Lovijo rekorde in se zabavajo

Košarkarska liga NBA: Golden State v Torontu dobil že 21. tekmo v sezoni.

Objavljeno
06. december 2015 22.47
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Košarkarji Golden Stata so se že vpisali v zgodovino, saj so po osvojitvi naslova prvakov lige NBA nadaljevali v enakem slogu in proti Torontu (112:109) dosegli 21. zaporedno zmago brez poraza v tekmah nove sezone. In mnogi jim napovedujejo obilo drugih rekordov, čeprav še vedno čakajo na okrevanje svojega prvega trenerja Steva Kerra.

Pomočnik Luke Walton, ki začasno, a sila učinkovito vodi prvake po operaciji hrbtenice svojega šefa, se je nepričakovano znašel v soju žarometov. Bojevniki so že v Torontu za šest zmag presegli dosedanji najboljši začetek v elitni ameriški ligi, ki je bil pred tem v lasti Washingtona (iz sezone 1948/49) in Houstona (1993/94). Če jim prištejemo še štiri uspehe iz finiša rednega dela prejšnje sezone, pa imajo v lasti 25 zaporednih zmag, s čimer na večni preglednici zaostajajo le za LA Lakers (33 tekem sredi sezone 1971/72) in Miamijem (27 v sezoni 2012/13). Na poti do obrambe naslova pa bi prav lahko presegli tudi rekord košarkarjev Chicaga, ki so v sezoni 1995/96 dobili kar 72 od 82 odigranih tekem. Kajpada z Michaelom Jordanom na čelu.

Golden State na parketu vodi Stephen Curry, suhljati branilec izjemnih sposobnosti. V Torontu je zadel devet trojk in s 44 točkami še sedmič v sezoni presegel mejo 40 točk. Ob takšni učinkovitosti kajpada vodi na lestvici najboljših strelcev (povp. 32,6) pred Jamesom Hardnom iz Houstona (29,3), po številu doseženih trojk (111 ali 5,3 na tekmo) mu nihče ni niti blizu, odličen pa je tudi njegov izkoristek izza črte za tri točke (46,8 %), ki je v ligi NBA 49 centimetrov bolj oddaljena od obroča kot na evropskih igriščih. Kaj pomenijo njegove številke, priča podatek, da je dotlej do stotih trojk v sezoni najhitreje prišel Ray Allen, ki je pred desetletjem potreboval 31 tekem. In da mu ne bi očitali, da je zgolj vrhunski strelec, je Curry tretji med najboljšimi »kradljivci« žog, pri asistencah pa je 19. (povp. 6), a še vedno pred Tonyjem Parkerjem (5) , Goranom Dragićem (4,7) in drugimi odličnimi dirigenti. Njegova raznovrstnost je zastrašujoča, še bolj podatek, da se imenitno dopolnjuje s Klayem Thompsonom, Harrisonom Barnesom, Draymondom Greenom, Andrejem Iguodalo in drugimi soigralci v moštvu iz Oaklanda v Kaliforniji.

»Premagali smo že 21 ovir, enajst od teh v gosteh, in pri vsaki smo uporabili različne prijeme. Vedno smo našli najustreznejšo pot do zmage in to je zelo zabavno,« pravi Curry, potem ko je njegovo moštvo v dosedanjih nastopih dosegalo na tekmo 115,1 točke in zmagovalo s povprečno razliko +14,8. Zaradi zgoščenega ritma tekem (Golden State je že sinoči gostoval pri Brooklynu) pa noče predaleč pogledovati v prihodnost. Niti k naslednjemu dosegljivemu rekordu.

»Govorimo pač o kar 33 zaporednih zmagah. Lani smo jih dvakrat zbrali po 16 v nizu in obakrat smo imeli občutek, da smo storili nekaj posebnega. Potrudili se bomo, da bi lahko vztrajali dvakrat dlje, toda statistični rekordi niso glavno poslanstvo našega moštva in ne bomo pretirano razočarani, če nam ne bo uspelo. Vsi vemo, kaj je naš glavni cilj. Dobro, če bomo prišli do 30 tekem brez poraza, se bomo večkrat spomnili Jezernikov izpred več kot štirih desetletij,« meni vodilni košarkar sezone, ki je kar petkrat dosegel vsaj 20 točk v eni sami četrtini. Charlottu je v tretjem delu tekme nasul kar 24 točk zapored, ne da bi ga »prekinil« kateri od soigralcev. Mislili so si pač, kuj železo, dokler je vroče.

Kot veliki navijač moštva Carolina Panthers, ki je izkupičkom 11:0 edino neporaženo v poklicni ligi v ameriškem nogometu, je Curry vendarle storil izjemo. Malo za šalo, malo zares je napovedal, da bo Golden State prej klonil kot njegovi ljubljenci. »Pričakujem, da Panterji ne bodo izgubili do sredine februarja. To pomeni, da bi morali osvojiti Super Bowl z 19 zmagami brez poraza. Če bi mi vztrajali tako dolgo, bi morali bili že pri nizu 48:0. Toda kdo ve? Vemo, da ne bomo dobili vseh 82 tekem, nihče pa nam ne more preprečiti, da ne bi poskusili,« je odločen Stephen Curry. B. E.