Krka lovi Rogaško, Hopsi in Olimpija končnico

Košarka: Po drami v Rogaški Slatini drevi v Novem mestu in na Polzeli zadnji tekmi 6. kola lige Nova KBM za prvaka.

Objavljeno
14. april 2017 22.24
Helios Suns - KRK Krka. Napad Krkinega igralca Drnec Žige. V Podčetrtku 28.9.2016[Superpokal.košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Neuspešnost na evropski in regionalni tekmovalni ravni ima tudi prednosti – daljše počitnice. Košarkarji Crvene zvezde bodo po imenitnih nastopih v evroligi in novem naslovu v ligi ABA s tekmeci odprli srbsko super ligo šele 22. t. m., takrat pa bodo slovenski klubi že pred koncem lige za prvaka. Ta se je z dramo v Rogaški Slatini prevesila v drugo polovico, danes pa bosta na sporedu preostali tekmi.

Ali Rogaška po šestih nastopih še vedno vodi med domačo elito, ker je v tej sezoni tako napredovala? Ali pa je popustila preostala peterica v ligi za prvaka, ki je v minulih 25 letih osvojila prav vse lovorike v DP in pokalnem tekmovanju z izjemo Tajfunovega državnega naslova 2015? Odgovoriti je možno na številne načine – tudi pritrdilno na obe vprašanji –, večina razlag pa bi lahko pomenila podcenjevanje Slatinčanov. V tej sezoni niso premagali le Krke, pa še proti njej so ob treh porazih skupno zaostali za pičlih 12 točk. Za nameček prevladuje občutek, da iz kola v kola igrajo bolj zrelo in lahko serijsko zmagujejo v razburljivih dvobojih. Za nagrado bodo uživali v nekoliko daljših velikonočnih praznikih kot zasledovalci, ki se bodo udarili danes. Krka jih bo poskusila dohiteti, drugi želijo ostati v igri za uvrstitev v polfinale končnice.

Edina izjema je bržkone lanski prvak Helios, ki je v prvih petih kolih lige za prvaka doživel prav toliko porazov s povprečno razliko 13,4 točke, v četrtek pa doživel še eno razočaranje na mednarodni sceni. Po nizu porazov v Fibini »ligi prvakov« je prepričljivo klonil še v prvi tekmi finala pokala Alpe Adria, ki so ga lani sami ustanovili, v njem pa je sodelovalo 13 moštev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Slovaške. Rieker Komarno, trenutno 5. v slovaški ligi ter delodajalec slovenskih košarkarjev Bobana Tomića in Siniše Bilića, je bil uspešnejši kar s 97:72 in pokazal Novomeščanom, koliko je ura v Domžalah.

Dvoboj na Polzeli ima zanimivo statistično podlago. Tekmeca imata sicer identičen izkupiček 2:3, toda Hopsi pričakujejo soočenje po dveh zaporednih zmagah nad Zlatorogom in Heliosom, medtem ko je Union Olimpija v tem času klonila tako proti Zlatorogu kot proti Krki. Le malo razkrivata tudi vodstvo Ljubljančanov 3:0 v medsebojnih tekmah v sezoni in rezultat zadnjega spopada (78:60) v Stožicah, saj jih v zadnjih tednih mučijo zdravstvene težave večine nosilcev igre. Najboljši košarkar rednega dela lige ABA in slovenskega pokala Nikola Janković je zaradi razbolele hrbtenice denimo igral proti Krki s pomočjo injekcije in krepko zaostal za običajnimi predstavami, trener Gašper Okorn pa ima še kar nekaj ugank.

»Smo v težkem položaju, vendar nimamo izbire. Polzelani so v naletu, mi smo zašli v črn niz. Če želimo zasukati trend, bomo morali odigrati eno od boljših tekem v sezoni. Pričakujem, da bodo vsi dali svoj trenutni maksimum,« pravi, medtem ko strateg Hopsov Boštjan Kuhar ocenjuje: »Tekma je zelo pomembna za obe moštvi, saj bo v dobršni meri opredelila naše možnosti v nadaljevanju sezone. Zato vabim gledalce, naj pridejo v čim večjem številu in nam pomagajo do ugodnega rezultata.«

Pari 6. kola lige Nova KBM za prvaka, danes: Hopsi Polzela – Union Olimpija (19), Krka – Helios Suns (20); odigrano v četrtek – Rogaška : Zlatorog 77:75 po dveh podaljških; 6. kolo lige za obstanek, danes: Sixt Primorska – LTH Castings (17), Portorož – Šenčur GGD (19.30), Terme Olimia – Tajfun (20).