prijavijo po 20 košarkarjev, Ljubljančani pa so jih doslej 19: poleg 16 aktivnih še Zorana Vrkića, Dejana Radojevića in Tomasza Nowakowskega iz uvodnega dela sezone.

Finalni turnir pokala Spar je zmagovalcu prinesel pet točk za nacionalno razpredelnico, ki bo odločila, kdo bo jeseni zastopal Slovenijo v evroligi. Union Olimpija je torej izdatno povečala svojo prednost pred Krko, saj so točke osvojila le prva štiri moštva. Zgodba pa bi bila lahko povsem drugačna, če ne bi Novomeščani v četrtfinalu zapravili prednosti 19 točk v dobrih šestih minutah.

Škofja Loka je bila nasploh večplastna preizkušnja za Union Olimpijo, saj med tekmami ni bilo mogoče spregledati trenj med košarkarji, ki so vzeli slovenski pokal zelo resno, in tistimi s »turističnim« odnosom. Največ jeznih pogledov in besed je požel Kevinn Pinkney, tik po finalnem dvoboju s Heliosom – še preden je utegnil skočiti pod prho – pa je mimo čakajočih novinarjev odvihral iz slačilnice Damir Markota in zabrusil soigralcem, ki so prihiteli za njim, da ima vsega dovolj in da odhaja v Zagreb. Ker ima Hrvat pestro osebno zgodovino in se v zadnjih tednih ni dobro odzival na očitke, da njegove predstave niso na želeni ravni, ne bi bilo večje presenečenje, če bi se odločil za predčasen odhod iz Ljubljane. Toda po prespani noči so bile stvari precej manj dramatične. Temperamentni Markota se je opravičil in mirno opravil svoje vadbene obveznosti.