Krke ni mogel zaustaviti niti Murić

Slovenski košarkarski prvak je v polni dvorani Pionir v dvoboju lige ABA prekosil srbskega.

Objavljeno
09. oktober 2014 01.40
B. E., šport
B. E., šport
Beograd – Niti odličen krstni nastop Eda Murića v Partizanovem dresu ni mogel zaustaviti Krke v zadnji tekmi 2. kola lige ABA in slovenski moštvi kljub zahtevnemu sporedu ostajata neporaženi. Uspeh je bil še toliko slajši, ker so Novomeščani prvič ugnali šestkratnega šampiona tekmovanja in najuspešnejši srbski klub zadnjih 13 sezon v njegovi dvorani.

Slovenski prvaki so se tudi brez poškodovanih Nebojše Joksimovića in Luke Lapornika že od prve minute pogumno postavili po robu črno-belim. Pred polnimi tribunami so nemudoma prevzeli pobudo, ob kapetanu Jasminu Hukiću pa je bil še posebej učinkovit 21-letni branilec Matej Rojc in s 13 točkami (za dve 5:7) izboljšal svoj strelski rekord v ligi ABA, v kateri igra že peto sezono. Pri vodstvu z 11:7 je bilo gostom še za odtenek lažje, saj je v igro vstopil njihov prvi adut Malcolm Armstead in tudi beograjskemu občinstvu dokazal, da je v izjemni formi. V domačem moštvu je bil daleč najnevarnejši Murić (20 točk z metom za dve 5:8, za tri 2:6, prostimi meti 6:8, 4 skoki in 2 asistencama) ter si s statističnim indeksom 29 delil naslov MVP kola z branilcem Crvene zvezde Marcusom Williamsom, vendar ni mogel prinesti zasuka. Njegovo donedavno moštvo je imelo več razpoloženih mož, pa čeprav je Krkin trener Aleksandar Džikić sinoči poslal v ogenj le osem košarkarjev, od katerih se jih je šest vpisalo med strelce, in v drugem polčasu vseskozi vztrajal le pri petih.

Prvo obetavnejšo prednost (24:18) so si Novomeščani priigrali v 16. minuti s trojko Mirka Mulalića, toda po slabšem zaključku druge četrtine prvič zaostali tik pred glavnim odmorom (29:31). Še posebej je bilo očitno, da so domači košarkarji s svojo značilno agresivnostjo in odločnim napadalnim skokom (sinoči so jih zbrali 15 in dobili skok z 39:31) nadoknadili številne pomanjkljivosti in skromen met iz igre (31 %, Krka 41 %) ter si zagotovili obilico prostih metov. Z njimi so sprva ohranjali stik, v 25. minuti pa so prišli do lepe prednosti 40:33 s koši krilnega centra Đorđa Gagića. Minuto pozneje so partizanovci po petih zaporednih Murićevih točkah vodili s 45:36, takrat pa se sami ustrelili v koleno. Najprej z nizom zbeganih akcij, ki so razburile trenerja Duška Vujoševića, ki je po svoji stari navadi začel žolčno zahtevati pomoč sodnikov. Niso mu nasedli in pri vodstvu njegovega moštva z 49:47 so ga izključili.

Takšne psihične igrice so običajno voda na mlin domnevnih »mučenikov«, toda tokrat so bili Novomeščani kos izzivu. Tretjo četrtino so končali z delnim rezultatom 10:0 za minimalno vodstvo in ustrezno odgovorili, ko je na sceno znova stopil Murić. Po šestih zaporednih točkah ameriškega organizatorja igre je Krka vodila s 64:58 v 36. minuti, Armstead pa je nato prestal dodaten test, saj je skrb zanj prevzel skoraj 20 cm višji slovenski reprezentant v Partizanovem dresu. Z dobro obrambo mu je znižal odstotek meta (za dve 8:17, za tri 3:6), ni mu pa mogel preprečiti dragocenega koša za novomeško vodstvo s 66:62. Zadnji juriš Beograjčanov je v kapetanskem slogu odbil Hukić za 68:62.