Maccabi zmlel Olimpijo in presegel magično mejo stotih točk

Košarkarji Union Olimpije so na gostovanju v Tel Avivu dobili pravo košarkarsko lekcijo, saj je moštvo Maccabija v tretjem krogu drugega dela evrolige slavilo zmago s kar 104:67. Izraelsko moštvo je bilo boljše v vseh pogledih igre in tako zasluženo ostaja neporaženo na domačem parketu.

Objavljeno
03. februar 2011 19.23
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Ljubljana - Varovanci Jureta Zdovca so tako doživeli daleč najhujši poraz v tej sezoni evrolige in v »Top 16« ostajajo pri eni zmagi. Pri Ljubljančanih si pohvale zasluži borbeni center Giorgi Shermadini, ki je bil s 15 točkami tudi najboljši strelec moštva, medtem ko sta jih Damir Markota in Kenny Gregory prispevala po 14. Še enkrat več je bil povsem neviden na parketu Kevinn Pinkney, ki je sicer blestel v rednem delu evrolige, a mu je Zdovc tudi tokrat upravičeno namenil precej manjšo minutažo.

»Igrali smo res slabo, nismo se držali dogovorov čeprav smo vedeli, kaj nas čaka. Res smo imeli slab dan, Maccabi pa je dokazal svojo moč in bil tokrat več razredov boljši. Igrati bi morali bolj čvrsto in to bomo morali popraviti že proti Širokemu. V Evroligi nas čakajo še tri tekme in vse je še odprto, ne glede na današnjo slabo predstavo,« je po tekmi dejal Zdovc.

Olimpija bo že v naslednjem krogu dobila priložnost, da se Maccabiju oddolži za visok poraz, saj bo 17. februarja izraelsko moštvo gostovalo v Stožicah.

Na drugem obračunu v skupini F je Barcelona pričakovano ugnala Lottomatico (80:56) in si tako praktično že zagotovila nastop v četrtfinalu. Slovenski organizator igre Jaka Lakovič tokrat ni igral, medtem ko je drugi slovenski predstavnik v katalonskem dresu Erazem Lorbek dosegel dve točki in podaji, zbral pa je tudi dva skoka.

Prva četrtina: neverjetna premoč Maccabija


Ljubljanski trener Jure Zdovc je srečanje, kot smo vajeni že iz preteklih tekem, pričel s standardno peterko, saj so začeli Ožbolt, Ilievski, Markota, Pinkney in Gregory. Izraelci so sicer povedli s 3:0, a je vedno zanesljivi Gregory hitro izvedel protinapad in po prekršku nad njim uspešno izvedel en prosti met (3:1). Sledil je še dober prodor Ilievskega in po treh minutah igre je bil izid izenačen 3:3.

Nato pa so odgovorili domači košarkarji in po dveh koših Eliyahuja in dobrih napadih povedli že s 9:3. Sledila je dobra poteza Zdovca, ki je iz igre potegnil neučinkovitega Pinkneya in namesto njega v igro poslal Šermadinija, ki je takoj dosegel koš (9:5). Toda domači košarkaji so ponovno hitro pobegnili na 13:5 in Zdovc je vzel minuto odmora. Po šestih minutah igre so domači vodili že z 15:5, vendar je Ilievski s prvo trojko na tekmi znižal na sedem točk zaostanka. Sledila je še nešportna napaka Jagodnika in domači so prvo četrtino dobili s kar 28:10.

Druga četrtina: Olimpiji uspelo delno zaustaviti nalet domačih

Gostitelji so drugo četrtino nadaljevali v stilu prve in povedli s 32:10. Zdovc je ves čas poizkušal s številnimi menjavami, a pravega učinka ni bilo videti, celo več - Maccabi je po 12. minutah igre vodil že s kar 34:10, saj Ljubljančani v drugi četrtini sploh še niso uspeli zadeti. Tudi po minuti odmora na zahtevo Zdovca spremembe na igrišču ni bilo, saj je Schortsanitis postavil novo najvišjo prednost na tekmi (37:12), nekaj minut igre pa pri Olimpiji dobil mladi Dino Murič.

