Krki zima v Evropi, drugim Slovencem (še) ne

Pokal FIBA: Novomeščani v drugi krog, drugi bodo na pičle možnosti računali v šestem kolu.

Objavljeno
26. november 2015 01.12
T. V.
T. V.
Ljubljana – Slovenski prvaki iz Šentjurja so vknjižili drugo zmago v pokalu FIBA, premagali so avtsajderja v skupini F. A za zdaj je v drugem krogu le Krka, ki je sinoči sicer izgubila s Frakfurtom, drugi Slovenci bodo morali v zadnjem kolu najprej zmagati, nato bodo v veliki meri odvisni od tekmecev v drugih skupinah.

V nadaljevanje se bodo namreč poleg najboljših dveh moštev iz vsake skupine uvrstile tudi tri absolutno najboljše zasedbe. Pri Zlatorogu si bodo še lep čas vrteli film z včerajšnje tekme z Avstrijci, ki so jo izgubili v zadnji minuti, potem ko so si 25 sekund pred koncem priigrali izenačenje na 71:71. Vse upe jim je nato odnesel Klepeisz, ki je zmagoviti koš dosegel osem sekund pred koncem. Laščani so sicer vodili le pri 3:2, sicer pa cel dvoboj lovili gostitelje, si nekajkrat priigrali izenačenje (14:14, 38:38), a odločilnega koraka niso naredili. Tokrat jih je vlekel izkušeni veteran Goran Jurak, vendar je ponovno prišla do izraza njihova kratka klop, saj v povprečju točke dosega največ polovica moštva.

Če bi Novomeščani sinoči zmagali za tri točke in več, bi si priigrali celo prvo mesto v skupini, a želeni cilj je bil na koncu močno oddaljen, poraz pa precej višji kot v gosteh. Do tretje četrtine so sicer domači še lovili morebiten uspeh, saj so za nemško zasedbo zaostajali le za prgišče točk. V začetku druge četrtine so gostitelji celo ušli na 27:17, a v le štirih minutah so Nemci preobrnili na 32:31. Krka je do konca še trikrat izenačila, nazadnje v začetku zadnje četrtine na 62:62, po nizu 14:4 pa je Frankfurt nato poldrugo minuto pred koncem prišel celo do izenačenja najvišjega vodstva na tekmi (76:66). A izplen za Krko, ki ima med slovenskimi zasedbami največ izkušenj iz evropskih pokalov, tokrat ni bil bistven, saj je na drugem mestu ne more nihče več ogroziti.

Četudi so gostovali pri največjem avtsajderju, pa so se Šentjurčani sinoči sprva precej preznojili, preden so Ircem vsilili svoj ritem. Hibernia je namreč z manjšimi prekinitvami vodila do 14. minute (30:29), potem pa so slovenski prvaki z nizom 16:2 tekmo zasukali k želenemu razpletu.