Ko zaigrajo v obrambi, pride tudi nagrada

Pokal FIBA: Krka v drugi del vstopila z zmago proti Maccabiju iz Rishona.

Objavljeno
16. december 2015 23.44
SLOVENIJA,NOVO MESTO,4.12.2012.KK KRKA VS PINAR KARSIYAKA.NA SLIKI JURE LALICC(7) FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Novo mesto – Da bi ohranili realne možnosti za naskok na izločilne boje, so košarkarji Krke ob sinočnjem uvodu v drugi krog pokala FIBA nujno potrebovali zmago, saj jih poslej čaka niz gostovanj, nalogo pa so opravili brezhibno in doma zabeležili prvo zmago. Odpor Maccabija Rishona, ki v izraelskem DP zaseda drugo mesto, so strli v zadnjih minutah.

Novomeščani so se dobro zavedali, da jih po dvotedenskem premoru čaka bržkone celo najzahtevnejši tekmec v skupini, saj se izraelsko moštvo opira na ameriške igralce in goji atletsko košarko, ob kateri je obramba še bolj ne preizkusu. Potem ko so se v tem segmentu to sezono Novomeščani že nekajkrat izneverili, so se sinoči sicer resno lotili naloge, a vendar potrebovali cel polčas, preden so lahko uveljavili svojo igro in začeli tlakovati pot k uvodni zmagi. H kateri je bržkone odločilni trojki prav v izdihljajih tekme prispeval Stefan Sinovec, ki je domačim v 36. minuti zagotovil štiri točke prednosti, dve minuti pozneje pa šest.

Novomeščani se sicer ob uvodu niso mogli znebiti teže naloge in gostje so prevzeli pobudo že z uvodnim košem, sredi četrtine pa je razlika narasla že na devet točk (22:13), pri čemer so Izraelci koše nizali kot za šalo. Priigrana prednost se jim je na krilih sijajnega Marka Lyonsa, ki je imel do odmora popoln izkupiček izza črte za tri točke (5:5) in je dvoboj končal z 22 točkami, obrestovala vse do konca druge četrtine, četudi so se domači vmes prebudili in tudi bolj stisnili objem v obrambi. V 15. minuti jih je denimo Jure Lalić pripeljal le na točko zaostanka (33:34), minuto pozneje še enkrat Sinovec, vendar so Izraelci kljub podrejenosti v skoku še uveljavljali svojo moč, sredi tretje četrtine pa je začel njihov voz drveti navzdol. Najprej je kapetan Matej Rojc zadel za izenačenje na 51:51, nato pa Sinovec v 27. minuti priigral prvo vodstvo po 24 minutah. A Maccabi je z nizom 9:2 še enkrat preobrnil na 64:61, a začel v finišu izgubljati sapo, po dveh domačih trojkah pa dokončno izobesil belo zastavo.

»V drugem polčasu smo igrali precej boljšo obrambo, obenem pa smo vedeli, da bodo tekmeci težko ponovili takšen strelski izkupiček, kot jih je krasil v prvem delu. Zato smo tudi nekoliko več tvegali. A igrali smo pametno, se držali igre pet na pet in dosegli pomembno zmago proti neugodnemu tekmecu,« je bil tokrat zadovoljen trener Ivan Velić, Luka Lapornik pa je potrdil, da so v prvem delu predvsem poskušali najti rešitev za Lyonsa, ameriškega organizatorja igre. »Odlično je odigral, dosegel pet trojk iz prav toliko poskusov, ustavili pa smo ga šele v drugem delu. Za nas je to pomembna zmaga, saj želimo v tem tekmovanju priti čim dlje,« je dejal Lapornik, potem ko je bil gostujoči trener Sharon Drucker prepričan, da so tekmo izgubili po poškodbi Charlesa Wrighta, a je obenem že za povratno tekmo napovedal revanšo.