Le en je Van Gogh in le en Totti

Osebnost tedna: Francesco Totti, najstarejši strelec v nogometni ligi prvakov.

Objavljeno
06. oktober 2014 13.26
T. V., šport
T. V., šport
Že vrsto let italijanski mediji tekmujejo v izbiranju vzdevkov, ki bi jih prilepili Francescu Tottiju. V večnem Rimu se ga je že davno oprijel sloves nesmrtnosti, s katero so si njegovi someščani skozi tisočletja našli mesto v zgodovini, z golom proti Manchester Cityju v ligi prvakov pa je postal še najstarejši nogometaš, ki je stresel mrežo v najelitnejšem klubskem tekmovanju v Evropi.

Že res, da mu gola ni prinesel čivk nasprotnikov na uradni Cityjevi strani, na kateri so spomnili, da v karieri še nikoli ni zatresel mreže na Otoku, ga je pa spodbudil, saj so mu ga prenesli, še preden je začel tekmo. »Očitno mi je njihovo opažanje moje dosedanje statistike prineslo srečo. Lakota po golu je bila velika tudi, ker v tej sezoni žoge še nisem spravil v mrežo,« se je zabaval Italijan, ki je z 38-imi leti in tremi dnevi z vrha lestvice nogometnih strelskih »dedkov« zrinil Ryana Giggsa (37 let in 290 dni). Letvico pa bo sčasoma lahko še dvignil, saj si na Apeninskem polotoku obetajo, da bo z Romo pogodbo prihodnje leto podaljšal še za dve leti. Ovir za takšno odločitev za zdaj ni videti, njegovi delodajalci imajo ponudbo za vsak primer že v predalu, nihče ni preslišal tudi novic, da ga je po zadetku in remiju med prvimi poklical italijanski premier Matteo Renzi, in da je predsednik kluba James Pallotta njegovo majico s tekme s Cityjem že obesil v svojo pisarno.

Zimzeleni Totti o prihodnosti kajpak še molči, a priznava, da mu upokojitev ne bo padla na misel, dokler se v kopačkah počuti kot dvajsetletnik. »Kaj pa bom počel, ko bom nehal? Mnogi ne vedo, v katero smer bi se obrnili, ko končajo kariero. Nogomet me še zabava in dokler bom čutil to strast, bo to edina pot, o kateri bom razmišljal,« na izzive odgovarja ikona rimskega kluba, ki ga že lep čas povezujejo tudi s trenerskim položajem pri Romi, četudi sam vztrajno ponavlja, da nima lastnosti, potrebnih za prevzem tako odgovornega položaja. »Preveč prijazen sem, četudi sem v življenju res videl mnoge, ki so prevzeli trenersko mesto in se spremenili. Trenutno se mi torej to ne zdi sprejemljivo, a kdo ve, kaj bo v prihodnje,« Totti za zdaj veliko bolj uživa na zelenici, nič čudnega, da ga pogosto naslavljajo kar z »gladiatorjem« ali »rimskim kraljem«.

Njegov gol na Otoku je seveda sprožil ugibanja, katere rekorde do konca kariere še lahko potolče. Pri Romi mu ta čas teče 23. sezona, legendarni Paolo Maldini, ki se je upokojil pri 41-ih, je bil, denimo, Milanu zvest 25 let. Maldini je še vedno tudi na čelu večne lestvice nastopov v Serie A (647), a bi petouvrščeni Totti (565) lahko z novim podaljšanjem pogodbe v 2015. naredil ogromen skok proti vrhu, postal pa bi tudi najstarejši igralec, ki je kdajkoli zaigral v serie A (Costacurta 41 let in 25 dni). Veliko težje pa bo slovitega rojaka ujel po številu vseh odigranih tekem za klub, saj je Maldini zbral neverjetni 902 in mlajšemu tekmecu ta čas uhaja za 189 nastopov v klubu ali reprezentanci. A Maldiniju nihče na dušo ni popihal tako, kot je, denimo, Tottiju Giovanni Trapattoni. »Obstaja le en Van Gogh in le en Totti,« je nekoč dejal sloviti trener o igralcu, čigar strelski učinek v novejši italijanski nogometni zgodovini prekaša le Roberto Baggio.

»Seveda sem vesel in zadovoljen z vsem, kar sem dosegel v karieri. Upam, da bom v tem slogu lahko nadaljeval. Svojih 38 let nikjer ne čutim. A tekma v Angliji ni ničesar spremenila, sezona je še dolga. Moja želja je predvsem, da pridemo čim dlje v Evropi in v DP. Glede na to, kako igramo, lahko premagamo vsakogar, celo Bayern, za začetek pa Juventus v nedeljskem obračunu,« je pred sinočnjim dvobojem v Torinu napovedala rimska »desetica«, ki pa zmage ni priklicala. Juventusov tretji in zmagoviti gol je z razočaranim pogledom pospremil s klopi ...