Mladost prednost in šibka točka Olimpije in Krke

Danes ob 20. uri v Grosupljem tekma za slovenski superpokal med državnimi prvaki iz Novega mesta in pokalnimi zmagovalci.

Objavljeno
25. september 2012 12.47
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kitajci sicer pravijo, da leto 2012 mineva v znamenju zmaja, toda košarkarji Uniona Olimpije tega še niso občutili. Doslej je bilo zanje skoraj pogubno, danes pa se jim ponuja priložnost, da uspešno začnejo vsaj novo sezono. Ob 20. uri se bodo v Grosuplju pomerili s Krko za slovenski superpokal, ki so ga nazadnje osvojili leta 2009.

Istega leta je ljubljanskim »zmajem« zadnjič pripadel tudi naslov v ligi Telemach in odtlej jih tolažijo le še osvojeni pokali Spar. Hkrati se je začelo obdobje Krke, ki bo po treh zaporednih lovorikah v DP drevi poskušala doseči še drugi trojček na domači sceni. Toda o pravem rivalstvu med košarkarji obeh moštev bi vendarle težko govorili že zaradi menjavanja igralskega kadra kot po tekočem traku. Union Olimpija ima pač le dva košarkarja (D. Murića in Salina) z več kot enoletnim neprekinjenim stažem v klubu, pri Krki bi jih našli nekaj več, a kaj, ko je kar polovica njenih adutov »dvoživk«, ki so igrali tudi za stožiškega tekmeca (D. Lorbek, Pavič, Golemac, Lalić, Klobučar, Kastrati), še dva (E. Murić in Pajić) pa sta se pred selitvijo v Novo mesto uveljavljala v Ljubljani.

Ob teh podatkih lahko le prikimamo trenerjema najboljših slovenskih ekip, ki v tekmi za superpokal vidita predvsem generalko pred sobotnim začetkom lige ABA, priložnost za predstavitev slovenski javnosti ter odkrivanje potenciala za zimske in spomladanske dvoboje. Oba pa tudi nudita identičen odgovor na vprašanje, katera je največja prednost in najbolj pereča slabost njune zasedbe. Mladost, v dobrem in slabem: košarkarjem namreč vliva energijo za zavzeto vadbo in bojevitost na parketu, a je neizogibno tudi razlog za številna nihanja v igri, ki se jim lahko ognejo le dovolj izkušeni. Toda kako vidita nasprotno moštvo?

»Krka je tako kot mi spremenila zasedbo, a je zadržala istega trenerja in nekaj pomembnih košarkarjev. Centra Smiljan Pavič in Jure Lalić sta nam v prejšnji sezoni povzročala velike preglavice. Novomeščani so dobili tudi nekaj nekdanjih Olimpijinih igralcev z bogatimi izkušnjami, Golemca, Lorbka ... Ne vem pa, kako se bodo ujeli skupaj, to bomo deloma začutili v Grosupljem. Novomeščane spoštujemo, saj imajo kakovostno moštvo, toda v čislih imamo tudi sebe. Za začetek želimo uspešno igrati v evroligi in v ligi ABA, v kateri načrtujemo uvrstitev na mesta, ki vodijo v evropske pokale, pomembni derbiji s Krko bodo prišli na vrsto šele čez pol leta,« razmišlja Olimpijin strateg Sašo Filipovski, ki bo lahko računal na vse košarkarje. Tudi na kapetana Teemuja Rannikka, ki je po lažji operaciji kolena vadil po prilagojenem programu, in na Alena Omića, ki je zadnje tedne tarnal zaradi bolečine v hrbtu.

»S prenovljenima zasedbama bomo le pokazali smernice, kako si želimo igrati. Olimpija je kljub vsem težavam sestavila dobro in homogeno ekipo s pravšnjo zmesjo mladosti in izkušenj. Vseh njenih košarkarjev ne poznamo dobro, toda že zaradi značilnosti naših starih znancev in zaradi trenerske filozofije Saša Filipovskega pričakujem, da bo povzročala težave slehernemu tekmecu. Bolj kot igra Ljubljančanov nas zanimajo naše sposobnosti. Osredotočili se bomo na našo igro in lastne slabosti, kajti le tako lahko preprečimo, da ne bo neprijetnih presenečenj,« pravi Krkin trener Aleksander Sekulić.

Dosedanje tekme za superpokal, 2003 (Postojna) – Union Olimpija : Krka 81:63; 2004 (Maribor) – Union Olimpija : Pivovarna Laško 67:61; 2005 (Škofja Loka) – Union Olimpija : Pivovarna Laško 88:79; 2007 (Polzela) – Union Olimpija : Helios 90:71; 2008 (Postojna) – Union Olimpija : Helios 67:56; 2009 (Ljubljana) – Union Olimpija : Elektra Esotech 95:62; 2010 (Maribor) – Krka : Union Olimpija 72:61; 2011 (Rogaška Slatina) – Krka : Union Olimpija 80:72.