Murić: Če jih podceniš, te zakoljejo med spanjem

Krka drevi proti Partizanu, svojemu nekdanjemu kapetanu Edu Muriću in še eni črni tradiciji.

Objavljeno
07. oktober 2014 19.37
Odhod košarkarjev na priprave.Na sliki Edo Murič .Ljubljana, 19. 07. 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Potem ko je Cedevita prvič klonila v Novem mestu, so Krkinim navijačem apetiti porasli do tolikšne mere, da so začeli razmišljati o prekinitvi še ene črne tradicije. Prevladuje namreč občutek, da Partizan, s katerim se bo slovenski prvak pomeril danes ob 20. uri, že dolgo ni bil tako ranljiv.

V uvodnem kolu lige ABA so črno-beli resda prvič prišli do uspeha v Szolnoku, a ob zmagi s 60:55 niso mogli prikriti številnih slabosti. Te so bile v največji meri posledica odhodov najboljših košarkarjev (Beograd so zapustili Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Joffrey Lauvergne, Leo Westermann, Aleksandar Pavlović in Dejan Musli), delno pa finančne stiske in starega dolga do Jake Klobučarja. Zaradi blokade arbitražnega sodišča FIBA niso mogli pravočasno registrirati Eda Murića in Ioannisa Kouzeloglouja, kaj šele, da bi si omislili kakšno dodatno okrepitev.

Slovenski reprezentant, ki je bil na pripravljalnih tekmah najboljši v vrstah srbskega šampiona, in grški krilni center bosta drevi le zaigrala, kar bo Novomeščanom dodobra otežilo nalogo. Toda njihov trener Aleksandar Džikić, ki je bil v letih 1999–2005 pomočnik Nenada Trajkovića, Darka Rusa in Duška Vujoševića prav pri Partizanu, poskuša krotiti pričakovanja. Nenazadnje Krka vnovič ne bo mogla računati na Nebojšo Joksimovića, vprašanje pa je tudi, ali bo Malcolm Armstead po enoletni odsotnosti zmogel tretjo vrhunsko predstavo zapored.

»Zavedamo se, kje in proti komu bomo igrali. Za tekmo s tako kakovostnim moštvom košarkarjev se sploh ni treba motivirati. Neresne so ocene, da Partizan ni v najožjem krogu favoritov lige ABA. Poskusili bomo otežiti povezavo med zunanjo in notranjo linijo gostiteljev in premakniti težišče igre od njihovih glavnih adutov. Zelo pomembna dejavnika bosta tudi obrambni skok in tranzicijska igra v obeh smereh,« pravi Džikić, ki se zaveda, da je Krka nanizala v Partizanovi dvorani pet porazov v razponu od petih do 25 točk razlike in da bo Murić, ki bi lahko s svojo energijo pomagal razbliniti tremo, tokrat na drugi strani igrišča in izjemno nabrušen. Danes bo namreč uradno debitiral v vrstah dolgoletnega evroligaša, ki se bo letos moral zadovoljiti z nastopi v evropskem pokalu, njegovi tekmeci pa bodo dovčerajšnji soigralci, ki jih je v uvodni polovici prejšnje sezone vodil kot kapetan.

Svojo nabrušenost je Murić razkril tudi na novinarski konferenci pred tekmo: »Lagal bi, če bi rekel, da se ne bom boril s čustvi. Pri Krki sem prebil štiri sezone in pol ter ogromno odnesel, kar pa mi bo zdaj le dodaten motiv. Če Novomeščane podceniš, te zakoljejo med spanjem,« je bil že kar pretirano slikovit Partizanova okrepitev, zato ga je trener Vujošević opozoril, da je uporabil sovražni govor, kakršnega običajno pripisujejo prav njemu. Murić se je popravil: »Hotel sem reči, da če Krke ne vzameš resno, jo skupiš po zobeh ...« B. E.