Košarkarji Uniona Olimpije so se od Stožic poslovili s porazom

Košarkarji Uniona Olimpije so na zadnji domači tekmi v Stožicah v tej sezoni evrolige izgubili proti moštvu Lottomatice (76:87), ki ga vodi slovenski trener Sašo Filipovski. Varovanci Jureta Zdovca bodo evropsko sezono sklenili prihodnji teden, ko jih čaka težko gostovanje pri Barceloni.

Objavljeno
23. februar 2011 20.00
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Ljubljana - Ljubljanski košarkarji so si kljub porazu po končanem obračunu prislužili močan aplavz približno 12.000 domačih navijačev, ki so se svojim ljubljencem tako zahvalili za izjemne predstave v tej sezoni. Čeprav tekma ni odločala o ničemer, so se zmaji borili vse do zadnje sekunde in tako na zadnji domači tekmi pustili dober vtis.

Že pred tekmo so iz tabora zelenih sporočili, da so že zaključili sodelovanje z ameriškim organizatorjem igre Marque Perryjem, zato je nekaj minut igre več dobil mladi Jan Špan in nova okrepitev Samo Udrih.

Prva četrtina

Zdovc je v prvo peterko tokrat uvrstil Ilievskega, Ožbolta, Gregoryja in Markoto, na klopi pa je ostal Pinkney, saj je prednost pred njim dobil Šermadini. Ljubljančani so v uvodu prve četrtine zapravili kar nekaj žog in po štirih minutah igre zaostajali že z 4:10.

Prva lepa akcija domačih je uspela šele sredi prve četrtine, ko je na parketu stopil kapetan Jagodnik in najprej lepo podal do Šermadinija, ki je atraktivno zabil, nato pa še sam prispeval koš in zaostanek zmanjšal le na dve točki. A gostje se niso vdali in hitro pobegnili na šest točk prednosti, ki jo je po prestreženi žogi in hitrem protinapadu zmanjšal Gregory - po odigrani prvi četrtini je bil izid 14:20.

Druga četrtina

»Zmaji« so drugo četrtino pričeli precej bolje, saj so po doseženem košu in drugi trojki Ožbolta izid uspeli hitro izenačiti (20:20). V nadaljevanju je sledila nova atraktivna akcija Šermadinija, ki je Olimpijo popeljal do prednosti s plus 4.

V nadaljevanju so gostitelji nadaljevali z odlično predstavo, najprej je tretjo trojko na tekmi zadel Ožbolt (9 točk), nato pa je vnovič natančen še Šermadini (31:23). Sledile so štiri zaporedne točke košarkarjev Lottomatice, zato je Zdovc pričakovano vzel minuto odmora, ki pa je očitno bolj koristila gostom, saj so izid uspeli hitro znižati le na točko zaostanka.

Proti koncu četrtine je kazalo, da bo izid izenačen, a je minuto pred polčasom svojo prvo trojko zadel Jagodnik, ki je nato po lepi podaji Markote dal nov koš, a je s trojko v zadnji sekundi končni izid polčasa postavil Washington (41:37).

Tretja četrtina

Varovanci Saša Filipovskega pa so v uvodu drugega polčasa znova dvignili novo igre in po petih minutah igre pobegnili na pet točk prednosti (45:50). Med strelce se je uspelo vpisati tudi zadnje čase izjemno nerazpoloženemu Pinkneyju, ki je zadel svojo prvo trojko. Ljubljanski košarkarji so si ponovno privoščili kopico napako, do tega trenutka so tako izgubili že kar 14 žog.

Tudi po minuti odmora na zahtevo Zdovca so njegovi varovanci nadaljevali slabo predstavo in žoge izgubljali kot po tekočem traku. Njihovo »darilo« so spretno izkoriščali gostje iz Italije, ki so si dve minuti pred koncem tretje četrtine priigrali prednost enajstih točk (49:60). Ljubljančani so sicer prednost uspeli malce znižati, a se je ponovil scenarij iz druge četrtine, saj so Italijani zadeli trojko ob zvoku sirene (55:65).

Zadnja četrtina

Tudi zadnji del tekme se je pričel v slogu tretje četrtine, saj so gostje še naprej zadevali in pobegnili že na plus 15. Košarkarji Olimpije so se sicer borili na parketu, a preobrata proti razigrani Lottomatici niso zmogli pripraviti. Dašić je tako pet minut pred koncem zadel novo trojko - to je bila že njegova tretja in postavil novo najvišjo prednost Lottomatice (61:78).

Slabi dve minuti pred koncem obračuna pa so varovanci Jureta Zdovca le prikazali delček igre, ki jih je pripeljala med najboljših šestnajst moštev v Evropi. Po nekaj lepih akcijah, predvsem Ilievskega in Ožbolta, so namreč uspeli znižati izid na sedem točk zaostanka. A čas tokrat ni bil na strani zmajev, upi na veliki preobrat pa so splahneli minuto pred koncem, ko je Smith zadel trojko - končni izid je bil 76:87.

Najboljša strelca pri Olimpiji sta bila Kenny Gregory z 18 in Sašo Ožbolt s 15 točkami. Union Olimpija bo nastope v evroligi sklenila prihodnji četrtek z gostovanjem pri aktualnemu evropskemu prvaku FC Barceloni.