Kdo je v boljšem stanju: Jagodnik ali naše DP?

Košarka: Po porazu na Polzeli je Union Olimpija zašla v velike težave tik pred obletnico nastopa na F4 evrolige.

Objavljeno
17. april 2017 22.16
Košarka Polzela-Olimpija Polzela 15.4.2017 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Ko so košarkarji Krke in Uniona Olimpije po prisilni vključitvi v uvodni del lige KBM kljub nerganju osvojili obe prvi mesti, je prevladovalo mnenje, da so se le ogrevali pred vrhuncem sezone. Za Novomeščane trditev morda še drži, saj vodijo tudi v ligi za prvaka, toda pri Ljubljančanih ne bi mogli biti bolj v zmoti. Po porazu na Polzeli je v nevarnosti celo njihova uvrstitev v polfinale končnice.

Nič novega, bi lahko dejali dobro poučeni, saj je stožiška zasedba predlani izpadla v četrtfinalu DP, lani v polfinalu. Pa vendar so si njeni navijači po letošnji osvojitvi pokala Spar vendarle obetali, da so morda le prišli lepši časi. Toda namesto sončnih žarkov jih je pričakalo nevihtno obdobje, saj je Union Olimpija v šestih kolih lige za prvaka doživela štiri poraze, prav toliko kot v prvem delu prvenstva v 22 nastopih.

V zadnjih tednih jo resda muči epidemija poškodb, najbolj prvega košarkarja moštva Nikole Jankovića, ki je v soboto izpustil dvoboj s Hopsi, toda srž njenih težav ima preveč globoke – finančne in organizacijske – korenine, da bi se lahko komu zasmilila. Tudi v Rogaški Slatini se ne kopajo v denarju, zato imajo omejen nabor košarkarjev, pa so se s 6. mesta v uvodnem delu DP povzpeli ob bok Krki in obe moštvi sta z eno nogo že v končnici. Pred zadnjimi štirimi koli imata po tri zmage prednosti pred petouvrščeno Olimpijo ter dve pred Zlatorogom in Hopsi, medtem ko branilcu naslova Heliosu grozi, da bo končal ligo za prvaka brez ene same zmage.

Prav Rogaška bo v sredinem »biti ali ne biti« obiskala Tivoli v tednu, ki bo oživil veliko prijetnejše spomine. V soboto bo namreč minilo natanko 20 let, odkar se je Union Olimpija pomerila v Rimu z Olympiakosom v polfinalu evrolige in po porazu s 65:74 premagala Asvel s 86:79 v tekmi za tretje mesto. V tisti sezoni je bil prvi strelec ljubljanskega moštva 19-letni Marko Milič pred Arrielom McDonaldom, Darrenom Henriejem, Markom Tuškom in Dušanom Hauptmanom, moštvo Zmaga Sagadina pa je osvojilo naslova državnega in pokalnega prvaka po finalnih zmagah nad sobotno tekmico Kovinotehno Savinjsko Polzelo, za katero je ob železnem veteranu Veljku Petranoviću igral podobno borbeni 22-letni Goran Jagodnik.

Takratna krajina v slovenski košarki površno spominja na zdajšnjo, saj sta se med najboljšo šesterico (poleg postojnske Republike in mariborske Bavarie Wolltexa) uvrstila še Helios in Pivovarna Laško, skupno torej štirje iz letošnje lige za prvaka. Razlika je vendarle velika: košarkarski klubi so bili takrat vsem v ponos, saj so bili ambiciozni in glede na zmožnosti uspešni tudi na mednarodni sceni, zdaj so domala podtalne organizacije.

Danes vodilna na lestvici sta pred 20 leti ubirala različni poti. Novo mesto je z nadobudnima Simonom Petrovom in Matjažem Smodišem dobilo slovenskega prvoligaša, ki je ob napredovanju privabil pokroviteljico Krko in začel uspešno zgodbo. V pičlih treh letih ga je pripeljala do prvega od sedmih naslovov državnega prvaka in za tri sezone celo v evroligo. Takratna Rogaška Donat Mg pa je izgubila podporo okolja in maja 1997 ugasnila klub. Vse do sezone 2010/11 je trajalo, da se je vrnila na nekdanje položaje ter jih celo presegla s predlansko uvrstitvijo v finale DP in letošnjimi obetavnimi predstavami.

Kakšna bo prihodnost slovenske klubske košarke, ne vedo niti najspretnejše vedeževalke, saj domala ni moštva, ki ne bi že vrsto sezon zapored krčilo svojega proračuna. V težave so zaradi sprememb lastništva v številnih podjetjih zašle tako dolgoletne »tovarniške« zasedbe, vezane na enega pokrovitelja, še bolj Olimpija, ki je prisegala na več različnih virov, in njena nekdanja podružnica Slovan, zdaj tretjeligaš. V kislo jabolko obubožanega ljubljanskega športa bodo zdaj ugriznili še pri Iliriji, ki je v soboto uradno proslavila osvojitev prvega mesta v 2. SKL brez poraza in vrnitev med prvoligaše po sezoni 1994/95. Med krajšo slovesnostjo so se poslovili tudi od Gorana Jagodnika, ki je mesec dni pred 43. rojstnim dnevom končal igralsko kariero, da bi se lotil novih izzivov v ustroju Sixta Primorske. V Kopru, kjer je začel svojo pot v resni košarki istočasno kot prvo državno prvenstvo v samostojni državi. Sami ocenite, kdo je po 26 letih v boljšem stanju.