LeBron in Nowitzki podpirata spremembe v NBA

Košarkarska zvezdnika sta na vodstvo lige naslovila pobudo o zmanjšanju števila dvobojev v rednem delu tekmovanja.

Objavljeno
16. oktober 2014 13.43
Pacers Cavaliers Basketball
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Nemški košarkarski as Dirk Nowitzki in štirikratni najkoristnejši igralec lige NBA LeBron James sta vodstvo tekmovanja pozvala, naj razmisli o skrajšanju sezone, saj samo redni del od vsakega moštva zateva kar 82 odigranih dvobojev. Vodstvo lige je nedavno sicer obelodanilo idejo, da naj bi vsak obračun namesto dosedanjih 48 trajal »le« še 44 minut, vsaka četrtina bi po uvedbi spremembe trajala enajst namesto doslej uveljavljenih dvanajstih minut. Idejo bodo prvič preizkusili v nedeljski pripravljalni tekmi med Brooklynom in Bostonom. Oba zvezdnika pa sta ob tem poudarila, da ni težava v dolžini posameznega dvoboja, temveč celotne sezone, oba sta tudi pripravljena igrati za manj denarja, če bo vodstvo lige njunemu predlogu naklonjeno.

»Manj tekem resda pomeni manj koncesij in manj prodanih vstopnic, a konec koncev je treba zaščititi 'glavno nagrado': košarkarje. Če je zavoljo preobilice dvobojev premalo časa za regeneracijo, prihaja do številnih poškodb, posledično torej ne moremo promovirati košarke na način, kot si ga zasluži. Ne trdim, da je prav za vse poškodbe krivo ogromno število tekem, a vsaka malenkost bo pomagala,« je poudaril James.

Zato pa LeBron skrajšnja posamezne preizkušnje za štiri minute ne vidi kot koraka v pravo smer: »Peščica minut ne spremeni ničesar. Ko enkrat pripotuješ na tekmo in se ogreješ, bi lahko igral tudi 50 minut, če bi bilo treba. Ko stopiš na parket, ni važno, ali si na njem 22 ali 40 minut. Vsakič, ko zaigraš, to pusti posledice na telesu.« Sam predlaga 66 dvobojev v rednem delu sezone, čemur pa bo vodstvo lige težko prisluhnilo, saj je podpisalo rekordno, 24 milijard dolarjev vredno novo televizijsko pogodbo, ki predvideva prenose še več obračunov lige NBA.

Z LeBronom se strinja tudi Nowitzki: »Razumem, da gre pri vsem skupaj za denar, toda po mojem mnenju je bilo število tekem v šestdesetih letih ravno pravšnje, pa že tedaj je bilo veliko.«