Murić in Drobnjak prvič kapetanska tekmeca

 Krka in Union Olimpija drevi v Luciji za prvo košarkarsko lovoriko sezone, v petek in soboto pa že za točke lige ABA.

Objavljeno
01. oktober 2013 23.37
25.11.2012 Novo Mesto, Slovenija. Kosarkas Krke Edo Muric, st.8 v napadu. Tekma kosarkaske lige ABA med Krko Novo Mesto in ljubljansko Union Olimpijo.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Slovenski košarkarji radi ustvarjajo v serijah. Krka je v minuli sezoni osvojila četrti zaporedni naslov državnega prvaka, Union Olimpija šestega v nizu v pokalu Spar, drevi ob 20. uri pa se bo Novomeščanom v Luciji ponudila še priložnost za četrti superpokalni uspeh v štirih letih.

Vodilni slovenski moštvi sta ostali zvesti tudi tradiciji velikih sprememb. Obe sta zamenjali trenerja in dobršen del igralske zasedbe. Krka bo drevi predstavila pet novincev, Union Olimpija sedem, prišteti pa jim moramo še mladega hrvaškega branilca Paola Marinellija, ki ga Aleš Pipan danes še ne bo poslal v ogenj zaradi določila, da mora imeti vsaka zasedba v tekmovanjih KZS vsaj sedem slovenskih košarkarjev. Kvoto bo zato bržkone zapolnil kar poškodovani Dino Murić, ki se bo po operaciji kolena predvidoma vrnil na igrišča sredi decembra.

V takšnih okoliščinah in tik pred začetkom lige ABA, v kateri bo Olimpija že v petek gostovala pri MZT, Krka pa v soboto doma pričakala Budućnost, je težko izzvati sogovornike iz obeh moštev k drznejšim napovedim. »Superpokalni dvoboj je za nas prišel v zelo neprijetnem terminu, saj nas že v petek čaka nastop v Skopju. Zmanjkalo nam bo časa za pripravo in tudi za počitek. Nasploh se moramo zavedati, da sta obe moštvi šele po EP dopolnili svoji zasedbi in da še nista pripravljeni za prave stvari, zato v Luciji ne kaže pričakovati vrhunske lepote in dinamike. Za Union Olimpijo je hkrati pomembna prav vsaka tekma in eden od ciljev sezone je vrnitev superpokala v Ljubljano. Najpomembnejše tekmovanje je vendarle liga ABA, prek katere lahko ohranimo evropski status. Letos smo prejeli posebno vabilo za evropski pokal, prihodnje leto pa ga bržkone ne bomo,« razmišlja Olimpijin trener Aleš Pipan, ki pričakuje viden vzpon predvsem od organizatorja igre Cedrica Jacksona. Kapetanski trak pa je zaupal najbolj izkušenemu, povratniku Dragiši Drobnjaku.

Njegov novomeški kolega Aleksandar Džikić je ubral obratno pot in namenil kapetansko vlogo enemu od najmlajših pri Krki, reprezentantu Edu Muriću. Tik pred zdajci pa je moral tudi poseči po kadrovski rokadi in zamenjati centra Derricka Nixa, čeprav je sklenil triletno pogodbo. »Nix je bil najboljši na pripravljalnih tekmah, toda povlekli smo dobro potezo. Nisem želel spraviti moštva v težave sredi sezone zaradi košarkarja, ki se pri nas ni znašel zaradi kulturoloških razlogov. Zamenjal ga je Chris Booker, ki je za nas hitra in ugodna rešitev. V superpokalu sicer ne gre za življenje ali smrt, toda tekmovalnosti tudi tokrat ne bo manjkalo. Sezona bo dolga in težko bo zadržati formo, toda to je naš poklic. Letos bomo še igrali v pokalu eurochallenge, kar od prihodnje sezone ne bo več možno, toda želimo ohraniti stik z Evropo, zato se bomo prek lige ABA poskusili uvrstiti v evropski pokal in podaljšati niz naslovov v DP. Naloga ne bo lahka, saj so regionalni tekmeci vložili precej več denarja v svoje zasedbe,« ocenjuje Džikić.