Šele sredi druge četrtine je Olimpiji uspelo iztržiti vsaj dva prosta meta, saj so domačini napravili nešportno osebno napako nad Šermadinijem, ki je zadel oba prosta meta (37:14). Uspešen je bil tudi Ilievski, ki je zadel svojo drugo trojko, podobno je to uspelo tudi Marketi in izid je bil znižan na 37:20. Stvari pa je na svoje mesto z trojko postavil Perkins (40:20). Markota je le minuto kasneje ob velikih težavah Olimpije v napadu iz nemogoče položaja zadel novo trojko - ob polčasu je semafor kazal izid 49:26.

Tretja četrtina: Maccabi vodil že s plus 35

Olimpija je prvi napad domačih v drugem delu tekme ustavila z odlično obrambo, a je Pinkney nato žal zgrešil met za tri točke, kar je Maccabi znal kaznovati z najvišjo prednostjo na tekmi (51:26). V naslednjem napadu je Pinkney popravil napako, saj je želel atraktivno zabiti in pri tem iztržil dva prosta meta ter znižal na 51:30.

Stvari pa so se nato vrnila "v normalne tire", saj so domači ponovno prevzeli pobudo in znova pobegnili na plus 27. Ob robu igrišča se Zdovc upravičeno jezi na svoje varovance, ki kažejo eno najslabših predstav v tej sezoni evrolige. Tudi po minuti odmora ni Ljubljančanom šlo ni bolje, saj so po zadeti trojki Parga zaostajali že za kar 32 točk!

Gregory je nato iz neposredne bližine uspel doseči štiri zaporedne točke in tako vsaj malce zmanjšal zaostanek. Obliž na hudo rano je ob izteku četrtine z močnim zabijanjem prispeval Šermadini, nato pa je Ožbolt zadel še trojko (71:49).

Zadnja četrtina: Maccabi presegel 100-ico

Domače moštvo je pokazalo, da se ne namerava usmiliti Olimpije, saj je Perkins za uvod v zadnjo četrtino zadel novo trojko (74:49). Edini, ki se je lahko enakovredno kosal s košarkarji Maccabija, je bil Shermadini, a je bil njegov učinek premalo, da bi Olimpija lahko znižala izid. Izjemno razpoloženi domači košarkarji so namreč zadevali iz vseh položajev, tako da je bil izid pet minut pred koncem še vedno visokih plus 35.

Jagodnik je nato napravil novo nešportno osebno napako, kar so gostitelji znali kaznovati z novimi točkami. Ob izidu 91:56 je Zdovc vzel novo minuto odmora, čeprav nekaj minut pred koncem obračuna katastrofe ni več moč preprečiti - končni izid obračuna je bil tako kar 104:67.

Maccabi - Union Olimpija 67:104 (10:28, 26:49, 49:71)

Dvorana Nokia, gledalcev 11.500, sodniki: Arteaga (Španija), Cerebuch (Italija), Maestre (Francija).

Maccabi: Pargo 21 (3:4), Hendrix 7 (1:2), Sharp 2 (2:3), Blu 9, Eliyahu 20, Pnini 7 (2:2), Burstein 10 (2:4), Edison 8 (4:6), Mačvan 2, Perkins 8 (1:4), Skorcanitis 10.
Union Olimpija: Ilievski 9 (1:2), Gregory 14 (2:4), Jagodnik 4, Šermadini 15 (7:8), Pinkney 2 (2:2), Markota 14 (2:2), Ožbolt 9.
Prosti meti: Maccabi 15:25, Union Olimpija 14:18.
Met za dve točki: Maccabi 34:47, Union Olimpija 16:41.
Met za tri točke: Maccabi 7:17 (Pargo 2, Burstein 2, Blu, Pnini, Perkins), 7:20 Union Olimpija (Ožbolt 3, Markota 2, Ilievski 2.
Skoki: Maccabi 38 (29 + 9), Union Olimpija 24 (13 + 11).
Osebne napake: Maccabi 20, Union Olimpija 19.
Pet osebnih: /.


Vrstni red v skupini F: 1. Barcelona (6 točk), 2. Maccabi (5 točk), 3. Union Olimpija (3 točke), 4. Lottomatica (2 točki).