Malo podajali Baskom, malo gledalcem, malo v prazno

V 9. kolu evropskega pokala je Union Olimpija zapravila kar 26 žog in gladko izgubila z Bilbaom. Drugi krog še vedno blizu.

Objavljeno
10. december 2015 00.44
Luka Rupnik in Clevin Hannah na tekmi evropokala,Ljubljana Slovenija 09.12.2015 [Košarka,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Rezultati minulih tednov so šli tako na roko košarkarjem Uniona Olimpije, da bi si lahko zagotovili napredovanje v drugi krog evropskega pokala tudi brez zmage v zadnjih dveh kolih. Sinoči sicer niso želeli ostati zgolj igračka v tujih rokah, toda Bilbao je bil za dva razreda boljši (84:63).

Trener Baskov Sito Alonso je pred prihodom v Slovenijo zagotavljal, da se želijo njegovi košarkarji oddolžiti gostiteljem za poraz na prvi tekmi, čeprav sami že imajo zajamčeno mesto v top 32. In ob začetku tekme je še kazalo, da njegovih besed ne kaže vzeti povsem resno. Zaradi poškodbe kolka je v njegovem moštvu manjkal krilni center Axel Hervelle, v začetni peterki pa zaradi taktičnih razlogov prvič v evropski sezoni ni bilo ikone kluba Alexa Mumbruja. Precej upanja je stožiškemu moštvu vlivala tudi druga polovica uvodne četrtine, v kateri si je priigralo vodstvo s 17:11, živčni Mumbru pa si je po vstopu v igro prislužil dve osebni napaki in še tehnično povrhu v pičli poldrugi minuti. Po tretji trojki Luke Rupnika je domača zasedba še vedno imela lepo prednost 27:21, takrat pa se je naenkrat ustavila, kot bi se zaletela v granitno steno.

Svoje je storil Mirza Begić (do polčasa devet točk v sedmih minutah), saj ga je njegova lanska druga rezerva Vasilije Vučetić le spoštljivo opazoval, precej pristavil latvijski branilec Dairis Bertans s 14 točkami do glavnega premora, večina (ne)dela pa so opravili kar košarkarji Gašperja Potočnika. Le v drugi četrtini so zapravili deset žog brez meta, v glavnem z lahkomiselnimi podajami ali poskusi prodorov skozi največjo gnečo, ki so se klavrno končali, čeprav tekmečeva obramba ni bila med najbolj agresivnimi. V osmih minutah drugega dela tekme je Bilbao dosegel delni rezultat 27:10 in pričakal glavni premor z identičnim učinkom pri metih za dve točki (11:19). Zato pa je zadel šest trojk, medtem ko je Olimpija izkoristila tri od pičlih štirih poskusov in izgubila skok z 10:13 (napadalni z 1:5). Če prištejemo še nepremišljene poteze, je imela na voljo sedem metov iz igre in tri proste mete manj.

V nadaljevanju sta moštvi vztrajali na istih tirnicah. Gostje razumljivo, saj jim je ustrezal potek dvoboja, pri katerem niti niso uporabili vseh adutov, Ljubljančani pa očitno niso bili sposobni spremeniti ničesar. S podajami so bolj ogrožali gledalce na tribunah kot obrambo španskih tekmecev, če so že prišli do meta, je bilo vse skupaj nekako na horuk. V tem slogu se je Union Olimpija še približala na 46:51, bližje ni mogla, saj so Bertans, Alex Ruoff & Co. počeli, kar so želeli, in si na poti do visokega naskoka 76:54 prislužili kar nekaj aplavzov. Tudi iz revolta razočaranega občinstva, ki se nato ni moglo sprijazniti, da so na parketu prevladovali tudi baskovski rezervisti in dobili zadnjo četrtino z 22:11.

»V naši igri je bilo preveč napak, nedoslednosti in individualizma. Svoj delež je prispevala obramba Bilbaa, vendar bi se morali nanjo odzvati veliko bolje. S 26 izgubljenimi žogami seveda ne moreš upati na zmago. Naš napad je bil pod vsako kritiko, tudi v obrambi je bilo precej slabosti. Igralci so se zavedali, da utegne odigrati pomembno vlogo v končnem vrstnem redu v naši skupini skupna razlika v koših, a ni pomagalo. Zagrabila jih je panika, ne prvič v tej sezoni,« je po porazu potožil Potočnik.

Druga izida v skupini A – Trento : Telekom Bonn 98:96, Nanterre : Oldenburg 83:92; vrstni red: Bilbao in Trento po 7:2, Union Olimpija in Oldenburg po 4:5, Nanterre 3:6, Telekom Bonn 2:7.