LeBronov dotik vse spremeni v zlato

Najboljši košarkar zadnjega desetletja bo kmalu prestopil med dolarske milijarderje.  

Objavljeno
23. december 2018 21.35
Posodobljeno
23. december 2018 21.35
LeBron James je uspešna kombinacija košarkarja v športnih copatih in kratkih hlačah ter poslovnem suknjiču. FOTO: Reuters
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Kaj naj počne nadobuden košarkar, ki je že kot srednješolec sklenil 90 milijonov dolarjev (79 milijonov evrov) vredno pogodbo s proizvajalcem športne opreme Nike? Postane še boljši igralec in zasluži še več denarja. LeBron James je od mladih nog ostal zvest povezavi obeh dejavnosti, in potem ko se je uveljavil kot najboljši košarkar lige NBA v zadnjem deset­letju in letos preselil v finančno meko Los Angeles, ga ne more nič ustaviti, da se ne bi kmalu včlanil v elitno druščino šport­nih milijarderjev.

V njej je na čelu legendarni košarkar Michael Jordan, ki pri 55 letih zasluži še več kot v igralskih dneh. Oglaševalci ga še vedno vidijo kot kokoš, ki nese zlata jajca, in so mu ostali zvesti tudi po upokojitvi pred 15 leti. Magično denarno mejo pa je preskočil v drznem slogu. Leta 2010 je z vložkom 175 milijonov ameriških dolarjev (153 milijonov evrov) dobil nadzorni delež pri Charlotte Hornets ter postal prvi temnopolti lastnik kluba v ligi NBA in prvi nekdanji košarkar, ki mu je to uspelo. Vrednost franšize se je od tedaj povečala na 1,05 milijarde dolarjev (920 milijonov evrov), Jordanovo premoženje pa zdaj ocenjujejo na 1,85 milijarde dolarjev (1,62 milijarde evrov), kar ga uvršča na prvo mesto šport­nih zaslužkarjev pred golfistom Tigerjem Woodsom (1,7 milijarde dolarjev oz. 1,5 milijarde evrov). Nevarno se jima je sicer približal boksar Floyd Mayweather, ki je zgolj lani pospravil 285 milijonov dolarjev (250 milijonov evrov) v glavnem na račun dvoboja s Conorjem McGregorjem, in postal največji zaslužkar med vsemi zabavljači (športniki, glasbeniki, filmskimi igralci ...) v letu 2017. Res pa je, da mora poskrbeti za številna lačna usta v svojem spremljevalnem moštvu, da pri 41 letih nima več veliko nastopov pred seboj in da zaradi razvratnega načina življenja ni ravno magnet za puristične oglaševalce.
 

Košarka prinaša manjši delež


LeBron James bo v svoji 16. sezoni v ligi NBA zaslužil 35,7 milijona dolarjev (31,3 milijona evrov) z igranjem za moštvo Los Angeles Lakers, pred seboj pa ima še tri leta pogodbe, ki mu bodo skupaj navrgla dodatnih 118 milijonov (103 milijonov evrov). Ko bo pri 37 letih starosti odslužil »tlako«, bo njegov karierni zaslužek na igriščih znašal 391 milijonov dolarjev (342 milijonov evrov), kar pa bo le manjši delež njegovega premoženja. Kot običajno v življenju ima lahko bogastvo hitro mlade, če je njegov lastnik odprte glave. In »kralj James« je vsaj tako nadarjen za posel, kot je za košarko, zato je po selitvi iz Clevelanda v Kalifornijo dobil krila, čeprav je po osmih zaporednih uvrstitvah v veliki finale lige NBA in osvojitvi treh šampionskih lovorik okrepil moštvo, ki se bo moralo ogorčeno boriti za uvrstitev v končnico prvenstva.

»Jaz in Los Angeles sva popolna kombinacija. Mesto je zgrajeno na zvezdah, diha z njimi in obožuje zmagovalce. In jaz sem zmagovalec,« poudarja James, za katerega so izračunali, da je Clevelandu prinesel vsaj pol milijarde dolarjev (437 milijonov evrov) koristi, njegov vpliv pa je skoraj nemogoče prezreti tudi na pragu Hollywooda. Na elitne sedeže dvorane Staples Center so se vrnili estradni zvezdniki z Denzelom Washingtonon na čelu, vstop­nice za običajne smrtnike so podražili za 20 odstotkov, ne da bi se kdo pritožil, na preostalih 29 prizoriščih lige NBA pa je vstopnina za gostovanje Jezernikov v povprečju za 19 odstotkov višja kot za druga moštva. Prav tako cvetijo druge naložbe LeBrona Jamesa. Vrednost medijskih platform SpringHill in Uninterrupted je skočila v nebo, z naložbo v proizvajalca glasbene opreme Beats by Dre je zaslužil 30 milijonov dolarjev (26 milijonov evrov), ko ga je odkupil Apple, brez pomisleka pa se je odpovedal tudi sodelovanju z McDonaldsom, ko je začutil, da se splača staviti na Blaze Pizza, ki je zdaj ena od najhitreje rastočih verig restavracij v ZDA. Bogati oglaševalci, kot so Nike, Coca Cola, Samsung, Microsoft, Intel, Dunkin’ Donuts in Kia, pa kar stojijo v vrsti, da bi jih reklamiral.

image
AP Luka Dončić ne skriva, da je LeBron James njegov vzornik, a se je odločno spopadel z njim. FOTO: AP

 

Z Nikom odslej za milijardo


S tem pa še zdaleč ni konec Jamesovih poslov. Po selitvi v Los Angeles se seveda spodobi, da bo posnel film, in omislil si je kar nadaljevanje igrano-risanega filma Space Jam, v katerem je leta 1996 ubranil svet pred vesoljci Michael Jordan. Tudi tokrat bo eden glavnih junakov priljubljeni Zajček dolgouhec (Bugs Bunny). Včasih pa ima LeBron James preprosto srečo. Ko je njegovo marketinško podjetje LRMR leta 2011 sklenilo večplastno kupčijo s podjet­jem Fenway Sports Partners, je domala mimogrede prejel sveženj delnic nogomet­nega kluba Liverpool, ki sta ga leto poprej kupila Američana John Henry in Tom Werner, sicer tudi prva moža bejzbolskega moštva Boston Red Sox. Dvoodstotni delež v angleškem velikanu je bil sprva vreden 6,5 milijona dolarjev (5,7 milijonov evrov), v sedmih letih pa je narasel do 32 milijonov (28 milijonov evrov), kar je LeBrona Jamesa dodatno spodbudilo, da bi si po Jordanovem zgledu kupil svoj klub. Ker je bil v najstniških letih tudi zelo obetaven igralec ameriškega nogometa, ga mika liga NFL, če bo izbral košarkarsko moštvo, pa so mu nekako najbližje Cleveland Cavaliers, pri katerih je začel profesionalno pot in igral enajst sezon.

Za takšne odločitve bo imel dovolj časa po koncu igralne kariere. Zdaj se je povsem osredotočil na napredek LA Lakers, ki želi po koncu sezone privabiti še kakšno slovito ime, najraje Kevina Duranta iz Golden Stata in Kawhija Leonarda iz Toronta. Medtem se bo njegov bančni račun še naprej krepko debelil. Pred dvema letoma je namreč podpisal novo pogodbo z Nikom, tokrat dosmrtno, ki mu bo prinesla okroglo milijardo dolarjev. Poslovno življenje LeBrona Jamesa je videti sila preprosto, saj se v zlato spremeni vse, česar se dotakne. Najtežje je bilo zaslužiti prvih 90 milijonov (79 milijonov evrov) pri 18 letih.