Krka svetilnik za domače izzivalce

Jutri bodo oživela igrišča v ligi Telemach, že od začetka z branilci naslova.

Objavljeno
10. oktober 2014 08.40
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Nova sezona lige Telemach, ki se bo začela v soboto s tremi tekmami, pomeni za Krko vrnitev v stare čase. Ker ne bo tekmovala na širši mednarodni sceni – vabila za evropski pokal ni dobila, za pokal eurochallenge pa se ni odločila – bo ob nastopih v ligi ABA igrala še v DP.

Novomeščani so se nazadnje tako zgodaj potegovali za domače točke leta 2009, ko zanje ni bilo prostora v regionalnem prvenstvu, toda nekaj mesecev pozneje so odprli niz petih naslovov najboljšega v Sloveniji. Novo sezono so odlično začeli ter ugnali Cedevito in Partizan, zato bodo nekakšen svetilnik za domače izzivalce. Predsednik združenja prvoligašev Aleš Antauer pravi: »V sezoni 2010/11, ki je pomenila začetek mojega mandata, je v prvem delu DP sodelovalo devet klubov. Letos jih bo tekmovalo enajst, saj se bo Union Olimpija konec marca vključila v ligo za prvaka, Krka pa pomeni dodatno kakovost in magnet za gledalce.«

Po izpadu košarkarjev Geoplina Slovana se je v prvoligaško druščino vnovič vključil prvak 2. SKL Šenčur GGD. Gorenjci nimajo prav lepih spominov na zadnjo sezono, v kateri je že od prvega kola sodelovala Krka, saj so kot novinci izgubili vseh 30 tekem. Takratna spoznanja so jih spodbudila, da so se okrepili s Smiljanom Pavičem (doslej Krka), Simonom Finžgarjem (LTH Castings) in Jako Zagorcem (Portorož), ekipa brez tujcev pa še vedno računa na izkušene veterane Romana Horvata, Jureta Eržena in Daria Krejića. Precejšnje spremembe so nasploh doživele vse zasedbe, tudi tiste, ki so v prejšnji sezoni najbolj vneto dihale za ovratnik Krki in Unionu Olimpiji.

Tretje moštvo zadnjega DP se je preimenovalo v Helios Suns, Zmaga Sagadina je nasledil Gregor Hafnar, okoli Matica Rebca, ki je bil do zadnjega sita kandidat za pot na SP, pa udarni del moštva sestavljajo Američani Kyle Casey, Zeke Upshaw in Austin Bragg ter Sudanec z zanimivim imenom Majok Majok. Domžale so zapustili Gregor Horvat, Blaž Mahkovic (oba Olimpija), Đorđe Majstorović, Bojan Radulović (oba Metalac), Gezim Morina (Maribor), Jure Besedić (Portorož), Igor Marić (Prievidza), Marko Boltić, Aleksandar Ponjavić ...

Brez večine nosilcev igre so ostali tudi polzelski Hopsi, ki so spomladi klonili šele v polfinalu s Krko z 1:2 v zmagah. Odšli so Mirko Mulalić, Alexis Wangmene (oba Krka), Danijel Vujasinović (Coruña), Miha Vašl (Zlatorog) in Luka Dimec (Elektra), največji pridobitvi pa sta vrnitev Sama Udriha in podaljšanje kariere Gorana Jagodnika. Zelo izkušenih mož ne manjka niti v drugih klubih: Goran Jurak ostaja adut Zlatoroga, ki se mu je pridružil Sašo Zagorac, šentjurski Tajfun je privabil Dragišo Drobnjaka, Portorož je s Kodeljevega pripeljal Stipeta Modrića, Vjeka Petroviča in Jureta Močnika, a dalj časa ne bo mogel računati na poškodovanega Saša Ožbolta. Z rutinerji seveda ni nič narobe, moteče pa so vrzeli med njimi in rosno mladimi ter neskončno število vsakoletnih selitev, zaradi katerih je DP vse bolj nepregledno. Vendar so zaradi finančnega stanja klubov povsem razumljive.

Pari 1. kola lige Telemach, sobota: Zlatorog – Hopsi Polzela (19), Tajfun – Elektra (19), Portorož – Helios Suns (20); torek, 21. t. m.: Maribor Nova KBM – Grosbasket; sreda, 22. t. m.: Šenčur GGD – Rogaška; Krka prosta.