Mariborčani z Goljovićem po prvo ligo

Nekdanji slovenski reprezentant Miljan Goljović je novi športni direktor Akademskega košarkarskega kluba Branik.

Objavljeno
04. december 2015 14.44
G. L., STA
G. L., STA

Maribor - V štajerski prestolnici se na vse pretege trudijo obuditi mariborsko košarko in se vrniti med prvoligaše. Pri Akademskem košarkarskem klubu Branik bodo skušali vnovčiti bogate izkušnje nekdanjega slovenskega reprezentanta Miljana Goljovića, ki je postal novi športni direktor moštva.

Maribor je po stečaju ekipe Nova KBM minulo pomlad ostal brez prvoligaša, zato je breme zdaj v celoti na ramenih drugoligaša Branika. Klub z bogato 67-letno tradicijo, ki svoje domače tekme igra v dvorani Lukna, želi v mesto vrniti prvoligaško košarko. »Klub, ki je prevzel selekcijski proces v Mariboru, poskuša v svoje vrste zvabiti ljudi, ki so življenjsko vezani za košarko. To sezono med drugoligaši želimo odigrati solidno, naslednje leto pa dvigniti ambicije. Branik je klub s tradicijo, na osnovi tega jo želimo ohraniti. Miljan Goljović je pustil pečat v slovenski in evropski košarki. Je dober poznavalec stanja in bdel bo nad celotnim športnim razvojem kluba,« je spremembe v klubu pojasnil predsednik Alojz Križman

Dolgoletni član Zlatoroga (nekoč Pivovarne Laško) je poudaril, da se v mestu in okolici s košarko ukvarja med 500 in 600 otrok, v čemer vidi veliko priložnost. »Za kakovostno delo mora biti dobra organizacija na vseh ravneh. Na športnem področju bo treba poskrbeti za izobraževanje otrok. Morajo spoznati kulturo športa, kaj je profesionalizem, jih naučiti odnosa do športa od prihoda v slačilnico, na tekmo ali v avtobus. Lepo je slišati, da ima klub kadetske in mladinske prvake, ampak končni rezultat je preboj v člansko ekipo in reprezentanco,« je dejal 44-letnik, sicer prvi strelec evrolige v sezoni 1999/2000. 

»Glede na število, ne bi smeli skrbeti za prihodnost. Toda le s trdim delom in pravilnimi potezami bomo dosegli kakovost. Dogovor s klubom je bil hiter, ker smo istega mnenja,« je zaključil Goljović, ki je igralsko kariero končal leta 2010 v Zlatorogu, kjer je nato prevzel funkcijo direktorja kluba in jo opravljal do maja meseca lani. 

V Braniku najprej načrtujejo zagotovitev financ za nemoteno delovanje, srednjeročni cilj pa je prva liga. A najprej želijo postaviti trdne temelje. »Ne bomo se zaletavali. Smo realni in ne bomo ponavljali napak, ki so se že dogajale v preteklosti,« je še povedal Križman.