Liga ABA: spomin je bil preveč boleč za ponovitev

Košarkarji Uniona Olimpije so novo sezono lige ABA odprli z zmago na gostovanju pri Ciboni.

Objavljeno
04. oktober 2014 01.33
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Zagreb – Spomin na minulo sezono, katere potek je določil že uvod v ligo ABA, je bil pri Unionu Olimpiji danes dovolj živ, da si podobnega začetka ni dovolila. Novo sezono regionalne lige je odprla z zmago na gostovanju pri Ciboni, a po hudi drami v zadnjih minutah, ko se je njena prednost s 17 točk stopila na le eno.

Bolj kot priprave na uvodno tekmo sezone so sicer letošnje prvake lige ABA zadnje dni spremljala ugibanja, s kakšno zasedbo bodo sploh lahko stopili na parket, saj zaradi zahteve Darka Planinića po plačilu dolgov iz prejšnje sezone niso mogli registrirati Jureta Lalića, Devona van Oostruma in Borisa Baraća. Planinić pač ni pristal na dogovor o znižanju dolga, gordijski vozel pa je na koncu vnovič presekal Aleksandar Petrović, od nedavno tudi predsednik kluba. Za zadnjega upnika v nizu je vnovič dvignil denar s svojega računa, pri Hrvaški košarkarski zvezi pa so Ciboni včeraj prižgali zeleno luč in vsi trije igralci so sinoči sedli na klop.

A domačim to ni prineslo uspeha ob vstopu v novo sezono lige ABA, četudi so dobro izkoristili krč Uniona Olimpije v prvi četrtini in v nekaj minutah ušli na 9:2. Njihov nalet je v 4. minuti presekal šele Hristo Nikolov, ki je nato v prvi četrtini uprizoril pravo simultanko in v veliki meri prikrival hibe v igri gostiteljev. V 9. minuti je tako po njegovih projektilih z vseh strani Union Olimpija prvič prevzela vodstvo z 19:18, tri minute pozneje se je ponašal že z 19 točkami in bi bržkone napovedal tudi kandidaturo za najboljšega igralca kola, če ga Pipan v tretji četrtini zaradi 4. osebne napake ne bi potegnil na klop. Njegov »ples« je nato prebudil tudi soigralce, Olimpija je drugo četrtino odprla z nizom 15:0 in si v 18. minuti po vidnejši vlogi Alena Omića že priigrala 15 točk naskoka (38:23).

Ljubljančani so v nadaljevanju ohranjali nadzor na parketu, četudi je Cibona proti koncu tretje četrtine začela topiti prednost, po šestih zaporednih točkah jo je Blassingame pripeljal na 52:57, a nato skupaj z Rozićem dobil tehnično in moral na klop. Z izključitvijo Američana so domači sicer ostali brez svojega pogonskega motorja, ne pa tudi brez motiva, četudi so Ljubljančani odsotnost njihovega prvega dirigenta sprva dobro izkoristili. Vodstvo za 17 točk jim je v 35. minuti že prinašalo zmago, s tem pa tudi že skoraj prehitro veselje. V treh minutah in pol so namreč gostitelji povsem izničili zaostanek in 19 sekund pred koncem zaostajali le še z 80:81, a se je tehtnica po nizu prostih metov nagnila na stran gostov, pri katerih jo je včeraj grdo skupil Gregor Hrovat. Odpeljali so ga v bolnišnico, kot kaže, pa ima zlomljen nos (na zgornji sliki).

Murić bo le igral

Cibona ni bila edina, ki ji je do zadnjega za vratom visela prepoved registracije novih igralcev zaradi dolgov do nekdanjih. Tik pred dvanajsto se je blokade otresel tudi Partizan, tako da naj bi Edo Murić le zaigral v današnjem 1. kolu lige ABA proti Szolnoku. Slovenski reprezentant, ki je v zadnjem mesecu s potezami s pripravljalnih tekem že osvojil srca Partizanovih navijačev, je bil namreč s peščico soigralcev na čakanju, ker se črno-beli z zastopnikom Jake Klobučarja niso mogli dogovoriti glede dolga iz sezone 2010/11. Včeraj je FIBA vendarle odpravila blokado, potem ko je dobila potrditev o poravnanih obveznostih.

 

Cibona : Union Olimpija 80:85 (58:65, 33:43, 21:19)

Dvorana Dražena Petrovića, gledalcev 500, sodniki Jovičić, Oberknežević (oba Srb) in Rutešić (Čg).

Cibona: Blassingame 14 (5:7), Siriščević 9 (2:2), Jagodić Kuridža 15 (3:5), Rozić 6, Lalić 16 (4:8) - prva peterka; Kus 7, Krušlin 5 (1:2), Žižić 2, Van Oostrum 6 (2:2); Union Olimpija: Rupnik 15 (12:17), Hrovat (0:4), Murić 10 (2:4), Nikolov 21, Begić 2 (0:1) - prva peterka; Salin 5, Mahkovic 10 (3:6), Omić 10 (0:2), Marinović 11 (5:6), Kanacević 1 (1:2); met za 2: Cibona 56 % (27:48), Union Olimpija 48 % (19:40); za 3: Cibona 21 (3:14), Union Olimpija36 % (8:22); skoki: Cibona 35 (11+24), Union Olimpija 33 (13+20).