Janković dvakrat rešil Olimpijo iz termalnega vrtinca

V prvi tekmi finala lige Nova KBM je Rogaška z nezbranostjo zapravila priložnost za zmago in prednost domačega igrišča.

Objavljeno
17. maj 2017 00.45
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Rogaška Slatina – Po prvi tekmi finala lige Nova KBM bo ostalo zapisano, da Union Olimpija niti v tretjem poskusu v sezoni ni zmagala v Rogaški Slatini v 40 minutah igre. Toda storila je vendarle dolg korak k državnemu naslovu, saj je po podaljšku prišla do vodstva z 1:0. Junak uspeha je bil center Nikola Janković: s trojko je izsilil dodatnih pet minut igre, v zadnji sekundi tekme pa dosegel še zmagoviti koš.

Tekma se ni izšla po željah Rogaške, čeprav je kazalo, da bo še četrtič v sezoni kos Ljubljančanom. Domači košarkarji (brez poškodovanega Fona) so v prvem polčasu resda vodili pičlih 40 sekund, čeprav so prevladovali pri globinski igri, medtem ko so bili gostje boljši pri nasprotnih napadih po ukradenih žogah in metih za tri točke. Bolj enakomerno so tudi razporedili strelski učinek. Kar 71 odstotkov točk za Slatinčane sta do glavnega premora dosegla Taylor Johns (14) in Darwin Davis (11), a pomočniki s klopi ves dvoboj niti ene, pri Olimpiji sta imela Devin Oliver in Gregor Hrovat, ki sta zbrala po 10 točk, izdatnejšo podporo v tekmi z nenavadnim ritmom za uvodni finalni obračun.

Sodniki so odmerili prvo osebno napako šele po petih minutah igre, gostitelji pa so jih zaradi premehkega začetka zbrali pičlih pet v celotnem prvem polčasu. Le eno več torej kot neprevidni Dražen Bubnić med svojo štiriminutno epizodo. Oliver je moral tako še več časa kot običajno opravljati naloge krilnega centra, kar ga je utrudilo in se je poznalo tudi v rezultatskih nihanjih: Rogaška je zaostala z 2:8, a prevzela vodstvo že pri 13:12, nato znova popustila (24:32 v 15. minuti), a izenačila na 32:32, v igro pa se je vrnila tudi po primanjkljaju 32:39 ...

Tudi tretja četrtina je minila v podobnem slogu, le da je vse nevarnejši postajal kapetan gostiteljev Tadej Ferme. Sinoči je v igri prebil vseh 45 minut, kar pa ga ni oviralo, v drugem polčasu in podaljšku je dosegel kar 20 točk. V navezi z Davisom, ki je vnovič prekosil dirigentskega tekmeca Brandona Jeffersona, je začel vneto polniti Olimpijin koš in svojemu moštvu prinesel vodstvo s 76:73 le tri sekunde pred iztekom 40 minut. Obramba Rogaške je tesno pokrila zunanje adute Ljubljančanov, a pustila samega Jankovića, ki je hladnokrvno zadel. Tudi v podaljšku je bolje kazalo Slatinčanom, saj so vodili z 82:76 in 87:83. Oliver je poskrbel za izenačenje, veteran Dragiša Drobnjak pa je 7,8 sekunde pred koncem storil začetniško napako, saj je podal žogo naravnost v roke tekmecem. Hrovat je potegnil čez celo igrišče, a zgrešil, njegov met pa je popravil Janković ob zvoku sirene. Bitka je bila odločena, do konca vojne je še daleč. Druga tekma bo v petek ob 18. uri v Tivoliju.

»To ni moja zmaga, niti Devinova ali Brandonova, ampak uspeh vseh članov moštva. Moško smo se borili in vztrajali. V tej sezoni smo izgubili veliko tesnih tekem, enkrat moramo imeti tudi malo sreče. Rogaška si je privoščila taktično napako, ko me je pustila samega. Ko je bilo najpomembnejše, smo dosegli 'break' in se optimistično vračamo v Ljubljano. Dosegli pa smo šele prvo zmago in tudi doma nam ne bo lahko,« je bil zadovoljen Nikola Janković, Ferme pa je zamišljeno zrl predse: »Janković je pokazal, kako kakovosten košarkar je. Občutek ni prijeten, toda zdaj ni trenutek za malodušje. Še bolj moramo stisniti vrste, pričakujem pa tudi, da se nam bo v petek pridružil Fon.«