Marsikaj bo drugače kot oktobra

Krka in Tajfun z medsebojnim obračunom v Novem mestu danes (21.00) odpirata 16. kolo lige ABA.

Objavljeno
21. december 2015 19.27
bsa/kosarka
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Bržkone gre za naključje, morda tudi ne, da so košarkarji Tajfuna dosegli najvišji zmagi v ligi ABA proti slovenskima tekmecema in z njima potrdili naslov državnega prvaka. Še posebej prepričljivo, s 74:51, so opravili s Krko, s katero se bodo drevi znova udarili v Novem mestu. Izziv se ponuja obema moštvoma.

»Vstopili smo v drugi del regionalne sezone in tako mi kot Novomeščani smo precej trdneje postavili temelje igre, kot smo jih lahko do našega prvega soočenja. Zdaj se tudi veliko bolje poznamo, zato nas čaka pravi derbi, zanimiva in napeta tekma. Krka v zadnjem času igra dobro, ogorčeno se je upirala tudi Crveni zvezdi in Budućnosti, v soboto pa je prinesla točki z zahtevnega gostovanja v Zadru, Za nameček se je močno okrepila na mestu organizatorja igre,« razmišlja trener Šentjurčanov Dejan Mihevc, ki se zaveda, da bo marsikaj drugače kot v dvoboju 3. kola.

Od tedaj je pisano pot ubral tudi Tajfun. Najprej je zašel v krajšo krizo, v zadnjih sedmih kolih pa dosegel pet zmag. Razočaranje je prišlo šele v soboto proti Ciboni, toda v Šentjurju pričakujejo, da se bodo njihovi ljubljenci pozitivno odzvali, tako kot so se ob visokih porazih s Crveno zvezdo in tudi z Bakken Bears v pokalu FIBA. »Vedno pravim, da ni velike razlike če izgubiš ali zmagaš s točko razlike ali 50. Po visokih porazih lahko razbereš značaj moštva. Z upravo in košarkarji vedno poskušamo upoštevati, da je za moštvo najpomembnejša kontinuiteta. Če dobro in pošteno delaš, se ti mora prej ali slej vse povrniti. Pritisku in stresu se res ne moreš ogniti, toda s športom se ukvarjamo prav zato, ker imamo radi adrenalin. Z njim se kar uspešno kosamo, dobro smo prestali tudi daljšo odsotnost Emirja Zimića in Ceole Clarka, Časa za temeljite ocene pa bo več kot dovolj po koncu sezone,« pravi Mihevc, ki v zadnjih treh kolih ni mogel računati na organizatorja Clarka. Za krmilo je moral poprijeti Domen Bratož in s pomočjo Aleksandra Ponjavića dobro opravil delo.

»O poškodbah in boleznih nerad govorim, saj me po tekmi nihče ne vpraša, zakaj kdo ni igral, temveč le, kaj je pokazalo moštvo. Če nekoga ni, ga morajo nadomestiti zdravi, in tako je tudi v primeru Ceole. Tare ga močno vnetje ovojnice ahilove tetive, preiskave pa so na srečo pokazale, da ne gre za hujšo poškodbo. Težave se mu vlečejo že tri tedne in še vedno se ni pridružil vadbi moštva, zato je zelo težko reči, ali bo lahko pomagal soigralcem v Novem mestu. Ne mudi se nam, do najpomembnejših odločitev v sezoni imamo dovolj časa,« poudarja strateg Tajfuna, ki v domačem okolju ni občutil povečanih apetitov, ko se je njegovo moštvo povsem približalo najboljšim v ligi ABA. Vsi poskušajo ostati na trdnih tleh.

»Normalno je, da se okolica čustveno odziva na naše rezultate, toda v klubu ostajamo realni, izogibamo se evforiji po zmagah in večjemu razočaranju po neuspehih. Tudi po nepričakovano visokem porazu s Cibono nismo imeli časa, da bi ga objokovali. Trudimo pa se, da bi se iz takšnih izkušenj naučili čim več. Osebno menim, da je naš dosedanji iztržek v ligi ABA vrhunski,« je prepričan Dejan Mihevc.

Pari 16. kola lige ABA, danes: Krka – Tajfun (21), Cibona – Cedevita (19); sreda: Sutjeska – Union Olimpija (19), MZT – Partizan (17), Igokea – Metalac (21); četrtek: Crvena zvezda – Zadar (15), Mega Leks – Budućnost (19).