Krka izgublja doma, zmaguje proti Hrvatom

Novomeški košarkarji v ligi ABA po Zadru in Cedeviti ugnali še Cibono.

Objavljeno
22. november 2015 22.43
Miha Lapornik v napadalni akciji na tekmi Olimpija Mega Leks,Ljubljana Slovenija 21.11..2015 [Šport,košarka]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Res je, da je Krka gladko klonila tako proti Tajfunu (51:74) kot proti Unionu Olimpiji (50:80). Toda po četrti zmagi v zadnjih petih nastopih in novih porazih domačih tekmecev je prepričljivo najuspešnejša slovenska zasedba v ligi ABA. Njene glavne stranke so Hrvati: po Zadru in Cedeviti je bila v soboto kos še Ciboni.

Po spodrsljaju proti Sutjeski so se Novomeščani hitro vrnili v zmagovalni ritem. Zagrebčani, pri katerih igrata lanski Krkin kapetan Jasmin Hukić in Nebojša Joksimović, ki je v prejšnji sezoni prav tako nosil dolenjski dres (mladi Ljubljančan Žan Mark Šiško ni dobil priložnosti za igro), so se resda predstavili kot čvrst tekmec, zato se domače moštvo ni moglo sprostiti ob vodstvu s 30:13, ob katerem je bil najdejavnejši center Jure Lalić (na koncu za dve 7:9, prosti meti 10:14 in 7 skokov). Gostje so pod vodstvom razpoloženega branilca Jamesa Florenca (za tri 6:10) prepolovili zaostanek že do polčasa, se v 27. minuti povsem približali (60:62), šest minut pred koncem pa s Hukićevo trojko izenačili na 73:73.

V razburljivi končnici je moral Cibonin izvršni podpredsednik Aco Petrović zapustiti tribune zaradi opazk sodnikom, na igrišču pa je veliko opravil Stefan Sinovec, ki je zadeval iz igre in s prostimi meti. Pri 87:86 le osem sekund pred koncem je bil ključnega pomena tudi Florencov neuspešni prodor in Krka je položila na pleča tekmece, ki so zadeli 12 trojk (gostitelji pet), a zgrešili 11 prostih metov in izgubili skok s 24:36. »Končno smo dobro odprli tekmo in si priborili lepo prednost. Zavedali smo se, da ima Cibona zelo dobre košarkarje in da nas lahko ujame, kar je z meti za tri točke tudi storila. Vendar smo pokazali pravi značaj in dobili še eno tesno končnico,« je bil zadovoljen novomeški strateg Ivan Velić, potem ko so njegovi košarkarji dosegli kar 90 točk, največ v tej regionalni sezoni in pet več od dosedanjega »rekorda« proti Cedeviti.

Olimpijini košarkarji so bili 19. oktobra v sedmih nebesih, saj so po Krki ugnali še Crveno zvezdo. Ko bi le vedeli, da bo to njihova (vsaj do danes) zadnja zmaga v ligi ABA! V soboto so doživeli peti zaporedni poraz, »olajšavo« pri kritikih zaradi odsotnosti poškodovanih Zacka Wrighta, za katerega so se začeli zanimati bogatejši klubi iz Italije in Turčije (direktor kluba Matevž Zupančič zagotavlja, da »še« ne odhaja), Saša Zagorca in Blaža Mahkovica pa so zapravili s prelahko zapravljeno prednostjo enajstih točk. Slednjič so prejeli kar 99 točk, 56 v drugem polčasu. Pred tem jim je v tej regionalni sezoni največ točk natresla Cedevita (82), v Stožicah pa MZT (76). Mega Leks si je brez svojega kapetana Ognjena Jaramaza privoščil pravo strelsko ekshibicijo, čeprav je njegov najstarejši košarkar Danilo Nikolić star prav toliko kot Olimpijina upa Luka Rupnik in Miha Lapornik (22 let). Zato pa je s soigralci pokazal, kako je možno nadomestiti pomanjkanje izkušenj z mladostno željo in agresivnostjo za prvo zmago v Ljubljani.

Srbi so od prve minute s presingom pritiskali na stožiške gostitelje, ki so se uvodoma dobro znašli v hitri in napadalno usmerjeni košarki. Olimpija je v 17. minuti vodila s 44:33, trener gostov Dejan Milojević pa se je med minutami odmora pridušal, da je rezultat glede na dogajanje zelo ugoden za njegovo moštvo. Toda po najvišji prednosti so gledalci videli še drugi obraz domače ekipe. Branilec Nikola Ivanović je poskrbel, da se je prednost stopila že do glavnega premora, in tudi za izenačenje po treh četrtinah. V zadnjem delu pa je 20-letni francoski krilni igralec Timothe Luwawu dosegel 14 od svojih 22 točk in prinesel Mega Leksu odločilno prednost 89:75. Union Olimpija je v drugem polčasu zbrala 42 točk in skupno zadela 11 trojk (Gregor Hrovat 3:5, Miha Lapornik 3:6), vendar so gostje zmogli še eno več pri enakem številu poskusov (25), predvsem pa so zaradi bolj gibljive igre dosegli 14 točk več z meti za dve točki in prisilili gostitelje k 17 izgubljenim žogam.

Olimpijin trener Gašper Potočnik se je še enkrat znašel pred težko nalogo, kako pojasniti takšna nihanja: »V drugem polčasu nam je vnovič popustila zbranost, kar se je poznalo pri prenosu žoge proti agresivni obrambi in izvajanju napadalnih akcij. Že poškodbe nam povzročajo velike preglavice, potem popustimo še telesno, zato si predvsem želim, da bi čim prej dopolnili moštvo in znova začeli normalno delovati.«