Lasa kvalifikacije za SP ne zanimajo, zgolj Real

Košarka: strateg Madridčanov pričakuje, da Dončić in Randolph ne bosta igrala za Slovenijo, podobno kot Gasol za Španijo.

Objavljeno
22. september 2017 02.11
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Že lep čas je jasno, da reprezentance v večini tekem kvalifikacij za SP 2019 ne bodo mogle računati na košarkarje elitnih evropskih klubov, če se vodstvo evrolige ne bo sporazumelo s FIBA o uskladitvi tekmovalnih koledarjev. Glavno bojišče je Španija, poleg Črne gore in Belorusije tekmica Slovenije na poti do Kitajske, saj ima kar pet evroligašev, od katerih je odvisna prihodnost številnih izbranih vrst.

V novi sezoni si bo kruh v evroligi služilo pet adutov slovenske reprezentance – Luka Dončić, Anthony Randolph (oba Real), Edo Murić (Anadolu Efes), Aleksej Nikolić (Bamberg) in Zoran Dragić (AX Milan) –, ki jih čaka natrpan spored. Od 12. oktobra do 6. aprila bodo brez premora odigrali 30 kol uvodnega dela tekmovanja (petkrat celo po dva dvoboja v enem tednu), kar po zdaj veljavnih razmerah pomeni, da ne bodo mogli nastopiti v kvalifikacijskih terminih za SP, ki bodo na sporedu 23. in 26. novembra ter 23. in 26. februarja. Prav tako vemo, da bodo zaradi obveznosti v državnih prvenstvih komajda ujeli zadnje »okno« s tekmama 28. junija in 1. julija prihodnje leto ter da bi se težave ponovile jeseni 2018 in v prvi polovici leta 2019, ko bo na sporedu drugi krog kvalifikacij.

V največji negotovosti je španska izbrana vrsta, saj je na letošnji eurobasket popeljala šest košarkarjev iz lige NBA in šest iz evrolige, na najvišji ravni pa tekmuje tudi šest asov (Llull, Fernandez, Reyes, Claver, Mirotić in Ibaka), ki jih je tako pogrešala med izločilni boji v Istanbulu. Zato je predsednik španske zveze Jorge Garbajosa, podobno kot njegov francoski kolega Jean-Pierre Siutat, po vrnitvi v domovino napovedal, da bodo po izgubi naslova evropskih prvakov poskusili znova sestaviti karseda močno zasedbo. Vanjo bodo vpoklicali najboljše domače košarkarje Reala, Barcelone, Baskonie, Valencie in Unicaje, prav tako pa tudi tiste, ki branijo barve tujih evroligaških moštev, kot denimo Sergio Rodriguez (CSKA).

»Moramo se uvrstiti na SP, saj bo odskočna deska za olimpijske igre 2020. Ne slepimo se, če ne bomo igrali na Kitajskem, se bomo znašli v ogromnih težavah. Zdrav razum nam pravi, da se splošni interes ne sme podrejati manjšini, zato bomo branili naše interese. Televizijski prenos polfinalne tekme EP s Slovenijo si je v živo ogledalo 3,8 milijona Špancev, kar pomeni, da ljudje želijo spremljati svoje rojake. Po zdaj veljavni ureditvi pa bi se morali vnaprej odpovedati 29 košarkarjem iz lige NBA in evrolige,« pravi Garbajosa, nekdanji odlični košarkar in dolgoletni reprezentant, ki je za pomoč zaprosil španski višji svet za šport in se sklicuje na tamkajšnji zakon o športu, po katerem so se športniki dolžni odzvati vabilu selektorjev. V letošnjem košarkarskem primeru pa bi vendarle zavezoval le španske igralce.

Zanimivo je tudi razmišljanje Realovega stratega Pabla Lasa, ki na letošnjem EP ni imel niti enega košarkarja v španski reprezentanci, zato pa so barve svojih držav branili Dončić in Randolph, Litovec Jonas Mačiulis, Črnogorec Dino Radončić in Srb Ognjen Kuzmić. »Kot klubski trener lahko le ugotavljam, da ima moje moštvo predvidene tekme na dneve reprezentančnih kvalifikacij. Kot ljubitelj košarke bi seveda rad videl, da bi bili na vseh tekmah na voljo vsi najboljši košarkarji in da bi bili vedno vsi zdravi, kot Realovega uslužbenca pa me Fibina okna ne zanimajo. To je poglavje za selektorja Sergia Scariola in njegove kolege v drugih državah, prav tako za posamezne košarkarje, ki se bodo morali sami odločiti. Ali bo Marc Gasol igral v kvalifikacijah? Seveda ne, on je iz lige NBA. Zame pa je normalno, da Realovi košarkarji nastopajo na tekmah svojega kluba.«

Tudi glavni direktor poklicnih športnih sekcij Barcelone Albert Soler poudarja, da je prioriteta njihovih košarkarjev klub in ne reprezentance: »Upam, da jih španska zveza, FIBA in evroliga ne bodo stisnili v primež in jim grozili s kaznimi. Za vse bi morala veljati enako prožna merila kot za igralce iz lige NBA.« B. E.