Maccabi v drugem polčasu povsem nadigral Union Olimpijo

Košarkarji Uniona Olimpije so v evroligi proti Maccabiju v dvorani Stožice doživeli hud poraz, bilo je 62:83 (19:22, 41:33, 49:56)  Ob polčasu so Ljubljančani še vodili, potem pa je Maccabi pokazal svojo moč. Zmaji nimajo več možnosti za uvrstitev med najboljših osem ekip v Evropi.

Objavljeno
17. februar 2011 21.46
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Prva četrtina: izenačen boj

Maccabi je začel odločno in povedel s 4:0. Ljubljančani so hitro vzpostavili ravnovesje v igri, povedli tudi s 14:10. Sledilo je nekaj izgubljenih žog domače ekipe in gostje iz Izraela so prišli do vodstva štirih točk (16:20). Mladi Špan, ki je v finišu prve četrtine zamenjal Ilievskega, je zadel trojko za 19:20, Maccabi pa je takoj dosegel lahek koš za 19:22. Zaigrala je tudi nova okrepitev Uniona Olimpije Samo Udrih.

Druga četrtina: siloviti in prepričljivi zmaji

Zmaji so fenomenalno začeli drugi del tekme. Goran Jagodnik je ekspresno dosegel osem točk in Union Olimpija je povedla s 27:22. Prednost Ljubljančanov je še narasla do 33:24, potem pa je Maccabi naredil delni izid 7:0. Odgovoril je Šermadini s košem za 35:31. Sledila je trdna igra v obrambi pod obema košema, Šermadini je eksplodiral še z dvema košema za 41:33.

Tretja četrtina: povsem razglašeni zmaji

Glavni odmor je zelo slabo vplival na varovance Jureta Zdovca. igrali so brez vneme iz prvega dela tekme, kot popolnoma razglašeni orkester. Maccabi je naredil delni izid 19:2 in povedel z 52:43. Ljubljančani so bili statični v igri, v napadu so metali iz obupa, maccabi je napake kaznoval s hitrimi nasprotnimi napadi. Zmaji so bili brez prave ideje v napadu. Zdovc je v igro poslal še Boiso, a to ni kaj dosti pomagalo učinkovitosti ljubljanskega moštva. Maccabi je nadziral potek igre in gibanje rezultata in po tretji četrtini vodil za sedem točk - 49:56.

Četrta četrtina: igra mačke z mišjo

V zadnjih desetih minutah so se igralci Maccabija poigravali z Unionom Olimpijo, ki je bila povsem nemočna. Trinajst tisoč gledalcev je lahko zgolj spremljalo naraščanje vodstva gostov iz Izraela. Gostje kot da so pretaknili v prestavo višje in povsem povozili domače moštvo.

Najboljša strelca pri Ljubljančanih sta bila Giorgi Šermadini s 13 in Kenny Gregory z 11 točkami.

Prihodnjo sredo bo Union Olimpija v Stožicah gostila rimsko Lottomatico.

Jure Zdovc, trener Uniona Olimpije: »V drugem polčasu je bil pri nas razpad sistema. Maccabi je odigral cono z nizko peterko, proti kateri nismo imeli orožja. Enostavno nismo znali igrati proti takšni postavitvi, čeprav sem igralce opozoril na to. Na žalost nismo našli rešitve, v obrambi smo odigrali slabo. To je bi za vse nas pravi šok. Odločilna je bila poškodba visokega in močnega Sofoklisa, ki je ustrezal naši igri.«


Izidi evrolige:

Skupina E:

Panathinaikos - Caja Laboral 76:74

Lietuvos Rytas - Unicaja 70:65

Skupina F:

Union Olimpija - Maccabi 62:83

Lottomatica Roma - Barcelona 65:74

(Jaka Lakovič 7 točk, 1 podaja, 1 ukr. žoga v 12 min. za Barcelono)

(Erazem Lorbek 6 točk, 3 skoki v 28 minutah za Barcelono)

Skupina G:

Efes Pilsen - Real Madrid 60:77

(Boštjan Nachbar 6 točk, 2 skoka, 1 ukr. žoga v 21 minutah za Efes)

(Mirza Begić 5 točk v 6 minutah za Real)

Montepaschi Siena - Partizan 77:74

(Jaka Klobučar 2 točki v 4 minutah za Partizan)

Skupina H:

Power E. Valencia - Olympiacos 79:85

(Rašo Nesterović 16 točk, 6 skokov v 24 minutah za Olympiacos)

Žalgiris - Fenerbahče Ülker 85:84 (podaljšek)

(Emir Preldžič 19 točk, 6 skokov, 6 podaj v 32 min. za Fenerbahče)

(Gašper Vidmar zaradi poškodbe ni igral za Fenerbahče)