Kdor pozna Sagadina, ve, kaj ga čaka

Helios je v novo sezono krenil s pomlajeno zasedbo in novim predsednikom, a z Zmagom Sagadinom.

Objavljeno
17. september 2012 12.45
bsa*kosarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Domžale – Dvorana Komunalnega centra je bila julija prestolnica slovenske košarke, saj je bila vselej polna ob nastopih slovenske reprezentance na EP za igralce do 20. leta. In čeprav je Helios izgubil mesto v ligi ABA ter povsem prenovil moštvo, v Domžalah računajo, da bodo gledalci še naprej s srcem s košarkarji.

Helios je v prejšnji sezoni plačal boleč davek na zmanjšanje slovenske kvote v regionalnem prvenstvu in se po osvojitvi tretjega mesta v ligi Telemach moral zadovoljiti z iskanjem novih izzivov. Zmaga Sagadina so mnogi znova videli za krmilom Uniona Olimpije, a je v družbi vseh drugih članov strokovnega štaba ostal v Domžalah, zato pa med njegovimi košarkarji domala ni staroselca. Od igralcev z omembe vredno minutažo sta v moštvu ostala le organizator igre Jure Močnik in krilni center Jure Besedič, nosilci igre s Klemnom Prepeličem na čelu pa so se raztepli po vseh koncih in krajih.

»Klemen je pač prerasel naše okolje in z Unionom Olimpijo smo se korektno dogovorili o pogojih za njegov prestop. Tudi mladinski reprezentant Tomaž Bolčina je odšel v okolje, ki mu bo nudilo lepe možnosti za nadaljnji razvoj – h Krki. Nasploh so naši košarkarji pod Zmagovim vodstvom vidno napredovali v prejšnji sezoni in si zagotovili možnost odhoda v bogatejša okolja,« poudarja Heliosov direktor Lado Gorjan in hkrati obžaluje zdravstvene težave Urbana Gorjanca. Potem ko se je v zadnjem hipu moral odpovedati nastopu na domačem EP, bo moral v kratkem na odprto operacijo srca.

Kot pravi Gorjan, so jih športne in gospodarske razmere prisilile k varčevanju in nova Heliosova zasedba stane le tretjino toliko denarja kot lanska. Kar pa ne pomeni, da je tolikšen tudi njen tekmovalni doseg. »Naše moštvo je mlajše in po moji oceni bolj obetavno kot lansko. Prav vsi košarkarji so bili člani mladih reprezentančnih selekcij v svojih državah, ob kakovostnem in trdem delu pod taktirko Zmaga Sagadina, ki je bil zelo dejaven pri izbiri okrepitev, bodo imeli veliko možnosti za napredek. Tako individualni kot moštveni, saj so vsi, z izjemo Močnika in hrvaškega visokega branilca Luke Drezge, podpisali večletne pogodbe. In to za ugodno ceno za te čase,« je razkril Heliosov direktor, zadovoljen zaradi prihoda 20-letnih slovenskih reprezentantov Gezima Morine, Bojana Radulovića in Alena Hodžića. Dve leti starejše krilo Blaž Mahovic je prišel iz Škofje Loke, ekipo pa so dopolnili trije srbski košarkarji – branilec-krilo Aleksandar Ponjavić (21 let, 200 cm), center Đorđe Majstorović (22 let, 211 cm) in krilni center Nikola Gačeša (25 let, 205 cm), ki se je po študiju v ZDA lani kalil v Avstriji in naj bi bil udarna moč pod košema.

In kakšni bodo cilji tako oblikovanega moštva? »Navzlic racionalizaciji stroškov je naš cilj vrnitev v ligo ABA. V sezoni 2012/13 si želimo osvojiti tretje mesto v DP, ki bi nam lahko zadostovalo ob ustrezni uspešnosti Uniona Olimpije in Krke ter povečanju slovenske kvote z dveh moštev na tri. Sicer bomo v naslednji sezoni poskusili še nekoliko bolj ambiciozno. Kot rečeno, računam predvsem na naš napredek. Tudi lani nas je lahko sprva vsakdo oklofutal, v drugem delu sezone pa smo že bili konkurenčni. Prav tako pa sem prepričan, da bomo domžalskemu občinstvu ponudili nekaj zanimivih mladih fantov, ki jih bodo z veseljem spremljali,« razmišlja Lado Gorjan.

Helios se bo prvič ponudil na ogled domačim gledalcem danes ob 19. uri, ko bodo v dvorani Komunalnega centra gostovali košarkarji slovaških Levic. Tekma bo nekakšen ognjeni krst tudi za novega predsednika kluba Aleša Klavžarja, ki je bil že doslej eden najbolj dejavnih pri reševanju težav in kovanju načrtov. Pri 43 letih pa bo lahko prispeval tudi obilo energije in uspešno nadomestil Uroša Slavinca, ki je bil prvi mož kluba dolgih 16 let in ima kot predsednik uprave podjetja Heliosa veliko zaslug, da je pokrovitelj domžalskih košarkarjev vse od leta 1980. Slavinec bo še naprej aktiven v upravnem odboru kluba, kar bi lahko prineslo domala idealno kombinacijo izkušenj, modrosti in podjetniškega vpliva s Klavžarjevimi svežimi zamislimi in zagonom. Strategija Heliosa bo vendarle ostala nespremenjena: vodilo vseh delujočih bo še naprej razvoj mladih igralcev, česar se zaveda tudi Zmago Sagadin.

»Kdor je kadarkoli treniral s Sagadinom, ve, da zagovarjam le delo, delo in še enkrat delo. Vsako dopoldne dve uri in pol individualne vadbe in zvečer še dve uri in pol, tri ure. Sestanek in potem še kolektivni trening. Tolikšen obseg dela, ob zagnanosti, ki jo kažejo naši igralci, je jamstvo, da bomo v nekaj mesecih dobili res dobro ekipo. Časa za pripravo imamo dovolj, saj se bo DP začelo šele 20. oktobra,« ocenjuje izkušeni strateg.