Krka in Olimpija tokrat zamenjali vlogi

Košarka: V zadnjem kolu DP se bodo tresli Ljubljančani, odločitev tudi v Laškem.

Objavljeno
28. april 2017 22.21
Košarka Polzela-Olimpija Polzela 15.4.2017 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Spored lige Nova KBM se je poigral s tremi moštvi, ki se potegujejo za zadnji mesti v končnici. Eno bo pripadlo zmagovalcu dvoboja Zlatorog – Hopsi, morda celo obe, če bo Union Olimpija klonila proti Krki, ki bo držala v rokah prihodnost velike tekmice, podobno kot so Ljubljančani soodločali o usodi Novomeščanov pred poldrugim mesecem.

V zadnjem kolu lige ABA bi lahko Olimpijini košarkarji z zmago v Zadru pomagali Krki, da bi se ognila zadnjemu mestu in izpadu, a jim je spodletelo. Po porazu z 78:81 je prevladal občutek, da so ponudili svoj maksimum, njihov trener Gašper Okorn pa je poudaril, da se niso ukvarjali z računicami, temveč da so igrali zgolj zase. Podobno nevtralno držo lahko pričakujemo v odločilnem kolu DP, čeprav so si Novomeščani že zagotovili vlogo prvega nosilca. Nenazadnje bo o razvrstitvi moštev od tretjega do petega mesta in parih polfinala v enaki meri odločila tekma v Laškem, možnosti pa so naslednje:

Zlatorog:
zasedel bo 3. mesto, če bo ugnal Hopse, 4., če bo izgubil, a bo klonila tudi Olimpija, in 5., če bo izgubil, Olimpija pa zmagala.

Union Olimpija: pripadlo ji bo 3. mesto, če bo prekosila Krko in bodo zmagali tudi Hopsi, 4. ne glede na izid v Novem mestu, če bo Zlatorog boljši od Polzelanov, ter 5. v primeru zmag Krke in Hopsov.

Hopsi Polzela: pristali bodo na 3. mestu, če bodo zmagali in Olimpija izgubila, na 4., če bodo zmagali tako oni kot Ljubljančani, na 5., če bodo izgubili v Laškem.

Zanimivo je, da sta si Krka in Union Olimpija v tej sezoni srečali že šestkrat in si razdelili izkupiček, a po posebnem ključu. Novomeščani so bili boljši v vseh treh tekmah DP, tudi pred tremi tedni v Tivoliju z 71:68, ko je za gostitelje še igral Nikola Janković, Ljubljančani pa dvakrat v ligi ABA in v finalu pokala Spar. Za Hopse je medtem dobra vest, da proti Zlatorogu vodijo z 2:1 v zmagah in da so bili v prvem dvoboju v ligi za prvaka boljši s 76:73 kljub dobri predstavi zdaj poškodovanega Igorja Tratnika. Slaba novica zanje pa je, da je bil v vseh treh soočenjih moštev, ki sta se uvrstili tudi v polfinale pokala Spar, vedno uspešnejši gostitelj.

Tokrat bodo na vrsti Laščani, toda trener Polzelanov Boštjan Kuhar še zdaleč ne razmišlja o vdaji: »Lokalni derbi bo imel dvojni pomen. Pomemben bo za uvrstitev v polfinale, hkrati pa so tekme med Zlatorogom in Hopsi vselej zanimive in borbene. Zato vabim naše navijače, da nas v Laškem podprejo v čim večjem številu in nam pomagajo v končnico.«

Odločilna bo tudi tekma med Šenčurjem GGD in Termami Olimia v ligi za obstanek, ki bo odločila, kdo se bo poleg LTH Castingsa in Portoroža preselil v 2. SKL. Šenčurjani imajo zmago prednosti, a slabši izkupiček v medsebojnih soočenjih (1:2), zato bi bil nov poraz zanje usoden. Če bodo zmagali, pa bo moštvo iz Podčetrtka izpadlo že po krstni sezoni med prvoligaši.

Pari zadnjega kola lige Nova KBM za prvaka: Krka – Union Olimpija (18), Zlatorog – Hopsi Polzela (18), Helios Suns – Rogaška (20); vrstni red: Krka 8:1, Rogaška 7:2, Union Olimpija, Zlatorog in Hopsi po 4:5, Helios Suns 0:9.

Za obstanek, 10. kolo: Sixt Primorska – Tajfun (18), Šenčur GGD – Terme Olimia (19); že odigrano – LTH Castings : Portorož 87:56; vrstni red: Sixt Primorska 16:3, Tajfun 14:5, Šenčur GGD 11:8, Terme Olimia 10:9, LTH Castings 6:14, Portorož 1:19.