Je pomanjkanje energije že kronično?

Košarkarji Uniona Olimpije tudi drevi v Trentu brez poškodovanih Saše Zagorca in Blaža Mahkovica.

Objavljeno
17. november 2015 22.07
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Kljub dvema zaporednima porazoma v domači dvorani loči Union Olimpijo le ena zmaga od prvega mesta v skupini A evropskega pokala. Toda hkrati le zaradi nekoliko boljše razlike v koših ne bo pričakala revanše s Trentom kot zadnja. Škoda, kajti po prvem soočenju z Italijani (98:97) ob 14 zadetih trojkah je kazalo, da bo nadaljevanje lepše.

Kaj lahko podžge današnji rod ljubljanskih košarkarjev, ne slutijo niti vedeževalke s steklenimi kroglami. V zadnjih tednih je skupni imenovalec vseh pogovorov pomanjkanje energije, predvsem mlajših članov zasedbe, ki bi ga lahko ocenili kot kronično, če se ne bi med razočaranja vrinili imenitni prebliski. Po porazu proti Oldenburgu, ki je krepko zmanjšal Olimpijine možnosti za osvojitev enega od prvih štirih mest v njeni skupini, štirih zaporednih ničlah v ligi ABA in polomu proti Cedeviti, ob katerem je bil MVP tekme komaj 16-letni up iz BiH Džanan Musa, je težko najti oprimek za optimizem. Toliko bolj, ker stožiško moštvo tudi v Trentu ne bo moglo računati na kapetana Saša Zagorca, ki so se mu obnovile težave s kolenom iz letošnjega reprezentančnega ciklusa, zaradi načetega komolca pa bo manjkal še Blaž Mahkovic. Toda pred vplačilom visoke stave na prepričljivo zmago drugouvrščenega v italijanskem DP kaže opozoriti, da so Ljubljančani zmagali v Bilbau brez Save Lešića in Gregorja Hrovata. In to pred pičlima dvema tednoma.

Zack Wright je najboljši Olimpijin strelec (povp. 15,2), skakalec (7) in podajalec (4,2) v evropskem pokalu, z mesta organizatorja igre pa tudi dobro vidi, kaj vse škripa v moštvu. Vendar poskuša ostati pozitivno usmerjen in spodbuja mlajše soigralce: »Zajel nas je črn niz, zato moramo preprosto pokazati več energije in poskusiti priti do zmage, s katero bi ohranili možnosti za preboj v drugi krog. S pravo energijo lahko premagamo vsakega tekmeca. Na zadnjih tekmah imamo težave tudi s sestavo moštva, kar nas spravlja v dodatne težave. Vrnili se bomo, potrebujemo le eno zmago, da bi začutili pravi ritem. Takšne stvari se dogajajo v vsakem klubu, najpomembneje pa je, da ne izgubiš samozavesti.«

Ameriškega branilca Trentov slog spominja na ligo NBA. S preprosto in hitro igro dosega 83,6 točke, kar je peto najvišje povprečje v evropskem pokalu. Na lestvici je visoko tudi Olimpija (82,2), ki pa zmore kar 13,6 točke manj na tekmah lige ABA, njena šibka točka pa je premehka obramba, eden od glavnih razlogov za ogromna nihanja. Toda treba je priznati, da je Gašper Potočnik že ob uvodnih zmagah svaril pred prezgodnjim navdušenjem: »Vedel sem, da bodo prišli tudi takšni trenutki. Ostati moramo celota in vztrajati pri našem načrtu, to je edina pot do boljše igre. Trento ima izjemno atletsko ekipo in je močan pri skokih. Zato ne smemo igrati brezglavo. Napad bo moral biti potrpežljiv, čim manjše število izgubljenih žog bo nujen korak, da bi lahko zaustavili tranzicijsko igro gostiteljev.«

Pari 6. kola v skupini A, danes: Trento – Union Olimpija (20.30), Oldenburg – Telekom Bonn (20); odigrano sinoči – Nanterre : Bilbao 52:83; vrstni red: Bilbao, Trento in Nanterre po 3:2, Union Olimpija, Telekom Bonn in Oldenburg po 2:3.