Lakersi ponovili predstavo iz finala in ugnali Boston, Allen v zgodovino

Veliki derbi košarkarske lige NBA med Boston Celtics in Los Angeles Lakers je pripadel aktualnim prvakom, ki so se veselili tesne zmage z 92:86. Branilec Bostona Ray Allen se je vpisal v zgodovino NBA, saj je na tekmi zadel že svoj 2562 met za tri točke in tako postal najboljši metalec trojk.

Objavljeno
11. februar 2011 09.02
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Boston - Obračun med Bostonom in Lakersi je bil ponovitev lanskoletnega finala, kjer so se končne zmage veselili jezerniki in prišli še do 16. naslova NBA prvakov. Boston je sicer sinoči nastopil močno oslabljen, saj trener Doc Rivers ni mogel računati na nekatere poškodovane ključne igralce, kot so Shaquille O'Neal, Jermain O'Neal in Nat Robinson.

Tekma je bila silno izenačena, Boston si je v drugi četrtini uspel priigrati prednost deseth točk, ki pa so v tretji četrtini hitro skopnele, saj je akutalnim prvakom iz Los Angelesa uspel delni izid 10:0.

Ključna je bila zadnja četrtina, ko so jezerniki že v uvodu pobegnili za devet točk. Še enkrat več je blestel Kobe Bryant, ki je imel v ključnih trenutkih mirno roko in nasprotnikom nasul 23 točk, medtem ko jih je 20 dodal Pau Gasol. »Na obračunih z Bostonom vedno vlada izjemna atmosfera, morda so to celo najboljše tekme v celotni sezoni. V prvem polčasu so izkoriščali naše napake in zadevali lahke mete, medtem ko smo jih v drugem delu tekme to precej otežili in na koncu prišli do zmage,« je po tekmi dejal Bryant.

Pri Bostonu pa je bil v ospredju Ray Allen, ki je že v prvi četrtini zadel dve trojki (skupaj 20 točk) in tako na lestvici najboljših strelcev prehitel legendarnega branilca Indiane Regija Millerja ter se vpisal v zgodovino NBA. »Počutil sem se malce sramežljivo, saj so bili moji meti za tri točke v središču pozornosti. Vedel sem, da moram zadeti le še dva meta, ampak za to sem imel čas tudi na drugih obračunih. Kakorkoli že, to je bil izjemen trenutek, ki mi bo v spominu ostal celo življenje,« je dejal rekorder Allen.

Po 23 letih odstopil Jerry Sloan


Po več kot 23 letih vodenja moštva Utah Jazz je odstopil eden najbolj slovitih trenerjev v NBA Jerry Sloan, ki naj bi se sprl s svojimi varovanci in vodstvom kluba. Sloan sicer ni nikoli osvojil naslov prvaka, a so ga izjemnega prispevka ameriški košarki leta 2009 sprejeli v košarkarski hram slavnih.

Izidi:
Boston Celtics - Los Angeles Lakers 86:92
Phoenix Suns - Golden State Warriors 112:88
(Goran Dragić za Suns ni igral zaradi poškodbe)
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 121:120

Vrhunce obračuna med Lakersi in Bostonom si oglejte v spodnjem videoposnetku