Ligo za prvaka zaznamovala Krka in Oliver

Z gostovanjema Uniona Olimpije v Novem mestu in Zlatoroga v Rogaški Slatini se bo v soboto začela končnica DP.

Objavljeno
03. maj 2017 10.18
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po verjetnostnih izračunih so imeli košarkarji Zlatoroga in Uniona Olimpije pred zadnjim kolom lige Nova KBM največ možnosti za zadnji prosti mesti v končnici. Izkoristili so jih in v soboto jih že čakata prvi tekmi polfinalnih dvobojev do dveh zmag: Laščane v Rogaški Slatini, Ljubljančani pa bodo po tednu dni znova obiskali Novo mesto.

1. Krka 8:2, 2. Rogaška 7:3, 3. Zlatorog 5:5, 4. Union Olimpija 5:5, 5. Hopsi Polzela 4:6, 6. Helios Suns 1:9 je uradni vrstni red po zadnjih tekmah lige za prvaka, v katerih so najboljša moštva nastopila močno oslabljena. Novomeščani, ki so prvi nosilci končnice vse od leta 2011, so proti Olimpiji (76:87) doživeli drugi domači poraz v celotnem DP (oktobra jih je presenetila Sixt Primorska) brez Marka Lukovića in Erjona Kastratija. Slatinčani ob polomu v Domžalah (56:86) niso mogli računati na Darwina Davisa, Tadeja Fermeta in Leona Šantlja. Zlatorog je ugnal Hopse (71:67) brez ključnega visokega aduta Igorja Tratnika, zato pa je Jan Špan prebil na parketu vseh 40 minut, medtem ko je njegov branilski soborec Nejc Barič počival le poldrugo minuto. Stožiška zasedba je že lep čas brez svojega najboljšega moža Nikole Jankovića, pri dejanjih pa pogreša tudi Mirka Mulalića, ki je začel sezono kot kapetan moštva in pomemben ostrostrelec, po mesecu dni disciplinskega počitka pa njegova krivulja vse bolj pada. V ligi za prvaka je metal za tri točke 8:48, če odštejemo preblisk proti Heliosu (3:4), pa je njegov izkupiček pičlih 11,4 odstotka.

V končnici bosta Krka in Rogaška dopolnili svoje vrste, Zlatorog in Olimpija pa se bosta bržkone morala znajti s kadrom z zadnjih tekem. V minulih mesecih so bila moštva vendarle tako izenačena, da bodo tudi med vrhuncem prvenstva, ki se bo končalo najpozneje 26. t. m., ponudila pričakovano mero vznemirjenja; kakovost je že druga postavka. Krka v tej sezoni zaostaja za Olimpijo s 3:4 v zmagah, a bo imela prednost tekme v domači dvorani, Rogaška in Zlatorog pa sta si v šestih tekmah razdelila izkupiček.

Najbolje ocenjeni košarkar lige za prvaka je Olimpijin krilni center Devin Oliver (indeks 23,6) pred moštvenim soigralcem Gregorjem Hrovatom (17,2) in Igorjem Tratnikom (17), ki zaradi strganih vezi v kolenu čaka na termin za operacijo namesto na končnico. Najučinkovitejši strelci v desetih kolih: 1: Oliver (UO) povp. 20,2, 2. Davis (Rog) 18,6, 3. Špan 17,4, 4. Tratnik (oba Zla) 16,4, 5. Jefferson 16,1, 6. Hrovat (oba UO) 14,5, 7. Bolčina (Hel) 13,8, 8. Ćup (Hop) 13,6, 9. Ferme (Rog) 13,2, 10. Janković (UO) 13,2; skakalci: 1. Johns (Rog), Oliver in Bolčina po 8; podajalci: 1. Močnik (Hel) 6,6, 2. Davis 5,6, 3. Rebec (Krka) 5.

Po porazu v Šenčurju s 65:71 se od lige Nova KBM poslavljajo Terme Olimia v družbi LTH Castingsa in Portoroža. Prvoligaško tekmovanje bo v naslednji sezoni štelo le deset moštev, povratnica med domačo elito pa je Ilirija iz Ljubljane.