Kdor ne igra z najboljšimi, ogoljufa navijače

Patrick Baumann, generalni sekretar FIBA, je letošnje SP ocenil za najboljše doslej, preiskave za Avstralce še ni konec.

Objavljeno
14. september 2014 22.15
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Madrid – Po zadnjih tekmah 17. svetovnega prvenstva v košarki bo treba počakati nekaj časa na finančno poročilo prirediteljev, ki pa si že manejo roke, saj bo celotni učinek na državno ekonomijo presegel načrtovanih 300 milijonov evrov. Zadovoljen je tudi generalni sekretar FIBA Patrick Baumann. Mundial v Španiji je razglasil za najboljšega doslej.

»Zahvala gre španski zvezi, štirim gostiteljem predtekmovalnih skupin ter Barceloni in Madridu z dvema vzporednima vejama izločilnih dvobojev. Novost je otežila izvedbo, a je veliko prispevala k uspehu prvenstva,« je ocenil Baumann, ki že 20 let deluje na vodstvenih položajih v Svetovni košarkarski zvezi. Januarja 2003 je v vlogi generalnega sekretarja nasledil Borislava Stankovića, ki je to funkcijo opravljal 26 let, 47-letni Švicar pa je na dobri poti, da ga bo presegel, saj ga pogodba s FIBA veže do leta 2022. Letos je za njim že ena prelomnica, saj je Francoz Yvan Mainini prepustil predsedniško krmilo Argentincu Horaciu Muratoreju. Glavni operativec ter neuradni alfa in omega pa je od vekomaj generalni sekretar.

Prve številke so razveselile Baumanna: med SP v Španiji so televizijski prenosi šli v 175 držav, prodali pa so 670.000 vstopnic ali v povprečju nekaj več kot 8700 na tekmo. Predtekmovalne dvoboje v Las Palmasu, Bilbau, Granadi in Sevilli si je ogledalo 477.617 gledalcev ali v povprečju skoraj 8000, največja množica (15.483) pa se je med SP zbrala na soočenju med Finsko in Novo Zelandijo, ki je odločilo, kdo bo napredoval v osmino finala. Zadnje kolo predtekmovanja je sicer razkrilo sedem od 16 udeležencev končnice prvenstva, med katerimi so se slednjič znašle reprezentance s štirih celin. Zastopnika ni imela le Azija, toda upoštevati kaže, da so Filipini izgubili tri tekme s štirimi točkami razlike ali manj ter da je Iran igral v »skupini smrti« in do zadnjih sekund ogrožal napredovanje Francije.

»Košarkarji so ponudili izjemen spektakel. Zelo smo zadovoljni z ravnijo prikazane igre in zelo športnim vzdušjem na tekmah. Hladne glave je ohranila tudi celotna španska javnost po bolečem izpadu. Uspešno pa se je predstavila vrsta moštev, na katera ne bi nihče stavil niti beliča: Filipini, Senegal, Mehika, Finska, Iran ... Le kdo bi si pred leti mislil, da bo finsko reprezentanco v Bilbau spremljalo 8000 navijačev?« je Baumann utemeljil svoje navdušenje. SP pa je imelo tudi črn madež: utemeljen sum, da je Avstralija prepustila zmago Angoli, da bi si zagotovila lažjo pot v izločilnih bojih.

»Preiskava še teče, zato ne bi govoril o podrobnostih. Vendar ne gre le za morebitne kazni, želimo priti do sistemske rešitve, da bi se v prihodnosti ognili podobnim zapletom. Ne bo pa lahko, saj smo v preteklosti videli podobne primere, dogajalo se je celo, da v zadnjem kolu predtekmovanja nobeno moštvo ni hotelo zmagati. To je goljufija, saj so gledalci pošteno plačali vstopnice, da bi videli najboljše košarkarje na parketu in športno predstavo,« je prepričan generalni sekretar FIBA, ki je bržkone imel v mislih predvsem grške košarkarje, mojstre za »ugodne« rezultate na prejšnjih velikih prvenstvih.

Tekmovalni sistem letošnjega SP je bil tarča številnih kritik, saj je dodatno spodbujal k »prožnosti«. Trenerji so opozarjali, da tretje mesto v skupini ne bi smelo prinesti lažjega nadaljevanja od drugega. Številnim pa je šlo v nos, da je bilo vse skupaj preveč podrejeno finalu med ZDA in Španijo, zato se moštva iz skupin A in B vse do tekem za kolajne niso mogla srečati z reprezentancami iz skupin C in D. Baumann, ki mora pogosto slišati, da je spreten birokrat in poslovnež, a da ne razume najbolje bistva košarke, očitke zavrača: »Zadovoljni smo z učinkom novega ustroja, saj je povečal zanimanje gledalcev. Če bi v izločilnih tekmah bolj 'premešali' moštva ali pare celo izžrebali, bi otežili delo organizatorjem, pa tudi navijačem pri nakupu vstopnic in načrtovanju potovanj.«

Švicar se ne boji niti posledic novosti pred SP 2019, na katerega se bodo vsa moštva morala uvrstiti prek kvalifikacij, ki se bodo odvijale med klubsko sezono. »Vem, da lastniki ameriških in evropskih moštev niso navdušeni. Toda zato bodo v kvalifikacijah dobili priložnost številni mladi košarkarji. Vsakdo bi moral nekaj žrtvovati in FIBA bo po letu 2017 prirejala celinska prvenstva le še na vsaka štiri leta. Če kdo ne bo želel sodelovati v kvalifikacijah za SP, pa mora vedeti, da je vrsta čakajočih zelo dolga, saj imamo 214 kandidatov,« zagotavlja Patrick Baumann.