Luka Dončić z novim trojnim dvojčkom utišal prvake (VIDEO)

Košarkarji Miamija, tudi Goran Dragić, so vpisali pomembno zmago nad Washingtonom v boju za končnico.

Objavljeno
24. marec 2019 05.57
Posodobljeno
24. marec 2019 06.15
Luka Dončić si je mojstrsko pokoril prvake. FOTO: Kyle Terada/Reuters
Oakland – Ko so tudi matematično ostali brez možnosti za napredovanje v izločilne boje lige NBA, so košarkarji moštva Dallas Mavericks sinoči vknjižili sijajno zmago, o kateri se bo lahko govorilo s presežniki, ker je bila a) njihova tretja najvišja v sezoni, b) nad branilcem šampionske lovorike Golden Statom, ki si je končnico predčasno že zagotovil, in c) dosežena na gostovanju. Pred 19.596 gledalci v dvorani Oracle Arena v Oaklandu so bili prepričljivo boljši s kar 126:91.


Dončić prvi junak sladke zmage


In, kakor se v tej sezoni spodobi, je bil glavni junak Dallasovega uspeha 20-letni slovenski čudežni deček Luka Dončić, ki je letel po parketu in zasenčil tudi vse tekmečeve superzveznike, ki pa niti niso vsi dobili priložnosti za igro, trener je med drugim spočil tudi Stephena Curryja. Ljubljančan, ki je na parketu prebil 27 minut, je zablestel s šestim trojnim dvojčkom (drugim v zadnjem tednu dni) za 23 točk (prosti meti 7:11, za dve 2:3, trojke 4:11), 11 skokov in 10 asistenc.


Prvič po sedmih letih


Dodal je še tri pridobljene žoge in si privoščil tudi tri napake, bil pa najboljši strelec svojega moštva, ki je tako prekinilo niz dvanajstih zaporednih porazov na gostovanju v Oaklandu, kjer je nazadnje – do danes – zmagalo aprila leta 2012. Gostitelji so začeli katastrofalno in bili že v prvi četrtini ogromnih 19 točk zadaj, do glavnega odmora je razlika poskočila na 28 točk, tudi v nadaljevanju pa je še rasla vse do +43 sredi zadnjega dela (82:125). V končnici so lahko prvaki le malce ublažili poraz.

image
Razveselil se je šestega trojnega dvojčka v sezoni. FOTO: Kyle Terada/Reuters


Kar 11 točk v prvih 6 minutah


Dončić je skoraj polovico vseh točk, kar enajst, dosegel že v prvih šestih minutah tekme, ko je bil domala neustavljiv, saj je v tem času nabral že tri trojke in šest obrambnih skokov. Podobno prepričljiv pa je bil, na svojem zadnjem gostovanju v Oracle Areni, 40-letni nemški »fosil« Dirk Nowitzki, ki je dodal 21 točk, od tega pet trojk, kar je bil njegov najboljši strelski dosežek v sezoni. »V prejšnjih dvobojih nisem našel pravega strelskega ritma. Tokrat sem ga ujel dobro in hitro,« je poudaril Nemec.


Miami še drži osmo mesto


Če moštvo Dallasa, ki ga nov izziv – domač »povratni« dvoboj s Sacramentom – čaka v noči na sredo, nima več možnosti za končnico, pa je za Miami lahko že vsaka tekma odločilna. Sinoči je vpisal izjemno dragoceno zmago (113:108) na gostovanju v Washingtonu, ki je moral tako že četrtič zapovrstjo na kolena in zdaj v bitki za izločilne boje zaostaja že šest zmag za Vročico, ki še vedno drži mejno osmo mesto na razpredelnici vzhodne konference z zmago prednosti pred devetim Orlandom.


V petek Dragić proti Dončiću


Njena sinočnja zmaga pa ni bila samoumevna, saj so bili gostitelji (vsaj) enakovreden nasprotnik v prvem polčasu, šele po glavnem odmoru se je začela tehtnica počasi nagibati na stran Miamija, ki je bil nazadnje v zaostanku ene točke (83:84) v začetku zadnjega dela. Po sedmih zaporednih doseženih točkah pa prednosti ni več izpustil iz rok. Pred njim je do konca rednega dela še devet dvobojev, prva dva – oba doma – bosta ključna: v noči na sredo s prvim zasledovalcem Orlandom, dva dni pozneje z Dončićevim Dallasom.


Dragić brez napake


Sinoči je Ljubljančan Goran Dragić začel na klopi, nato pa mu je trener naklonil precejšnjo minutažo, kar 29 minut, v tem času pa je prispeval devet točk (prosti meti 2:4, za dve 2:4, trojke 1:5), dve asistenci in en skok, ni pa si privoščil niti ene napake. Najučinkovitejši v ekipi je bil sicer še en rezervist, veteran Dwyane Wade, z 20 točkami, medtem ko se je center Bam Adebayo razveselil dvojnega dvojčka za 16 točk in 11 skokov. Pri poražencih je bil še bolj pri metu Jeff Green s 25 točkami.

image
Goran Dragić je na dobri poti v končnico. FOTO: Brad Mills/Reuters

 

IZIDI LIGE NBA


Washington Wizards : Miami Heat 108:113 (Goran Dragić 9 točk, 2 podaji in 1 skok v 29 minutah)

Golden State Warriors : Dallas Mavericks 91:126 (Luka Dončić 23 točk, 11 skokov, 10 podaj, 3 ukradene in 3 izgubljene žoge v 27 minutah)

Charlotte Hornets : Boston Celtics 124:117
Atlanta Hawks : Philadelphia 76ers 129:127
Chicago Bulls : Utah Jazz 83:114
Memphis Grizzlies : Minnesota Timberwolves 99:112
Portland Trail Blazers : Detroit Pistons 117:112
Sacramento Kings : Phoenix Suns 112:103