Kaj bo letos pokazal barometer?

Pred začetkom košarkarske sezone: dobitnik superpokala nato praviloma prvi v državnem prvenstvu.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.56
iza/kosarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ker bosta Krka in Uniona Olimpija konec tedna vstopili v novo sezono lige ABA z močno spremenjenima zasedbama, bo njun jutrišnji dvoboj za slovenski superpokal v Luciji predvsem priložnost za predstavitev svežih obrazov. V primerjavi s prejšnjo sezono imajo Novomeščani pet novincev, Ljubljančani kar osem.

Tekme med državnim prvakom in pokalnim zmagovalcem prejšnje sezone so vstopile v slovensko košarkarsko tradicijo leta 2003 in so postale dokaj natančen barometer ozračja med najboljšimi domačimi klubi. V dosedanjih devetih prireditvah (leta 2006 so jo preskočili) je superpokalno lovoriko šestkrat osvojila Union Olimpija, ki je nato petkrat potrdila svojo kakovost z osvojitvijo državnega naslova. Spodletelo ji je le v sezoni 2009/10, ko je po zmagi v uverturi z Elektro Esotechom predala primat v DP Krki. V zadnjih treh letih pa sta Novomeščanom vselej pripadli tako otvoritvena kot zaključna trofeja, vselej s sladkimi zmagami nad velikim stožiškim tekmecem: v superpokalnem dvoboju leta 2010 v Mariboru z 72:61, leto pozneje v Rogaški Slatini z 80:72 in lani v Grosuplju s 84:81.

Po navadi zadnjih let bo superpokalno tekmo vnovič gostil novinec v ligi Telemach in tokrat je prišel na vrsto KK Portorož, ki je v prejšnji sezoni prepričljivo, z enim samim porazom v 24 kolih, osvojil prvo mesto v 2. SKL in se prvič v 21-letni zgodovini kluba prebil med prvoligaše. Pred četrtim zaporednim soočenjem vodilnih slovenskih moštev za slovenski superpokal je zanimiv tudi pogled v bližnjo preteklost nastopajočih. Pri Unionu Olimpiji denimo najdemo le enega košarkarja, ki je občutil zadovoljstvo ob osvojitvi naslova državnega prvaka – povratnika Dragišo Drobnjaka. Toda tudi novi kapetan ljubljanskega moštva se je večkrat povzel na domači vrh v Krkinem dresu; to mu je uspelo v letih 2000, 2003 in 2011.

Pri slovenskih šampionih zadnjih štirih let iz Novega mesta medtem hitro najdemo celo kopico nekdanjih slavljencev iz vrst Uniona Olimpije: Jasmin Hukić je bil kot njen član državni prvak trikrat (2002, 2008, 2009), Smiljan Pavič dvakrat (2004 in 2005), Chris Booker (2008), Jaka Klobučar (2009) in trener Aleksandar Džikić (2008) pa po enkrat. Klobučar je bil tudi najboljši Olimpijin strelec ob njenem zadnjem zmagoslavju v superpokalu. Pred štirimi leti je Šoštanjčanom natresel 20 točk, Gašper Vidmar jih je dodal 18, Matt Walsh 17, Sani Bečirovič 8, Edin Bavčić 7, Uroš Slokar in Pawel Kikowski po 6, Vladimir Golubović 5, novi kapetan Portoroža Sašo Ožbolt 3 ... Takratno moštvo Jureta Zdovca, ki sta se mu pozneje pridružila Vlado Ilievski in Nemanja Aleksandrov, nikakor ni bilo slabo, toda zaradi finančnega kolapsa kluba je hitro začelo razpadati pri živem telesu in posledice so vidne še danes.

Letos je prva posegla po kadrovski rokadi Krka in privabila Bookerja namesto centra Derricka Nixa, ki je odšel v dokaj skrivnostnih okoliščinah, potem ko je na pripravljalnih tekmah z Radničkim (78:80) in Šibenikom (98:69) dosegel 21 oziroma 20 točk. Finančne omejitve in zelo zmerne ambicije vseh slovenskih klubov pa v prihodnjih mesecih niti ne bodo dopuščale tako korenitih sprememb, kot so jih bogatejši časi.