Jezični Bojevnik neprevidno podžgal Konjenike

Košarkarji Clevelanda z rekordno predstavo ter 71 točkami Irvinga in Jamesa prekinili niz Golden Stata v končnici lige NBA.

Objavljeno
12. junij 2017 03.30
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – S 15 zmagami brez poraza v letošnji končnici lige NBA je Golden State spodbudil zanimivo ugibanje: je morda najboljše klubsko moštvo v zgodovini košarke? Toda četrta tekma velikega finala je umirila razpravo. Cleveland je namreč z gladko zmago spomnil na stari rek: nikoli ne podcenjuj src šampionov.

Steklenice šampanjca so bile pripravljene za drugo zmagoslavje Bojevnikov v zadnjih treh letih, in to na parketu lanskih prvakov. Toda zamaški so ostali na svojih mestih, čeprav gostje s 116 doseženimi točkami niso prav veliko zaostali za svojim strelskim povprečjem s prvih treh finalnih soočenj (121). Zato pa so bili toliko bolj razpoloženi domači Konjeniki, ki so popravili svojo napadalno bero za 31 točk in izboljšali kar tri rekorde vseh dosedanjih finalnih dvobojev lige. Kot bi šlo za ekshibicijski spektakel All-Star, ne pa za sila trdo odločilno bitko, so že v uvodni četrtini dosegli 49 točk, 86 do polčasa, na koncu pa so se lahko pohvalili s 24 trojkami.

Takšne številke bi običajno pričakovali od Golden Statovih ostrostrelcev, a tokrat so ostali v senci 40 točk Kyrieja Irvinga, trojnega dvojčka LeBrona Jamesa, šestih trojk Kevina Lova in petih J. R. Smitha. Vendar kljub imenitni predstavi še vedno krepko zaostajajo in še naprej drži kot pribito, da doslej nobenemu moštvu ni uspelo osvojiti lovorike po finalnem zaostanku z 0:3. Je šlo le za labodji spev branilcev naslova, po katerem jih čaka soočenje z resnico v petem spopadu v Kaliforniji? Počasi, opozarjajo neredki. Še do lani je, denimo, veljalo, da je nemogoče nadomestiti zaostanek z 1:3 v zmagah, a je prav Cleveland proti Golden Statu dokazal, da v košarki ni previsokih ovir. Zdaj se je znova oprijel starega recepta, z izjemno agresivnostjo umiril telesno šibkejše tekmece, predvsem Stephena Curryja, in jim dal vedeti, da je še vedno pri življenju.

Velik požar se običajno začne z iskrico, za katero je tokrat neprevidno poskrbel krilni center Bojevnikov Draymond Green. Pred četrtim finalnim spopadom je v svojem jezičnem slogu dejal, da se veseli proslave lovorike v Clevelandu: »To bi mi bilo v poseben užitek. Ko zmagaš v tekmečevi dvorani, umiriš gledalce in si daš duška na tujem parketu, je občutek neverjeten. Uspeh na sovražnem ozemlju je za športnika najslajši.« Odziv je bil nagel in odločen. »Imamo pač DNK prvakov. Ko so mi soigralci povedali, da bi se Draymond rad škropil s šampanjcem v naši slačilnici, sem vedel, kaj se bo zgodilo,« se je smejalo LeBronu Jamesu. Zanimivo je, da prav Green sodeluje v njegovi multimedijski platformi Uninterrupted kot gostitelj podcastov, v različnih vlogah pa je dejavna še cela vrsta vrhunskih športnikov, med drugimi Serena Williams in Lindsey Vonn.

Košarkarje Golden Stata je napaka bržkone izučila. Res je, da so dosegli najdaljši niz uspehov v tekmah končnice v vseh štirih elitnih ameriških ligah (še NHL, NFL in MLB), ne bodo pa prvi v zgodovini lige NBA, ki bodo prišli do naslova nepremagani v izločilnih dvobojih. V najboljšem primeru se bodo izenačili z LA Lakers (15:1 leta 2001) in Philadelphio (12:1 leta 1983), ki sta se povzpela na prestol z enim porazom. A tudi po črnem scenariju se bodo zapisali v anale.

Cleveland : Golden State 137:116 (Irving 40, James 31 točk, 10 skokov in 11 asistenc, Love 23; Durant 35, Green 16 točk in 14 skokov, Curry 14 točk in 10 asistenc) – v zmagah 1:3.