Na eurobasket dokončno brez Dragića

Na seznamu slovenskega košarkarskega selektorja Igorja Kokoškova kar 29 kandidatov, med njimi pet novincev.

Objavljeno
06. junij 2017 01.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Dobrih šest tednov pred začetkom priprav slovenske košarkarske reprezentance je selektor Igor Kokoškov ostal zvest obljubi in razkril širši seznam kandidatov za letošnje EP. Na njem je kar 29 imen, verjetno vsi, ki si zaslužijo pohvale za predstave v klubih. Navijači bodo bržkone pogrešali le Zorana Dragića, ki še okreva po operaciji kolena.

Kokoškov se je vendarle odločil še za nekaj sprememb. V primerjavi z lanskimi kvalifikacijami za EP, na katerih je priložnost za igro dobilo 16 košarkarjev, med letošnjimi izbranci ni niti Gezima Morine. Vzporednica z lanskim prvim seznamom s 27 igralci razkrije dodatne novosti. Selektor tokrat ne računa še na Domna Bratoža, Luko Kraljevića in Blaža Mesička, vrzeli pa je zapolnil s sedmimi možmi: povratnikoma Luko Rupnikom (udeležencem EP 2011 in 2015) in Mirzo Begićem (EP 2011 in 2013), ki se bo z Alenom Omićem potegoval za mesto naturaliziranega košarkarja, ter z novinci Jakobom Čebaškom, Tadejem Fermetom, Gregorjem Hrovatom, Janom Kosijem in Martinom Krampljem. Zelenec posebne vrste je kajpada tudi Luka Dončić, ki si ga je zaželel že prejšnji selektor Jure Zdovc, a je doslej vljudno zavračal vabila. Skupno kar 14 kandidatov še nima nastopa na uradni tekmi članske reprezentance, pet pa jih bo do EP starih 30 let in več: poleg 33-letnega Zagorca še nekoliko mlajši Begić, Goran Dragić, Jaka Klobučar in Gašper Vidmar.

Priprave za eurobasket, na katerem se bo Slovenija v prvem delu (od 31. avgusta do 6. septembra) v Helsinkih po vrsti pomerila s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo in poskusila osvojiti eno od prvih štirih mest v skupini A, da bi potovala v Istanbul na finalni del tekmovanja, se bodo začele 19. julija. Podrobnejši vadbeni program in spored ogrevalnih tekem bo znan prihodnji teden, konec meseca pa bo Koškoškov pripotoval iz ZDA in obelodanil skrajšani seznam košarkarjev, ki jih bo povabil na priprave.

»Pri izboru sem predvsem upošteval igro in obnašanje košarkarjev v klubih ter njihov razvoj in napredek v zadnjih sezonah. Pred nami je pomembno leto in verjamem, da se tega zavedajo tudi košarkarji. Spremljamo zaključek nacionalnih prvenstev, v katerih nastopajo kandidati. Najpomembnejše je, da si po koncu klubske sezone telesno in psihično spočijejo ter da pridejo na priprave zdravi in motivirani,« meni selektor Kokoškov, ki mu bodo pri delu pomagali Jaka Lakovič, Aleksander Sekulić in Rado Trifunović ter trener za telesno pripravo Miljan Grbović.

Širši seznam kandidatov za EP – organizatorji igre: G. Dragić (Miami), Klobučar (Istanbul), Rupnik (Fuenlabrada), Rebec (Krka), Barbarič (Union Olimpija), Šiško (Ilirija); branilci: Dončić (Real), Blažič (Baskonia), Prepelič (Limoges), M. Lapornik (Bilbao), A. Nikolić (Bamberg), Ferme (Rogaška), Vašl (Chalons): krila: E. Murić (Banvit), Čančar (Mega Leks), M. Nikolić (Novipiu), L. Lapornik (Joventut), Hrovat (Union Olimpija), Čebašek (Hopsi), Kastrati (Krka); krilni centri: Zagorac (Perm), Mahkovic (Igokea), Kosi (Sixt Primorska), Krampelj (univerza Creighton); centri: Vidmar (Banvit), Omić (Unicaja), Begić (Cedevita), Dimec (Krka), Bolčina (Helios).