Litva po polčasu razpadla, kot Slovenija

Košarkarski evropski podprvaki Litovci so ob polčasu zaostajali za osem točk, štiri minute pozneje za 20.

Objavljeno
12. september 2014 01.36
BASKET-WC-2014-LTU-USA
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Barcelona – Litovski košarkarji so neštetokrat dokazali, da se ne bojijo niti največjih ameriških zvezdnikov, zato so se želeli odločno postaviti po robu tudi njihovi letošnji pisani selekciji. In so se. Do polčasa. Po njem pa so razpadli po dolgem in počez tako kot slovenska reprezentanca. ZDA so se sprehodile v nedeljski finale SP.

»Vsi Litovci znamo metati trojke, celo jaz,« je pred dnevi zagotavljal selektor Jonas Kazlauskas, sinoči pa se je moral ugrizniti v jezik. Kajti če bi bili njegovi košarkarji natančnejši pri poskusih za tri točke, pa tudi pri prostih metih, bi se lahko uspešneje borili s favoriziranim tekmecem. Evropski podprvaki imajo pač vsaj na papirju precej orožij, med drugim so veliko bolje zapirali prostor pod svojim obročem kot Slovenci, zato so v prvem polčasu celo dobili skok z 28:26. Zadnjič so resda vodili s 13:10, nato pa dihali Američanom za ovratnik. Vrnili so se tudi po zaostanku z 22:32 po dveh trojkah Klaya Thompsona in eni Stephena Curryja ter tehnični napaki za Kazlauskasa, ki mu jo je podelila sodniška trojka z Mariborčanom Matejem Boltauzerjem. Učinkovit je bil predvsem krilo Mindaugas Kuzminskas, klubski soigralec Zorana Dragića pri Unicaji, ki je ob glavnem premoru tesno izgubljal dvoboj najučinkovitejših strelcev s Thompsonom z 12:14.

Toda tako kot v torek se je iz slačilnice vrnilo povsem drugačno ameriško moštvo – agresivno in žejno krvi. Medtem ko so izbranci Mika Krzyzewskega v 19. minuti vodili le z 41:35, so po štirih minutah drugega polčasa imeli že 20 točk prednosti (57:37), pred koncem tretje četrtine pa celo +30 (76:46). Branilci Thompson, Curry in Kyrie Irving ter krilo James Harden so nato brez težav dokončali ekshibicijo brez večjega strelskega prispevka centrov, Litovci pa so dočakali zadnji zvok sirene z 21 izgubljenimi žogami, zaostankom pri skoku 38:50 in metom za tri točke 2:18 (ZDA 9:24).

»Ko igraš z Američani, moraš presneto dobro paziti, da ne izgubiš nadzora nad ritmom igre. To se je primerilo nam. Začeli smo dobro, toda komaj smo se po glavnem premoru vrnili na igrišče, že smo zaostajali za 20 točk. Nato pa smo do konca tekme tuhtali, kaj se nam je zgodilo. Trojke? Živci, slab strelski dan, dobra ameriška obramba ... Kombinacija vsega,« se je po visokem porazu njegovih košarkarjev pridušal Jonas Kazlauskas. Ostaja pa jim kajpada še ena priložnost, dvoboj za tretje mesto v Madridu.