Med 12 moštvi jadranske druščine le še Olimpija

Ligi ABA: V novi sezoni po zaprtem sistemu.

Objavljeno
23. maj 2017 23.18
lvi*Košarka
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Zagreb – Včerajšnje zasedanje skupščine lige ABA je pričakovano prineslo vrsto pomembnih sklepov, ki bodo bistveno vplivali tudi na slovenske košarkarske klube. Zaradi kratkega stika z nacionalnimi zvezami in FIBA, ki regionalnega prvenstva od lani več ne priznavajo, se bo tekmovanje v sezoni 2017/18 »zaprlo«. Dosežki v državnih prvenstvih torej ne bodo več merilo za delitev vstopnic, izjema je le srbska liga, ker je samostojen pravni subjekt, neodvisen od krovne zveze. Druge države bodo medtem do »otoplitve« odnosov v regiji zastopali ustanovitelji lige, pa še ti ne vsi, saj so seznam udeležencev skrčili na 12 imen.

V primerjavi s prejšnjo sezono na njem ni več novomeške Krke, ki je v minuli sezoni zasedla zadnje mesto in izpadla, ter makedonske zasedbe Karpoš Sokoli, saj je igrala s posebnim vabilom. Slovenija je bila v zadnjih dveh letih najmanj uspešna, ob tem pa so KZS izpostavili kot »izrazito negativno nastrojeno«, zato je izgubila eno mesto. Tako kot BiH, Črna gora in Makedonija bo imela pravico do enega kluba v ligi ABA, Srbija in Hrvaška do treh, zadnji prosti mesti pa bosta pripadli najuspešnejšima državama prejšnje sezone; tokrat sta bili to Srbija in Črna gora. V naslednji sezoni bodo torej igrali Union Olimpija, Cedevita, Zadar, Cibona, Igokea, Budućnost, Mornar, MZT in štiri najuspešnejša moštva srbskega državnega prvenstva.

Proti predlogu sta glasovala delegata Krke in Mege Leksa, Union Olimpija se je vzdržala. Po prvotno zapisanih merilih si je pravico do nastopanja v ligi ABA priigrala tudi Rogaška z uvrstitvijo v finale slovenskega prvenstva, a bi morala izpolniti vrsto dodatnih pogojev; tudi glede dvorane z vsaj 2000 sedeži. Po novem se bo lahko prijavila v 2. ligo ABA, ki naj bi zaživela jeseni, v njej pa bi sodelovalo 12 moštev, po dve iz vsake od šestih držav. Prvak med drugoligaši bi si prislužil napredovanje v 1. ligo ABA.