Ker ni denarja za nakupe, mora biti Džikić zadovoljen

Krka in Union Olimpija bosta v današnji tekmi za superpokal v Šenčurju razkrili, kaj sta počeli v poletnih mesecih.

Objavljeno
30. september 2014 12.17
Košarka Krka Olimpija 22.5.2014 Novo Mesto Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Nova klubska košarkarska sezona se bo za vodilni slovenski moštvi začela z dvojnim sporedom z zagrebškima tekmecema v ligi ABA (Union Olimpija bo v petek gostovala pri Ciboni, Krka pa dan pozneje pričakala Cedevito), toda že danes ob 18. uri bo imela zanimivo uverturo. V dvoboju za domači superpokal bodo Novomeščani in Ljubljančani razkrili, kaj so počeli v poletnih mesecih.

Na tekmo, ki jo bo po uveljavljeni tradiciji gostil novi prvoligaš Šenčur GGD, kajpada kaže gledati z veliko mero rezerve. V zadnjih petih superpokalnih soočenjih je bila denimo Krka uspešnejša trikrat (Union Olimpija lani in leta 2009), vendar je nato vselej osvojila naslov državnega prvaka, lani celo prvič dvojno krono. Da je končni cilj zelo daleč, opozarjata tudi trenerja obeh prenovljenih zasedb in soglasno vztrajata, da je veliko prezgodaj za pripenjanje medalj. Košarkarje čaka obilo trdega dela, preden bodo svoje individualne sposobnosti povezali v dve uspešni celoti.

Krkin strateg Aleksandar Džikić pravi: »Superpokalna tekma še zdaleč ni najpomembnejša v sezoni, je le prva med vsemi v dolgem nizu, v naslednjih mesecih bosta igrali bistveno bolje tako Krka kot Union Olimpija. Bo pa vsekakor dober test pred začetkom regionalnega prvenstva, čeprav ne bomo mogli nastopiti z vsemi košarkarji. Luka Lapornik po operaciji zapestja okreva hitreje, kot smo si sprva obetali, in se bo predvidoma vrnil v moštvo pred novim letom. Alexis Wangmene ima natrgano ovojnico mečne mišice in bo igral najpozneje v drugem kolu lige ABA proti Partizanu, Nebojša Joksimović in Tomaž Bolčina pa sta zaradi bolezni izgubila kar nekaj vadbe. Toda nasploh nimam rad ekip, ki silovito začnejo sezono in nato padajo iz meseca v mesec. Bolj uživamo, če se počasi prebijamo skozi vzpone in padce ter pričakamo konec na vrhu krivulje.«

Union Olimpija nima večjih težav, saj je poškodovan le Jaka Brodnik, ki bo zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice okreval vsaj še mesec dni. Aleš Pipan po zmagah v zadnjih pripravljalnih tekmah s Cibono (86:60) in Igokeo (85:79) ocenjuje: »Pozno smo dopolnili moštvo in čeprav delamo po normalnem ritmu, ne moremo obljubiti, da bomo povsem uigrani že do prvih tekem v ligi ABA. Vsi si želimo začeti sezono z zmago, zato superpokalnega nastopa zagotovo ne bomo vzeli z levo roko, čeprav je za nas nedvomno prišel nekoliko prezgodaj. Naše moštvo je doživelo veliko sprememb, zato je ta hip težko reči, ali je boljše ali slabše kot lanska ekipa. Upam, da bomo še naprej zdravi in da bi fantje ostali skupaj, da ne bi morali kar naprej sestavljati zasedbe na novo.«

Najboljša slovenska kluba sta po koncu državnega prvenstva, v katerem je Krka prekosila Union Olimpijo s 3:2 v zmagah, izgubila polovico košarkarjev. Prvaki so poiskali nadomestne moči kar na slovenskih igriščih – v Stožicah, na Polzeli in lastnem mladinskem pogonu –, Ljubljančani pa v tujini in pri Heliosu, ki jim je v prejšnji sezoni ogorčeno dihal za ovratnik. Novo mesto so zapustili Jaka Klobučar (odslej Ulm), Edo Murić (Partizan), Smiljan Pavič (Šenčur GGD), Sani Bečirovič (Forli), Zvonko Buljan (Kolossos) in Marko Pajić. Prišli so Joksimović (Union Olimpija), Wangmene in Mirko Mulalić (oba Hopsi Polzela), med okrepitve pa lahko uvrstimo tudi Malcolma Armsteada, ki je izgubil domala vso prejšnjo sezono zaradi operacije kolena.

Union Olimpija bo močnejša za Marka Marinovića (lani Radnički), Hrista Nikolova (Pau-Orthez), Halila Kanacevića (Roma), Gregorja Horvata, Blaža Mahkovica (oba Helios) in vsaj začasno tudi za Mirzo Begića (Olympiakos). Ostala pa je brez Joksimovića, Alexa Stephesona (Istanbul Buyuksehir), Dražena Bubnića (CSU Sibiu, Romunija), Jakova Vladovića in Dragiše Drobnjaka.

»Z ekipo moramo biti zadovoljni, saj nimamo denarja za dodatne okrepitve. Težko pa govorim o Olimpiji, ko pa njen najboljši košarkar lahko zapusti klub vsak trenutek. Želel pa bi si, da bi Mirza Begić ostal v Stožicah vso sezono, saj bi bilo to dobro za slovensko košarko,« meni Džikić.